Opt foști membri ai Comisiei de Fond Funciar de la Nana, urmăriți penal

Opt foști membri ai Comisiei de Fond Funciar de la Nana, urmăriți penal
Publicat: 05/06/2014, 15:28
Actualizat: 05/07/2016, 19:14

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au anunțat că, pe 16 mai, au decis continuarea urmăririi penale în dosarul penal privind reconstituirea dreptului de proprietate și arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, județul Călărași, în cazul a 8 persoane care au făcut parte din Comisia de Fond Funciar.

Astfel, Tudorița Niculae, Florian Decu, Mariu Gelu Neagu și Marian Dobre sunt urmăriți penal pentru infracțiunile de conflict de interese, abuz în serviciu și fals material în înscrisuri oficiale. Gheorghe Dobre și Georgică Stolea sunt urmăriți penal pentru infracțiunile de conflict de interese și abuz în serviciu. Simona Alina Preda este urmărită penal pentru infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale. Constantin Manea este urmărit penal pentru abuz în serviciu.

„Suspecții, în perioada 2005-2010, în calitate de membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, au participat la analizarea, verificarea, soluționarea și înaintarea în vederea validării cererilor depuse de către ei înșiși, rude ori afini ai lor, având ca obiect constituirea ori reconstituirea dreptului de proprietate a unor suprafețe de teren agricol. În aceeași perioadă, prin îndeplinirea defectuoasă ori neîndeplinirea aribuțiilor ce le reveneau, au fost emise titluri de proprietate pe numele unor persoane care nu erau îndreptățite să le primească, fiind prejudiciat în acest mod domeniul privat al statului cu valoarea terenurilor retrocedate cu încălcarea dispozițiilor legale. La baza emiterii titlurilor de proprietate au stat înscrisuri falsificate (printre care și certificate de stare civilă), prin contrafacerea conținutului și folosirea de formulare tipizate elaborate în afara cadrului legal„, arată Ministerul Public, într-un comunicat de presă.

Raportul Corpului de Control al premierului Ponta a dus la dosarul penal

în Raport se arată că Primăria Nana a emis 22 de titluri de proprietate, pentru terenuri însumând 218 hectare, fără respectarea legislației în vigoare.

Documentul prezintă pe larg situația terenurilor situate în zona Comunei Nana, atât în perioada de dinainte de 1989, cât și după, pe baza documentelor existente la primăria localității, precum și a celor puse la dispoziție de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași, Arhivele Naționale ale României, biroul Călărași, Arhivele Naționale ale Instituției Prefectului, Călărași etc. Raportul arată că după adminsitrări succesive și comasări efectuate de-a lungul timpului, comisia de fond funciar a primăriei Nana a primit din partea Agenției Domeniului Statului (ADS) o suprafață agricolă totală de 535 de hectare pentru restituirea drepturilor de proprietate ale persoanelor îndreptățite. Actul arată că din această suprafață, 535 de hectare compun tarlaua 28 și 147, tarlaua 33.

„Ulterior, 33 de parcele, în suprafață totală de 277,901 ha, din perimetrul tarlalei 28, au fost «comasate» au fost comasate prin achiziționarea lor, în perioada 2009-2010, de către o singură persoană juridică, respectiv societatea BERFIGE SRL. Totodată, societatea BERFIGE SRL a achiziționat și parcelele 23 și 24 aflate în perimetrul tarlalei 33, cu suprafață totală de 12,50 ha. Potrivit contractelor de vânzare-cumpărare, societqatea BERFIGE SRL a plătit pentrucele 35 de parcele, în suprafață totală de 290,41 ha, achiziționate în perioada 2009-2010, suma totală de 3.437.647,92 RON. În anul 2013, terenul în suprafață totală de 290,41 ha a fost vândut de către societatea BELFRIGE SRL unei persoane fizice, pentru suma de 5.844.864,26 RON”, se scrie în raport.

Documentul precizează că organizarea și funcționarea comisiei de fond funciar a comunei Nana nu au fost făcute cu respectarea prevederilor legale în perioada 2008-2013, perioadă premergătoarea constituirii dreptului de proprietatea menționat mai sus. „Începând cu 2008, o parte din membrii Comisiei locale de fond funciar Nana, și anume Gheorghe Dobre, Marin Nițu și Constantin Manea, au participat la luarea deciziilor în cadrul comisiei locale de fond funciar Nana fără să fie numiți ca membri ai comisiei prin ordin al prefectului, așa cum prevedeau dispozițiile legale”, se spune în raport.

De asemenea, s-a constatat că înregistrarea, verificarea și analizarea cererilor privind reconstituirea drepturilor de proprietate s-a realizat în mod defectuos și fără respectarea dispozițiilor legale.

Reconstituirea drepturilor de proprietate s-a făcut pe alte amplasamente decât pe vechile terenuri care au aparținut foșilor proprietari și fără obținerea consimțământului acestora sau a persoanelor îndreptățite.

Controlul a mai semnalat și faptul că majoritatea angajaților primăriei Nana, dar și afini ai acestora, au depus cereri de împroprietărire. Totodată, membrii comisiei de fond funciar, precum rude și afini ai acestora, au depus de asemenea cereri de reconstituire a drepturilor de proprietate, ceea ce, potrivit raportului, reprezintă „posibile situații de conflict de interese”.

Corpul de control a mai constatat că unele cereri de reconstituire aveau anexate documente care se refereau la alte persoane decât autorii moștenirilor, persoane care aveau aceleași nume și prenume, dar nu erau rude cu titularii cererilor de retituire. De asemenea, comisia a reconstituit drepturi de proprietatea pentru persoane care nu au făcut dovada calitatății de moștenitor ai unor persoane care aveau terenuri predate în perioada comunistă către cooperativa agricolă de producție sau la stat.

În urma verificărilor s-a constatat că s-au emis 11 titluri de proprietate pentru o suprafață de aproximativ 60 ha în condiții ilegale, fără să se facă dovada calității de persoană îndreptățită, iar legea prevede pentru aceasta sancțiunea nulității absolute.

„Dispozițiile art.3 alin.(2) din Legea 169/1997, cu modificările și completările ulterioare, prevăd faptul că nulitatea poate fi invocată de primar, prefect, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților și de alte persoane care justifică un interes legitim., iar soluționarea cererilor este de competența instanțelor judecătorești și de drept comun. De asemenea, potrivit aceluiași act normativ: «În cazul unor înstrăinări succesive ale terenurilor, cel care a vândut terenul pe baza titlului constatat nul este obligat să remită prețul actualizat fostului proprietar rămas fără teren»”, se menționează în raport.

Controlul a scos la iveală și alte deficiențe în modul în care s-au efectuat retrocedările, cum ar fi lipsa tuturor documentelor care trebuie săstea la baza reconstituirii drepturilor de proprietate sau decizii luate de comisie pe baza unor acte ale căror date emitente erau ulterioare ședinței. Totodată au fost semnalate nereguli și în modul în care terenurile obținute au fost date în arendă.

Documentul remis comisiei parlamentare de anchetă are un capitol destinat BERFIGE SRL, societatea care a achiziționat 290 ha, prin încheierea a opt contracte de vânzare-cumpărarea, după ce comisia de de fond funciar a comunei Nana a reconstruit drepturile de proprietate asupra terenurilor agricole, în perioada 2009-2010, „cu încălcarea dispozițiilor legale”.

Potrivit raportului de control, contractele de vânzare-cumpărare pentru aproximativ 278 ha au fost semnate la „vânzător” de Simona-Alina Preda, referent în cadrul primăriei și fiica secretarului primăriei, Tudorița Niculae, ea fiind împuternicită de proprietari.

De asemenea, se mai arată că Simona-Alina Preda este căsătorită cu Daniel Preda, fiul contabilei primăriei, Vasilica Preda. Societatea BERFIGE SRL a fost înființată în 23 iulie 2009, având ca asociat unic pe Mara Bertola, cetățean italian. De la înființare și până la 3 decembrie 2012, sediul provizoriu declarat al firmei a fost la biroul de avocatură „Toma Gabriel”. Cei trei administratori ai firmei, din perioada 2009-2013, Fioravante Bertola, Gemma Rettagliata și Mara Bertola, nu figurează cu domiciliu sau reședință în România. Obiectul de activitate al societății l-a reprezentat „Cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii”, dar potrivit unui document trimis de ANAF Corpului de control al premierului, „în perioada 2009-2013, BERFIGE SRL nu a înregistrat venituri din activitatea principală”, iar din 24 august 2012, firma a fost declarată „inactivă ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor declarative” precum și pentru că „nu funcționează la sediul social declarat”. Documentul mai arată că societatea nu a depus bilanțul semestrial pentru a doua parte a anului trecut și nici declarația aferentă impozitului pe profit, tot pentru anul trecut.

Ioana Băsescu, fiica lui Traian Băsescu, a cumpărat un teren agricol la Nana, de la firma italiană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Lege pentru șoferii care merg cu viteză pe autostradă. Polițiștii din România sunt obligați
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern