Palate, toaletă de 60.000 de euro și ceasuri mai scumpe decât salariul lui pe șase ani. VIAȚA DE HUZUR a lui Vladimir Putin

Publicat: 30/08/2012, 08:41
Actualizat: 04/08/2014, 07:14

Liderii opoziției din Rusia au întocmit un raport care descrie luxul și opulența în care trăiește președintele rus, Vladimir Putin, scrie Business Insider. În ciuda imaginii de om simplu și iubitor de excursii în natură, Putin are 58 de avioane și elicoptere, 20 de reședințe și o colecție de ceasuri de șase ori mai valoroasă decât salariul lui pe anul 2011.

„Viața unui sclav pe o galeră” este titlul ironic dat de autorii materialului, fostul vicepremier Boris Nemtsov și Leonid Martynyuk, membru al mișcării de opoziție Solidaritatea. Titlul are la bază un comentariu pe care Putin l-a făcut în 2008, la finalul celui de-al doilea mandat, când se plângea că, în cei opt ani de președinție, a muncit „ca un sclav pe o galeră”.

Sursa: latimesblogs.latimes.com

Cu toate acestea, Vladimir Putin se deplasează cu 58 de avioane și elicoptere, folosește un grup sanitar de peste 60.000 de euro, cu accesorii de aur, și poartă ceasuri de mână din aur alb, în valoare de peste 500.000 de euro, de aproximativ șase ori mai mult decât salariul liderului rus pe 2011, transmite raportul.

Totodată, președintele rus are la dispoziție 20 de reședințe de lux, între care Palatul Constantin din golful Finlandia, construcție restaurată cu 8 milioane de euro, o cabană din Caucaz și un palat gotic în apropierea Moscovei. Dintre extravaganțele președintelui rus se mai menționează iahtul Olympia. Cu cinci etaje, băi de marmură și căzi cu hidromasaj, vasul este de departe „adevăratul diamant al flotei de la Kremlin”. Întreținerea lui ajunge, potrivit aceleași surse, la 40 de milioane de euro anual.

Sursa: Mediafax Foto

Raportul publicat de Nemtsov și Martynyuk, care include fotografii ale palatelor, ceasurilor și ambarcațiunilor liderului rus, scoate în evidență și nepotrivirea dintre declarația de avere a președintelui și bunurile de care se bucură. Mai mult, autorii au vrut să demonteze, în analiza lor, imaginea pe care Putin și-a construit-o în ultimii ani, aceea de om activ, cu hobby-uri simple precum pescuitul și drumețiile. În schimb, spun ei, Vladimir Putin are o avere de zeci de miliarde de dolari și duce o viață departe de cea pe care o afișează, trăind mai degrabă precum „monarhii Golfului Persic” sau marii oligarhi ruși.

Voci din Rusia apropiate lui Putin critică raportul, pe motiv că opoziția rusă și-a propus să îl discrediteze pe liderul de la Kremlin. Pe fondul acuzațiilor de ilegitimitate a întoarcerii lui Putin la cârma țării, liderii opoziției vor să sublinieze în ochii opiniei publice puternicul contrast dintre nivelul de trai al clasei mijlocii (principalul electorat al liderului de la Kremlin) și somptuoasa viață a lui Putin.

„Într-o țară în care 20 de milioane de oameni abia își pot acoperi cheltuielile, viața de lux a președintelui este o provocare cinică și nerușinată la adresa societății. Credem că modul de viață al celor de la putere trebuie adus în vizorul opiniei publice și că toate veniturile și cheltuielile bugetare trebuie să fie publicate”, sunt de părere autorii raportului.

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Dmitri Peskov, a declarat că nu a citit raportul opoziției, dar a subliniat că „informațiile legate de transport și de reședințele de protocol ale domnului Putin sunt deschise tuturor, nu există niciun secret”. „Toate reprezintă proprietatea statului, iar președintele ales se folosește de ele, conform legii. Ce e peste aceste drepturi se plătește”, a dat asigurări Peskov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică