Oprescu, despre directorii RADET arestați: Cine se dovedește a fi hoț, plătește

Oprescu, despre directorii RADET arestați: Cine se dovedește a fi hoț, plătește
Publicat: 28/06/2013, 18:25
Actualizat: 30/06/2013, 22:14

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri că, în cazul arestării directorilor RADET, nu sunt comentarii de făcut, precizând că fiecare are responsabilitățile lui, iar „cine se dovedește a fi hoț, plătește”.

„Câte ceva anunțase Corpul de control (al primului ministru, n.r.). Fiecare are responsabilitățile lui, iar cine se dovedește a fi hoț, plătește. Fiecare răspunde. Ce comentarii pot să fac?”, a spus Sorin Oprescu.

Primarul Capitalei a întrebat retoric: „Ce poți să mai spui când vezi ce se întâmplă?”.

Directorul general al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București, Ion Voicu, directorul economic, Dan Mavrodin, și directorul de exploatare și mentenanță, Ovidiu Gărduș, acuzați că ar fi cerut mită de la două societăți comerciale, au fost arestați preventiv, miercuri, printr-o decizie a Tribunalului Capitalei. Cei trei fuseseră reținuți marți de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Ion Voicu este acuzat de trei fapte de luare de mită, Dan Mavrodin de luare de mită și complicitate la luare de mită (câte trei acte materiale), iar Ovidiuv Gărduș de luare de mită (trei acte materiale), potrivit DNA.

Anchetatorii susțin că, în februarie, Ion Voicu și Dan Mavrodin au pretins, „cu titlu de mită, de la reprezentantul unei societăți comerciale, suma de 600.000 lei (reprezentând 10% din suma pe care RADET București o datora societății respective în baza unui contract), pentru a începe efectuarea plăților aferente materialelor livrate”.

Procurorii DNA au mai arătat că, ulterior, procentul cerut a fost redus la 4%, stabilindu-se ca tranșele de bani să le fie achitate directorilor, de regulă după efectuarea plăților.

„În baza acestei înțelegeri, în perioada 13 februarie – 21 martie 2013, cei doi directori au primit, în trei tranșe, suma totală de 148.800 lei. Banii i-au fost remiși lui Mavrodin Dan, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Voicu Ion”, a mai arătat DNA.

Potrivit anchetatorilor, la 25 februarie 2013, Gărduș a primit de la reprezentantul aceleiași firme 5.000 de lei, „ca urmare a unei pretinderi anterioare, în scopul de a nu exercita unele atribuții de serviciu ce ar fi avut consecințe negative asupra derulării contractelor încheiate de RADET București cu respectiva societate”.

La 22 ianuarie 2013, Gărduș ar fi primit încă 50.000 de lei, prin intermediul aceleiași persoane, „de la reprezentantul altei societăți comerciale care avea contracte cu RADET București, după ce, anterior condiționase continuarea implementării contractelor de primirea acelei sume de bani”.

„În același scop, al derulării în bune condiții a contractului, învinuitul Gărduș Ovidiu i-a pretins reprezentantului acestei ultime societăți comerciale să efectueze plata cazării în cuantum de circa 1.000 euro, pentru două camere duble la un hotel din Paris, cu ocazia unei excursii pe care învinuitul împreună cu alte persoane intenționau să o facă în luna aprilie 2013. Deși cererea fusese acceptată, excursia nu a mai avut loc din cauza inițierii prezentei anchete penale”, potrivit DNA.

La 22 martie, anchetatorii au făcut percheziții la RADET și la sediile unor firme, printre care și societatea de construcții Erbașu, precum și la locuințele unor persoane din București, Ilfov și Giurgiu. Atunci au fost ridicate contracte, documente de plată, facturi, devize de lucrări și sume de bani.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă, la locuința lui Ion Voicu au fost găsite, în martie, 131.200 de lei, 18.335 de euro, 6.460 dolari și 80 de lire sterline, iar la locuința lui Dan Mavrodin, 189.850 de lei și 58.000 de euro.

Anchetatorii au mai ridicat o multitudine de banderole pentru teancuri de bancnote, provenind de la mai multe bănci. „Menționăm că în geanta tip rucsac pe care o folosește pentru serviciu au fost identificate următoarele sume de bani: 10.750 de lei, 12.500 de lei (într-un plic de culoare albă) și 22.600 de lei (într-un plic de culoare albă)”, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă a procurorilor DNA.

Patru oameni de afaceri i-au denunțat la DNA pe cei trei directori de la RADET.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Apare un nou ITP în România. Este obligatoriu să depuneți această cerere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ziua în care România cucerea cel mai înalt munte
×