Opt militari români, RĂNIȚI într-un atac cu mașină capcană în Afganistan. Cine sunt răniții și care este starea lor. UPDATE

Opt militari români, RĂNIȚI într-un atac cu mașină capcană în Afganistan. Cine sunt răniții și care este starea lor. UPDATE
Publicat: 30/04/2018, 15:25

„Opt militari din Batalionului 30 Protecția Forței „Vulturii Carpaților” din Câmpulung Muscel au fost răniți luni, 30 aprilie, în Afganistan, în jurul orei 9.00,ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate, fiind ținta unui autovehicul capcană (VBIED – Vehicle-Borne Improvised Explosive Device)”, anunță Ministerul Apărării Naționale (MApN), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Militarilor li s-a acordat primul ajutor la fața locului, după care au fost transportați la spitalul militar din Kandahar. Ei sunt în stare stabilă.

Numele lor vor fi făcute publice după anunțarea familiilor, mai precizează Ministerul Apărării Naționale.

Cine sunt militarii răniți

Cei opt sunt plutonierul major Ionescu Marius Valentin (41 de ani, căsătorit, aflat la a treia misiune în Afganistan), plutonierul Rădoi Eugen Luci (39 de ani, căsătorit, o misiune în Kosovo, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Ganță Adrian Bogdan (40 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popescu Florin Adrian (38 de ani, căsătorit, aflat la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a David George Marian (34 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Radu Ionel (39 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popelcă Petre (43 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan) și caporalul clasa a III-a Bădulescu Nicolae Marian (43 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan).

Militarii din Câmpulung Muscel execută o misiune în Afganistan în perioada februarie- august 2018. Misiunile sunt, în principal, de asigurare a protecției forței din Baza Aeriană Militară Kandahar și de instruire, consiliere și asistență a Forțelor Naționale Afgane. Unitatea militară din Câmpulung Muscel a mai executat misiuni în Kosovo (în anii 2005 și 2007) și Afganistan (în anul 2008).

În anul 2018, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 625 de militari, alți aproximativ 300 fiind desfășurați în operații sub comandă/mandat NATO, UE, ONU și OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 29 de militari și-au pierdut viața și alți peste 185 au fost răniți.

Mesajul lui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a reacționat imediat după apariția informației.

„Am aflat astăzi cu profundă durere despre atentatul din Afganistan soldat cu pierderi de vieți omenești, printre care și copii. În urma acestui tragic eveniment, opt militari români, aflați în teatrul de operații din Afganistan, au fost răniți. Le urez însănătoșire grabnică și multă putere lor și familiilor acestora în aceste momente de grea încercare. Le suntem alături militarilor noștri care ne reprezintă țara cu profesionalism și dedicare în cele mai periculoase zone din lume, pentru menținerea păcii și asigurarea securității internaționale”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Dăncilă: M-a întristat profund vestea atentatelor

„M-a întristat profund vestea atentatelor din Afganistan, în urma cărora și-au pierdut viața civili, inclusiv copii, iar opt militari români au fost răniți. Gândurile mele se îndreaptă către toți cei care au avut de suferit de pe urma acestor evenimente tragice”, a transmis și premierul Viorica Dăncilă.

De asemenea, prim-ministrul spune că ministrul Apărării i-a transmis că este în legătură permanentă cu echipa de comandă, iar medicii le acordă răniților ajutorul de specialitate. „Le doresc însănătoșire grabnică militarilor noștri și multă putere familiilor lor pentru a trece cu bine peste aceste momente dificile”, mai spune Dăncilă.

La rândul său, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este alături de cei opt militari răniți.

„Am aflat cu profund regret de atacul sinucigaș din Afganistan, în urma căruia și-au pierdut viața 11 copii. Din păcate, în acest incident au fost raniți și 8 militari români, care se află acum în afara oricărui pericol. Le urez însănătoșire grabnică! Curajul lor ne aduce aminte, încă o dată, cu ce preț se apără libertatea. Suntem alături de ei și de familiile lor și transmit un gând bun, de recunoștință și apreciere, tuturor militarilor noștri aflați în misiune în teatrele de operații”, a scris Liviu Dragnea pe pagina de Facebook.

Unsprezece copii au decedat, iar 16 persoane au fost rănite, inclusiv opt militari români, în urma unui atac sinucigaș cu vehicul-capcană care a avut loc luni în districtul Daman din provincia afgană Kandahar, a declarat un oficial din cadrul poliției locale, informează agenția de știri Dpa.

Atacul a vizat un convoi al forțelor NATO, a declarat Matiullah Helal, purtătorul de cuvânt al poliției din Kandahar.

Atacatorul, despre care se crede că era membru al mișcării talibane, a detonat vehiculul în care se afla în apropierea unei moschei, în momentul în care prin zonă trecea un convoi NATO, a adăugat Helal.

Atacul nu a fost încă revendicat, însă până în acest moment nu există semne care să indice că ar avea vreo legătură cu dublul atentat comis luni dimineață la Kabul, revendicat de Stat Islamic.

Militarii din Câmpulung Muscel execută o misiune în Afganistan în perioada februarie – august 2018. Aceștia execută, în teatru, misiuni specifice de asigurare a protecției forței din Baza Aeriană Militară Kandahar și misiuni de instruire, consiliere și asistență a Forțelor Naționale Afgane. Unitatea militară din Câmpulung Muscel a mai executat misiuni în Kosovo (în anii 2005 și 2007) și Afganistan (în anul 2008).

În anul 2018, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 625 de militari, alți aproximativ 300 fiind desfășurați în operații sub comandă/mandat NATO, UE, ONU și OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 29 de militari și-au pierdut viața și alți peste 185 au fost răniți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine