Oprescu: Este esențială pentru dezvoltarea Bucureștiului racordarea Capitalei la Dunăre

Oprescu: Este esențială pentru dezvoltarea Bucureștiului racordarea Capitalei la Dunăre
Publicat: 27/10/2013, 23:57
Actualizat: 06/10/2018, 23:40

Primarul general Sorin Oprescu le-a spus, duminică, primarilor europeni care au participat la Comitetul Executiv al Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunărene că este esențială pentru dezvoltarea Bucureștiului, dar și a întregii zone, racordarea Capitalei la Dunăre.

Primarii europeni au discutat, duminică, la București, despre rolul Strategiei Dunării pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă, dezbaterea având loc în cadrul reuniunii Comitetului Executiv al Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunărene.

La cea de-a șaptea reuniune au participat reprezentanți guvernamentali din cele 14 state dunărene, alături de oficiali europeni, reprezentanți ai regiunilor și orașelor dunărene, ai mediului academic și de afaceri. Printre participanții la reuniune s-au numărat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, primarul orașului Ulm, Ivo Gonner, președinte al Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunărene, edilul orașului Regensburg, Hans Schaidinger, și coordonatorul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii din partea orașului Viena, Kurt Puchinger.

În cadrul reuniunii, Ivo Gonner i-a înmânat primarului Sorin Oprescu o diplomă prin care i s-a acordat titlul de cetățean de onoare al Regiunii Dunărene, „pentru contribuția sa la dezvoltarea și promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării”.

La sfârșitul întâlnirii, Sorin Oprescu a declarat că este esențială pentru dezvoltarea Bucureștiului, dar și a întregii zone, racordarea Capitalei la Dunare prin canalul București-Dunare.

„Acest canal permite legatura directă a Bucureștiului cu alte capitale și mari centre europene, dar și interconexiuni cu alte județe sau zone ale României, creându-se bazele unei adevărate rețele europene de căi navigabile. Cred cu tărie că acest canal reprezintă un pilon principal de dezvoltare pentru orașele României și Bulgariei”, a spus edilul șef al Capitalei.

Oprescu le-a mulțumit omologilor săi prezenți la reuniune, amintind că primul forum a avut loc la Regensburg, unde a participat și Angela Merkel, „care a susținut și susține eforturile pe care cei 14 primari ai orașelor dunărene le fac pentru a dezvolta orașele de o parte și de alta a fluviului”.

Primarul orașului Ulm, Ivo Gonner, a declarat că Dunarea reprezintă noua Europă și pentru aceasta este nevoie de orașe și de regiuni puternice.

„Primarul general ne-a împărtășit și nouă planul său de a lega Bucureștiul de Dunăre, astfel încât Bucureștiul să fie conectat cu celelalte 14 orașe de pe Dunăre. Toate aceste orașe reprezintă o parte foarte importantă a Europei. Zona Dunării este o macroregiune cu potențial de dezvoltare pentru viitor. În Europa există doua fluvii cu un rol deosebit de important: Rinul, care a adus laolalta diverse țări într-o uniune a păcii, după cel de-al Doilea Război Mondial, și Dunărea – singurul fluviu din Europa care curge de la vest spre est. De-a lungul Dunării își dau mâna state mai vechi ale UE și state mai noi membre ale UE. Așadar, Dunărea reprezintă noua Europă și pentru o noua Europă avem nevoie de orașe și de regiuni puternice”, a spus Ivo Gonner.

Acesta a precizat că se bucură de faptul că Sorin Oprescu s-a alăturat „în această mare întreprindere” și că este convins că rolul jucat de acesta și de București este deosebit de important în acest context.

Primarul orașului Regensburg, Hans Schaidinger, a subliniat, la rândul său, importanța Dunării în context european și a declarat că „generația noastră are șansa de a valorifica acest potențial pe care Dunărea îl oferă, de a putea atinge un nivel de bunăstare așa cum ne dorim”.

„Ne aflăm la începutul unui drum la capătul căruia sunt convins că toate regiunile implicate vor beneficia de bunăstare. Avem marea șansă de a putea aduce în același loc, printr-o strategie comuna, toate activitățile care se desfășoară de-a lungul acestui fluviu. Salutăm și sprijinim eforturile depuse de Ivo Gonner, președintele Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunărene, și ne bucurăm că beneficiem în prezent și de aportul primarului general Sorin Oprescu, în vederea concretizării obiectivelor pe care ni le-am propus”, a spus Hans Schaidinger.

Coordonatorul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării din partea orașului Viena, Kurt Puchinger, i-a transmis primarului general salutări din partea omologului său de la Viena, Michael Haupl, și a reiterat ideea potrivit căreia „Austria și România, alături de celelalte state care fac parte din regiunea Dunării, depun toate eforturile în vederea realizării acestui mare proiect pe care ni l-am asumat”.

Reuniune precede cel de-al doilea Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care va avea loc luni și marți, în Capitală, printre invitați aflându-se ministrul austriac de Externe, Michael Spindelegger, și comisarii europeni Dacian Cioloș și Johannes Hahn.

Strategia Dunării este un proiect politic european lansat de România împreună cu Austria. SUERD a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene.

Titlul Forumului de la București este „Danube Region – stronger together, stronger in the world” și urmărește abordarea modului în care strategia ajută statele riverane „să facă față provocărilor actuale comune, dar și să influențeze revitalizarea economiei”, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Temele de discuție ale forumului vor viza rolul Strategiei Dunării pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă, echilibrarea dezvoltării economice cu ecologia și gestionarea riscurilor de mediu, precum și finanțarea proiectelor pentru Strategia Dunării în viitorul cadru de finanțare europeană 2014-2020.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
România e obligată. Ordinul s-a dat de la UE. S-a stabilit un termen limită
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×