• Publicat:
Știri

Ordonanța de urgență pentru prelungirea înscrierii la vot în Diaspora a fost adoptată de Guvern

Ordonanța de urgență pentru prelungirea înscrierii la vot în Diaspora a fost adoptată de Guvern
Executivul a adoptat, joi, ordonanța de urgență care vizează extinderea termenului de înscriere la vot al românilor din străinătate, de la 11 la 15 septembrie, a anunțat purtătorul de cuvânt al instituției, Nelu Barbu.

„În ședința de guvern de astăzi, la propunerea AEP a fost adoptat un proiect de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea legii 370/2004 pentru alegerea președintelui României, modificarea legii 208/2015 privind alegerea senatului și Cdep, precum și pentru organizarea și funcționarea AEP precum și unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru președintele României din anul 2019″, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

El a precizat și care sunt modificările adoptate prin OUG:

„Printre aspectele propuse spre reglementare prin acest proiect de ordonanță de urgență se numără stabilirea datei de 15 septembrie 2019, termen limită pentru înregistrarea cetățenilor români cu drept de vot din străinătate ca alegător prin corespondență, respectiv ca aelgători într-o secție de votare organizată în străinătate Sunt regelemntări privind modul înc are sunt desemnați președinții birourilor electorale de al secțiiel de votare din străinătate și locțiitorii acestora. Termenele la care se faca aceste numiri, de exemplu cu 45 de zile înaintea primei zi de vot în străinătate. Sun câteva obligații pentru președintele biroului electoral al secției de votare din străinătate, locțiitorul și membrii biroului. De asemenea sunt transmise informații cu privire la modul în care vor fi remunerate aceste persoane”, a adăugat Nelu Barbu.

 

Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidențiale între 8 și 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 și 24 noiembrie.

Știrea inițială

Viorica Dăncilă a anunțat că Executivul adoptă, joi, o OUG care vizează extinderea termenului de înscriere la vot al românilor din străinătate, de la 11 la 15 septembrie. Premierul a precizat că actul normativ prevede și măsuri care asigură cadrul legal privind președinții birourilor electorale.

„Astăzi (joi – n.r.) vom adopta măsuri pentru a asigura cetățenilor români din diaspora dreptul la vot și o mai bună organizare a alegerilor care vor avea loc în această toamnă. Modificăm termenul limită pentru înregistrarea cetățenilor români cu drept de vot în străinătate ca alegători prin corespondență, respectiv ca alegători la o secție de votare organizată în străinătate. Acest termen va fi extins până la 15 septembrie pentru a da posibilitatea cât mai multor români din afara granițelor țării să se înscrie în registrul electoral pentru alegerile prezidențiale din acest an”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern de joi.

Prim-ministrul a mai spus că ordonanța de urgență include măsuri cu privire la președinții birourilor electorale precum și pentru plata indemnizațiilor membrilor din secțiile de votare.

„Pentru o bună organizare a scrutinului din această toamnă, ordonanța de urgență pe care o adoptăm include și măsuri privind desemnarea președinților birourilor electorale ale secțiilor votare din străinătate, atribuțiile acestora și asigurăm cadrul legal pentru plata tuturor indemnizațiilor membrilor birourilor de votare”, a conchis Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că AEP a decis să mențină aplicația de înregistrare deschisă.

Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidențiale între 8 și 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 și 24 noiembrie.

Inchide