Orban, anunț de ultimă oră despre o nouă magistrală de metrou. Când va fi gata

Redactor:
Laura Albu
Orban, anunț de ultimă oră despre o nouă magistrală de metrou. Când va fi gata
Premierul Ludovic Orban, a declarat vineri, după vizita de pe Magistrala 5 Eroilor-Drumul Taberei, că aceasta va putea fi folosită în iunie 2020. "Au existat probleme de diferite naturi la stația Parcul Drumul Taberei", a spus acesta.

Orban: Trenurile noi pentru M5 nu vor fi livrate până la termenul de deschidere a magistralei

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri, după vizita pe șantierul Magistralei 5, că noile trenuri nu vor putea fi livrate până la termenul deschiderii acesteia, în iunie 2020. Atât el cât și Ministrul Transporturilor au spus că Metrorex va putea circula cu trenurile pe care le are deja în flotă.

„Este în curs de derulare o procedură de achiziții care în mod evident nu se va finaliza, adică ramele nu vor fi livrate în termenul de deschidere, dar din discuțiile pe care le-am avut cu conducerea Metrorex, există garnituri care sunt disponibile și care vor circula pe noua magistrală, pe magistrala M5, fără să afecteze tehnicitatea, celelate magistrale”, a spus Orban.

Acesta a adăugat că trenurile vor fi livrate în termen de 24 de luni de la semnarea contractului de achiziție.

„Evident procedura trebuie derulată cât se poate de corect, cât se poate de repede, ofertele trebuie analizate, astfel încât să se ajungă cât mai rapid la semnarea contractului în condițiile legii, alegând cea mai bună ofertă, urmând ca termenul de livrare să înceapă la 24 de luni de la semnarea contractului”, a explicat premierul.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode a afirmat că a cerut companiei Metrorex, urgentarea procedurii.

„Am cerut conducerii Metrorex să urgenteze aceste proceduri, avem 24 de luni pentru prima ramă de la momentul semnării contractului, dar avem asigurate trenurile necesare pentru a circula pe această magistrală, prin ce Metrorex deține astfel ca și flotă”, a spus Lucian Bode.

Premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, Lucian Bode au vizitat vineri, lucrările de la Magistrala 5 Eroilor-Drumul Taberei.

Știrea inițială. Orban a mai anunțat că în cazul în care termenul nu va fi respectat, statul nu va fi responsabil de acest fapt. „Dacă cumva nu se finalizează la termen nu va fi în niciun caz răspunderea actorilor instituționali ai beneficiarilor, ci pur și simplu o proastă organizare”, a declarat acesta.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a explicat că termenul lucrărilor este asumat de directorul companiei Metrorex prin semnătură și a anunțat că fostul directori Metrorex, Marin Aldea i-a comunicat că l-a informat pe fostul ministru Răzvan Cuc despre imposibilitatea de a finaliza M5 în 2019.

„Am trecut la o altă etapă de a face politică în România. Este inadmisibil să spui, să repeți obsesiv că acest obiectiv va fi dat în folosință la sfârșitul anului 2019, când tu știai foarte bine ca acest lucru nu se poate întâmpla. L-am întrebat pe fostul director Aldea de ce a dezinformat ministrul și opinia publică și mi-a spus că dânsul i-a comunicat domnului ministru că nu se poate finaliza acest obiectiv, în schimb dânsul a ținut morțiș să spună 2019. Astăzi, când vorbim vă prezind un document asumat sub semnătura conducerii Metrorex sub semnătură, nu povești, prin care aceste termene trebuie respectate. Avem astăzi trei contracte, ca să nu tot discutăm de ce suntem aici, riscăm să nu finalizăm în iunie 2020”, a declarat Lucian Bode.

Premierul a expus situația celor trei contracte de structură, finisaje și automatizare, ale căror termene au fost depășite cu ani de zile.

„Avem contractul pe structură, 95% finalizat, dar, început în 2011, avea termen 2014. Avem contractul pe finisaje, început în 2015, avea termen 2017, astăzi este 73% finalizat. Și avem contractul pe automatizări, proiectul tehnic este depus, are termen șase săptămâni din momentul finalizătii părții de structură, șase săptămâni, în 15 aprilie. Constructorul, antreprenorul pe structură mi-a spus foarte clar: finalizăm și predăm către firma care se ocupă de automatizări. Cei care se ocupă de automatizări au șase săptămâni să predea obiectivul. Am întrebat care este relația între stadiul fizic și stadiul financiar. Răspunsul, relația este impecabilă. Atât timp cât relația este impecabilă și noi ne achităm de aceste obligații nu văd niciun motiv de ce nu ne-am încadra în aceste termene realiste asumate sub semnătură. Am spus de la începutul preluării mandatului. Toți directorii de companii care vin la ministru și propun termene, și le asumă prin semnătură. Semnătura lor este echivalentă cu semnătura pe actul de dimisie dacă acest lucru nu se întâmplă. Am încredere în doamna Miclăuș (directorul Metrorex n.r.) și în conducerea Metrorex că acest obiectiv se va finaliza în iunie 2020”, a spus ministrul.

„Iunie 2020 este termenul în care sigur vă vom invita să călătorim împreună pe această magistrală M5”, a asigurat ministrul Transporturilor Lucian Bode.

Ministrul a mai spus că Metrorex are mai are de plătit 63 de milioane de lei companiei Astaldi, care se ocupă de lucrările la Magistrala 5. „Acest litigiu nu are nicio legătură cu ritmicitatea și cu progresul fizic. Noi mai avem, conform unei decizii definitive și irevocabile a instanței, de achitat 63 de milioane de lei. Îi vom achita, iar proiectul trebuie să meargă înainte. Ați auzit care este relația între stadiul fizic și cel financiar: impecabilă”, a declarat acesta.

„Conform celor discutate cu conducerea Metrorex, directorii companiilor care au contracte cu metroul pentru finalizarea acestui obiectiv de investiții, practic metroul poate fi dat în folosință anul viitor, aproximativ în luna iunie. Astea sunt angajamentele care sunt luate de constructori. Am convingerea, în momentul de față, că constructorii au toate condițiile pentru a finaliza lucrările în termenele care au fost convenite, atât condițiile procedurale, cât și condițiile contractuale și financiare pentru a putea finaliza la termen”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a justificat întârzierile prin problemele apărute la stația de metrou Parcul Drumul Taberei și la stația Academia Militară.

„Din stațiile de metrou, mai sunt 4 stații care trebuie finalizate, au existat probleme de diferite naturi la stația Parcul Drumul Taberei unde au fost necesare lucrări de deviere, unde am înțeles că a existat o întârziere din cauza imposibilității de a avea acces la Parcul Drumul Taberei care era în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene. De asemenea mai e o problemă tehnică legată de coborârea nivelului pânzei de apă freatică între stația Parcul Drumul Taberei și Drumul Taberei. De asemenea, trebuie finalizate lucrările la stația eroilor și la stația Academia Militară, unde sunt necesare și lucrări de altă natură”, a explicat Orban.

Fostul ministrul al Transporturilor, Răzvan Cuc și fostul director Metrorex, Marin Aldea au anunțat în timpul mandatelor că Magistrala 5 va putea fi dată în trafic în decembrie 2019.

Premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor Lucian Bode au vizitat vineri magistrala 5 a Metroului.

Tags:
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide