Partidul Laburist se întâlnește marți pentru a discuta despre organizarea unui nou referendum

Redactor:
Bianca Pavaluca
Partidul Laburist se întâlnește marți pentru a discuta despre organizarea unui nou referendum
Membrii Partidului Laburist din Marea Britanie se vor întâlni marți pentru a discuta despre poziția oficială în ceea ce privește organizarea unui nou referendum pe tema ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează Reuters.

O mare parte a membrilor Partidului Laburist îi cer liderului Jeremy Corbyn să ceară organizarea unui nou referendum sau a unui vot de confirmare pe tema Brexit.

Până acum, partidul de opoziție a susținut că va convoca organizarea unui referendum pentru a preveni „un Brexit Conservator dăunător” sau pentru a preveni ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord.

Mai multe surse din cadrul Partidului Laburist au declarat pentru The Times că discuțiile dintre Guvernul condus de prim-ministrul Theresa May și Partidul Laburist au făcut progrese semnificative. De asemenea, sursele laburiste au transmis că Guvernul pare să fi devenit mai deschis în ceea ce privește propunerile opoziției pentru Brexit.

Rezultatul discuțiilor între premierul britanic Theresa May și partidul de opoziție, privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ar putea fi anunțat în următoarea săptămână, a declarat duminică negociatorul-șef UE, Michel Barnier.

Consiliul European a decis amânarea ieșirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Liderii Uniunii Europene au semnalat că Marea Britanie va fi exclusă pe 1 iunie în cazul în care Camera Comunelor nu aprobă Acordul Brexit și refuză participarea la scrutinul europarlamentar. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici.

Inchide