ORDONANȚA MILITARĂ nr. 10. Ministrul de Interne Marcel Vela: Persoanele de peste 65 de ani pot ieși din casă în intervalul 7.00 – 11.00 și 19.00 și 22.00 / Suspendarea zborurilor, prelungită pentru mai multe țări – VIDEO

ORDONANȚA MILITARĂ nr. 10. Ministrul de Interne Marcel Vela: Persoanele de peste 65 de ani pot ieși din casă în intervalul 7.00 - 11.00 și 19.00 și 22.00 / Suspendarea zborurilor, prelungită pentru mai multe țări - VIDEO
ORDONANȚA MILITARĂ nr.10. Ministrul de Interne, Marcel Vela, declarații de la sediul MAI începând cu ora 19.00 / Sursă FOTO: Marcel Vela - Facebook
Publicat: 27/04/2020, 18:10
Actualizat: 28/04/2020, 00:03

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a susținut în cursul zilei de luni, 27 aprilie, de la ora 19.00, o declarație de presă în care a anunțat prevederilor prevăzute în Ordonanța Militară nr. 10. 

„Vreau să vă spun și pe această cale că am luat la cunoștință despre ceea ce vă neliniștește și punctez faptul că Ministerul Afacerilor Interne vă este partener, luptă alături și pentru dumneavoastră, împotriva noului coronavirus. Știu că a fost greu, dar cu toții avem același obiectiv: să întărim protecția în fața acestui inamic care a pus o întreagă planetă în fața unei mari provocări.

Obligațiile respectate acum conduc în viitor către o singură concluzie: normalitate.

În această notă, am luat următoarele decizii transpuse în Ordonanța Militară nr.10.

Vestea bună pentru persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani este că circulația este permisă în afara domiciliului sau a gospodăriei în următoarele situații, indiferent de intervalul orar:

– deplasarea în interesez profesional, către serviciu și înapoi.
– deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau realizată de la distanță, tratamente oncologice, dializă etc.,
– deplasarea pentru activități agricole, iar producătorii agricoli se pot deplasa pentru comercializarea produselor agro-alimentare.

În această ordonanță am prevăzut că persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani pot circula în următoarele intervale: 7.00 – 11.00 și de la 19.00 la 22.00, pentru următoarele motive:

-deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază;

– deplasarea din motive justificate precum îngrijirea sau însoțirea unui minor sau a altor persoane bolnave sau în cazul decesului unei persoane;

– deplasarea pentru activități fizice;

– deplasarea pentru plimbarea animalelor de companie.

Se aplică dispozițiile ordonanțelor militare nr.3 și a prevederilor acesteia cu privire la prevenirea răspândirii COVID-19.

Măsurile se aplică începând cu publicarea Ordonanței Militare în Monitorul Oficial partea I.

Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 în intervalele menționate.

Prelungirea măsurii suspendării zborurilor către / din:

– Spania, începând cu data de 28 aprilie, pentru încă 14 zile;

– Austria, Belgia, Elveția, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord , Turcia, Iran, Olanda, pentru încă 13 zile, începând cu 2 mai, până pe 14 mai, inclusiv;

– Italia pentru încă 12 zile, începând cu data de 3 mai până pe 14 mai, inclusiv;

– Germania și Franța, pentru că încă 10 zile, începând cu data de 5 mai până pe 14 mai inclusiv.

Zborurile care efectuează transforturi de marfă, efectuate cu aeronave de stat, transport de corespondență, transport umanitar sau care asigură sericii medicale de urgență, servicii tehnice, precum și aterizări tehnice necomerciale, rămân în continuare excepții.

Vreau să fac aici o simplă precizare: serviciile tehnice sunt acelea care ajută economia, care asigură asistență, mentenanță la anumite unități industriale, de cercetare, de producție. Dacă în România intră un transport aerian cu specialiști este normal ca aceștia să nu intre în carantină / izolare, având în vedere că ei vin în România pentru scurt timp pentru a asigura acele servicii, chiar și pentru aparatura medicală de exemplu.

O a treia componentă a Ordonanței Militare este cu privire la lucrătorii din Poșta Română, în sensul în care trimiterile poștale înregistrate pot fi predate destinatarului prin introducerea în cutia poștală sau în lipsa acesteia prin afișarea la adresa destinatarului, cu excepția actelor de procedura judiciară. Poștei Române îi revine obligația stabilirii cadrului instituțional și de răspundere pentru modul în care se desfășoară această activitate.

La data publicării prezentei Ordonanțe Militare în Monitorul Oficial, își încetează valabilitatea prevederi din ordonanțe anterioare care, evident, pot intra în contradicție cu prevederilede astăzi și sunt mai multe. Le puteți parcurge în Monitorul Oficial.

Dragi prieteni, mulți dintre dumneavoastră m-ați întrebat cum va arăta relaxarea după 15 mai.

Vă spun de acum, relaxarea va fi graduală, iar după 15 mai trebuie să fim cu atât mai responsabili în ceea ce privește respectarea regulilor.

Știu că se apropie data de 1 mai, că vremea este frumoasă și ne face să ne gândim la o plimbare în parc sau la concediu, ar, în același timp, este momentul să ne analizăm prioritățile și să ne dăm seama de ceea ce conteazăcu adevărat: sănătatea și protejarea atât a noastră, cât și a celor dragi.

Vă asigur că Ministerul Afacerilor Interne și toate structurile partenere nu se vor relaxa în această perioadă. Sunt sigur că veți da dovadă în continuare d 7e responsailitate, de implicare și de patriotism.

Vă mulțumesc.”, a declarat Marcel Vela.

Textul integral al Ordonanței Militare poate fi citit aici.

Ordonanța Militară 10. Șeful MAI, Marcel Vela, declarații de ultima oră https://www.gandul.ro/19428945

Publicată de Gandul pe Luni, 27 aprilie 2020

Știre în curs de actualizare…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea