Pâine mai scumpă, din cauza recoltei de grâu tot mai costisitoare pentru fermieri. Estimările Ministrului Agriculturii

Pâine mai scumpă, din cauza recoltei de grâu tot mai costisitoare pentru fermieri. Estimările Ministrului Agriculturii
Foto arhivă / Pixabay
Publicat: 30/07/2022, 20:14
Actualizat: 30/07/2022, 20:18

Petre Daea estimează că pâinea va costa mai mult anul acesta, deoarece costurile de producție sunt mai mari, inclusiv cele de obținere a recoltei de grâu.

Potrivit ministrului Agriculturii, fermierii vor vinde grâul la un preț mai mare pentru a putea acoperi cheltuielile de până acum.

„Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă. (…) Fermierii sunt extrem de ponderaţi în a solicita preţuri mari. Ei nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv”, a declarat Petre Daea sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la primăria comunei Sânmihaiu de Câmpie din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Ministrul Agriculturii susține că pâinea va fi mai scumpă

„Dacă se opreşte producătorul, sigur că nu avem pâine în România. Şi să nu oprim producătorul, să avem pâine în România – e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic şi elementelor de cheltuieli respective, care se înmănunchează în costul de producţie la sfârşitul realizării produsului ca atare”, a mai spus Daea, potrivit Observator.ro.

Lucru îngrijorător pentru agricultorii și pentru populația României. Oamenii sunt nevoiți să sporească prețurile din pricina neajunsurilor din ultimii 2 ani, scrie Gândul.ro.

Pandemia a fost un factor responsabil în această problemă care amenință economia României.