Operațiunea „Rubicon”, lovitura secolului din spionaj. Cum a interceptat CIA comunicațiile criptate ale adversarilor și aliaților

Operațiunea „Rubicon”, lovitura secolului din spionaj. Cum a interceptat CIA comunicațiile criptate ale adversarilor și aliaților
Publicat: 11/02/2020, 22:45
Actualizat: 11/02/2020, 22:49

Guvernele din toată lumea au plătit, ani de zile, pentru „privilegiul de a le fi citite cele mai secrete comunicații”. A fost posibil pentru că s-au încrezut într-o singură companie care să păstreze secrete comunicațiile spionilor, ale soldaților or ale diplomaților, potrivit The Washington Post. Operațiunea, cunoscută la început sub numele de cod Thesaurus și mai târziu Rubicon, se califică drept una dintre cele mai îndrăznețe din istoria CIA. Întreaga istorie a operațiunii Rubicon poate fi citită aici. 

A fost lovitura de informații a secolului. Guvernele străine plăteau bani frumoși Statelor Unite și Germaniei de vest pentru privilegiul de a le fi citite cele mai secrete comunicații de către cel puțin două (posibil cinci sau șase) țări străine,  se concluzionează în raportul CIA.

Compania, Crypto AG, s-a remarcat cu un contract încheiat în timpul celui de-al doilea război mondial destinat construirii unei mașini de codare pentru trupele americane.

Astfel capitalizată, compania a ajuns să domine piața fabricanților de mașini de codare pentru decenii, trecând de la echipamente mecanice la circuite electronice și, în fine, la cipuri de silicon și software, scrie g4media.ro, care citează The Washington Post.

Compania elvețiană a făcut milioane de dolari vânzând echipamente către peste 120 de țări în secolul 21. Printre clienți s-au numărat țări ca Iran, junte militare din America Latină, cei doi rivali cu arme nucleare India și Pakistan sau chiar Vaticanul.

Dar ceea ce nici unul dintre acești clienți n-a știut vreodată era faptul că firma Crypto AG era deținută în secret de către CIA într-un parteneriat ultrasecret cu serviciile de informații vest-germane. Spionii CIA au au aranjat echipamentele companiei în așa fel, încât au putut sparge cu ușurință codurile utilizate de țări pentru a cripta mesajele.

Afacerea, care se întinde pe mai multe decenii, printre cele mai bine păzite secrete din istoria Războiului Rece, este relatată de CIA într-o istorie comprehensivă a operațiunii obținute de the Washington Post și ZDF, postul public german, în cadrul unui proiect comun.

SUA au exploatat ani de zile credulitatea altor state

Au fost identificați ofițerii CIA care au condus programul și directorii companiei încredințați să-l execute. Au fost stabilite originile operațiunii, precum și conflictele interne care au fost pe punctul să o compromită. Este descris modul în care Statele Unite și aliații său au exploatat ani de zile credulitatea altor state, luându-le banii și furându-le secretele.

Din 1970, CIA și partenerul său în operațiuni de spart coduri, Agenția Națională de Securitate (NSA), au controlat aproape fiecare aspect al operațiunii Crypto, conducând împreună cu partenerii germani deciziile în ce privește angajarea deciziilor, proiectarea tehnologiei, satobarea algoritmilor și direcționarea țintelor de vânzări.

L-au monitorizat pe mullah-ul Iranului în timpul crizei ostaticilor din 1979, au alimentat serviciile cu informații despre acțiunea militară a Argentinei în timpul războiului din insulele Flklands, au luat urma campaniei de asasinate îmotriva dictatorilor sud-americani și i-au surprins pe oficialii libieni felicitându-se reciproc în timpul atentatului din 1986 dintr-o discotecă din Berlin.

Uniunea Sovietică și China n-au fost niciodată clienții Crypto

Dar programul a avut limitele lui. Principalii inamici ai Americii, incluzând Uniunea Sovietică și China, n-au fost niciodată clienții Crypto.

Suspiciunile lor în privința legăturilor companiei cu lumea occidentală le-au ferit de expunere, deși istoricul CIA sugerează că spionii americani au aflat destule monitorizând interacțiunea altor țări cu Moscova și cu Beijingul.

Au existat, de asemenea, breșe de securitate care au pus Crypto sub semnul întrebării. Documente date publicității în anii 70 au scos la iveală o corespondență extinsă și incriminatoare între pionierul NSA și fondatorul Crypto.

Țintele străine au fost puse în alertă de declarațiile nechibzuite ale unor oficiali, inclusiv ale președintelui Ronald Reagan. Iar arestarea în 1992 a unui dealer Crypto în Iran, care nu știa că vinde echipamente măsluite, au declanșat o devastatoare campanie de publicitate, potrivit istoriei CIA.

Dar adevărata dimensiune a relației dintre companie cu CIA și cu partenerii germani nu a fost dezvăluită niciodată până acum.

Agenția germană de spionaj, BND, a fost convină că riscul de expunere este prea mare și a părăsit operațiunea la începutul anilor 1990. Dar CIA a cumpărat acțiunile părții germane și pur și simplu a continuat, ridicând valoarea Crypto până în 2018, când agenția a vândut acțiunile companiei, potrivit unor foști și actuali oficiali.

Importața companiei pe piața de securitate globală a scăzut din acel moment, fiind afectată de răspândirea tehnologiilor de criptare online. Cândva privilegiul guvernelor și marilor corporații, tehnologia de criptare este azi la fel de răspândită ca aplicațiile telefoanelor mobile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Horoscop zilnic, 20 aprilie 2024: Leii trebuie să fie foarte atenți în fața cui își...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Tulburătoare și Înălțătoare discuția dintre Ana Blandiana și Adrian Artene | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE