Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul fostului ministru al Educației Liviu Pop

Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul fostului ministru al Educației Liviu Pop
Publicat: 10/07/2013, 12:05
Actualizat: 10/07/2013, 12:05

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul lui Liviu Pop, fost ministru interimar al Educației și actual senator, în dosarul în care ANI l-a reclamat că ar fi avantajat patrimoniul FSLI, au declarat agenției MEDIAFAX surse judiciare.

Procurorii au apreciat că în această cauză nu se poate reține săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii.

Contactat de MEDIAFAX, Liviu Pop nu a dorit să comenteze informația, arătând că va prezenta lămuriri la momentul oportun.

Fostul ministru a fost reprezentat juridic de către casa de avocatură „Boștină și Asociații”.

Contactat de MEDIAFAX, PR Managerul de la casa de avocatură, Ovidiu Constantinescu, a refuzat să comenteze, la acest moment, decizia Parchetului, precizând că toate explicațiile vor fi prezentate de către Liviu Pop.

În noiembrie 2012, Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a reclamat la Parchetul instanței supreme pe Liviu Pop, întrucât, în calitate de ministru interimar al Educației, ar fi avantajat patrimonial Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, unde a fost secretar general anterior preluării portofoliului ministerial.

ANI preciza că a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie penală și indicii de comitere a infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în cazul lui Liviu Pop, care atunci era ministru delegat pentru Dialog Social în cadrul Ministerului Muncii.

În 15 mai 2012, Liviu Pop a fost desemnat în funcția de ministru interimar al Educației, iar în perioada 1 decembrie 2007-17 mai 2012, Pop a fost secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Ulterior numirii în funcția de ministru al Educației, Liviu Pop a emis Ordinul 4271/29 mai 2012 de modificare a Ordinului comun 4576/2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal din învățământul preuniversitar de stat, prin care nu se mai permitea reținerea cotizației sindicale de către unitatea de învățământ, ordin contestat în instanță de federațiile sindicale din învățămant, inclusiv de FSLI, instanțele de judecată pronunțându-se în sensul menținerii ordinului comun ca fiind temeinic și legal, mai arăta ANI.

Astfel, potrivit ANI, Liviu Pop, în calitate de ministru interimar al Educației, ar fi avantajat patrimonial Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, organizație cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani.

Agenția Națională de Integritate a sesizat atunci Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la posibila comitere a infracțiunilor de conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice de către Liviu Pop.

Totodată, ANI anunța în 9 noiembrie 2012, prima zi a campaniei pentru alegerile parlamentare, că a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către Liviu Pop.

Acesta a cerut Curții de Apel București anularea raportului ANI din 9 noiembrie, instanța respingând solicitarea în 20 februarie, considerând că este inadmisibilă. Decizia a fost contestată de Liviu Pop la instanța supremă, urmând să fie judecată în 7 martie 2014.

În iunie, Liviu Pop a fost audiat la Parchetul instanței supreme, declarând că le-a spus procurorilor de ce a emis ordinul și ce a stat în spatele actului.

Liviu Pop a arătat că „este legat de plângerea ANI în legătură cu ordinul emis în calitatea sa de ministru, privind plata cotizației de sindicat pentru sindicaliști”.

„Este o procedură internă ce trebuia făcută. Eu nu le-am spus nimic nou procurorilor față de ce am spus la ANI când am fost chemat. Le-am spus de ce am emis ordinul, ce are în spate acest ordin și care au fost pașii urmați. Nu am comis nicio ilegalitate, acela fiind un ordin comun semnat de trei miniștri”, a mai spus Pop.

Acesta a precizat că actul normativ „era un ordin comun și a fost emis în baza unei sentințe a unei curți de apel, acesta fiind în prezent abrogat, deci nu mai este valabil”. Pop a menționat că ordinul a fost elaborat pentru profesorii care se aflau în sindicate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern