PANDEMIE. MAE: 470 de români, repatriați din Spania, Belgia, Irak și Regatul Țărilor de Jos

PANDEMIE. MAE: 470 de români, repatriați din Spania, Belgia, Irak și Regatul Țărilor de Jos
Avion al condamnaților, pe ruta Italia-București! Cine sunt „pasagerii” de la bord / Foto: Tarom
Publicat: 29/05/2020, 20:19
Actualizat: 06/04/2021, 22:19

 Ministerul de Externe a notificat că, vineri, au fost repatriați 470 de cetățeni români din Spania, Belgia, Irak și Regatul Țărilor de Jos, care au fost afectați de măsurile de restrângere a zborurilor din cauza pandemiei de coronavirus.

Românii, aduși în țară din Uniunea Europeană, respectiv Orientul Mijlociu

Conform unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), a fost facilitată revenirea în țară a 277 de cetățeni români din Spania (pe ruta București-Madrid-București, respectiv București-Barcelona-București), a 14 cetățeni români din Irak (pe ruta București-Erbil–București) și a 179 cetățeni români din Regatul Belgiei și Regatul Țărilor de Jos (pe ruta București-Bruxelles-Amsterdam-București).

Repatrierea a fost asigurată prin intermediul a trei curse operate de compania Tarom și a unei curse operate de o companie privată românească.

Cetățenii români repatriați nu și-au mai putut prelungi șederea pe teritoriul statelor respective din diverse motive, au mai anunțat reprezentanții MAE.

Aceștia au precizat că au fost aduși în țară și 33 de cetățeni străini, rezidenți.

„De asemenea, demersurile de repatriere organizate pe ruta București-Erbil-București au permis revenirea în statul de domiciliu a 17 cetățeni irakieni. Pe aceeași cursă, au fost îmbarcați și 125 de cetățeni străini care își continuă, prin România, traseul către statul de destinație”, se arată în comunicatul MAE.

MAE. 125 cetăţeni români care lucrau pe vase de croazieră se întorc în țară

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat la finele săptămânii trecute, printr-un comunicat de presă, că alți 125 cetăţeni români aflaţi în străinătate pe vase de croazieră au revenit în țară.

„În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi în străinătate şi care au fost afectaţi de măsurile de protecţie sanitară şi de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul serii de 23 mai, au revenit în ţară 45 cetăţeni români şi un cetăţean al Regatului Thailandei, membru de familie al unui cetăţean român. Cetăţenii repatriaţi lucrau în calitate de personal navigant pe mai multe vase de croazieră aflate în rada portului Manila, Filipine. Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadelor României la Manila şi Belgrad, a întreprins demersurile necesare atât pe lângă compania angajatoare, cât şi pe lângă autorităţile filipineze şi sârbe pentru a permite debarcarea, respectiv tranzitul cetăţenilor români în vederea repatrierii”, arată sursa citată