Patriarhul Daniel: Interzicerea credincioșilor la moaștele Sfintei Parascheva, ceva nemaiîntâlnit în istorie

Patriarhul Daniel: Interzicerea credincioșilor la moaștele Sfintei Parascheva, ceva nemaiîntâlnit în istorie
Slujba de Înviere de la Patriarhia Română, transmisă LIVE pe GÂNDUL.RO de la ora 23:30
Publicat: 14/10/2020, 20:21
Actualizat: 06/04/2021, 15:37

Patriarhul Daniel a declarat, miercuri, făcând referire la decizia autorităților de a interzice prezența credincioșilor din afara Iașului la sărbătoarea Sfintei Parascheva, că acest lucru este „ceva nemaiîntâlnit în istorie”.

Patriarhul, nemulțumit de restricții

„S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie. Au fost opriți să vină la sărbătoarea ei credincioșii care nu locuiesc în municipiul Iași. Cu alte cuvinte, li se dă dreptul, sau se dă voie să se închine doar ieșenilor la racla sfintei, nu și credincioșilor din țară”, a afirmat Patriarhul Daniel la Sfânta Liturghie oficiată la Paraclisul istoric Sf. Gheorghe al Reședinței Patriarhale, citat de basilica.ro, agenția de știri a Patriarhiei.

Preafericitul a mai afirmat că anul acesta „Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită cu o anumită tristețe, pentru că nu toți credincioșii din țară care ar fi dorit să fie la Iași au această posibilitate”.

Patriarhul i-a îndemnat pe credincioși să își intensifice rugăciunile. „Tocmai pentru că există această restricție, trebuie să intensificăm rugăciunile noastre către Sfânta Cuvioasă Parascheva, să ne ajute, să ne izbăvească de molima aceasta, de pandemie, și să ne dăruiască bucuria de a retrăi sărbătoarea pomenirii ei în toată frumusețea și plinătatea ei”, a mai spus Patriarh Daniel.

Patriarhia Română consideră interzicerea pelerinajului de Sfânta Parascheva drept o ”măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română” 

Preafericitul Daniel a trimis vineri un ”apel la responsabilitate şi cooperare pentru a evita constrângeri excesive”, prin care ”Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu toți credincioșii ortodocși care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iași”.

Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”, se arată într-un comunicat semnat de Patriarhul Daniel

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase