ORA DE VARĂ. CÂND SE SCHIMBĂ ORA. România trece duminică la ora oficială de vară

ORA DE VARĂ. CÂND SE SCHIMBĂ ORA. România trece duminică la ora oficială de vară
Publicat: 28/03/2014, 13:44
Actualizat: 23/06/2015, 17:25

ORA DE VARĂ. CÂND SE SCHIMBĂ ORA. Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie și ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora oficială de vară, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că duminică 30 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtă zi din an.

Trecerea la ora oficială de vară nu va afecta mersul trenurilor de călători, dar vor fi întârzieri pentru 70 de trenuri aflate în circulație între orele 3.00 și 4.00 (ora de iarnă). Astfel, opt trenuri internaționale, 31 InterRegio și 31 Regio vor fi afectate de schimbarea de oră, a anunțat CFR Călători.

Trenurile de călători vor pleca din stații după ora de iarnă până în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 3.00, care devine ora 4.00. După 4.00, trenurile vor pleca din stații la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Trenurile spre Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina și Bulgaria vor circula normal, după orele trecute în mersul trenurilor, pentru că trecerea la ora de vară se face în aceeași zi și în aceste state.

ORA DE VARĂ. CÂND SE SCHIMBĂ ORA.După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (numit impropriu și GMT) va fi de trei ore.

ORA DE VARĂ. CÂND SE SCHIMBĂ ORA.Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 și apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenție, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale și reducerea iluminatului artificial.

ORA DE VARĂ. CÂND SE SCHIMBĂ ORA.În conformitate cu Convenția fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă, iar diferențele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

ORA DE VARĂ. CÂND SE SCHIMBĂ ORA.Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 și a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.