Patronii acuzați de implicare în evaziunea de 6 milioane de euro prin BCR Asigurări spun că arestarea le-ar falimenta firmele

Patronii acuzați de implicare în evaziunea de 6 milioane de euro prin BCR Asigurări spun că arestarea le-ar falimenta firmele
Publicat: 18/07/2013, 09:35
Actualizat: 26/03/2019, 05:20

Cei opt patroni ai firmelor acuzate de implicare în evaziunea fiscală prin BCR Asigurări – Maria Bene, Iulian Staver, Marin Belei, Costică Marin, Ioan Topor, Ioan Miclea, Cătălin Dobre și Alexandru Marius Guțiu – au venit, miercuri, în fața magistraților Curții de Apel Târgu Mureș, care judecă recursul făcut de DIICOT, după ce Tribunalul Mureș a respins propunerea de arestare preventivă a acestora, la sfârșitul săptămânii trecute.

Mai mulți patroni au spus în fața instanței că nu ei au încheiat contractele de asigurări cu BCR – despre care DIICOT afirmă că reprezentau o formă mascată de plată a salariilor angajaților, cu eludarea plăți contribuțiilor la bugetul de stat – ci departamentele financiar-contabile sau alți asociați ai firmelor lor.

Ei au declarat că au fiecare între câteva sute de angajați și circa 3.000, care depind de ei, că încheierea contractelor de asigurări cu BCR s-a făcut cu bună-credință și că sunt dispuși să plătească sumele care ar fi stabilite de instanță ca fiind un prejudiciu real.

Unii dintre patroni, precum Marin Belei, Ioan Topor și Cătălin Dobre, au declarat că eventuala lor arestare va duce la falimentul firmelor lor și la prejudicii de imagine pentru acestea. Mai mult, Dobre a spus că prin acțiunea DIICOT se încearcă „decapitarea” firmelor, care va duce și la pierderea locurilor de muncă ale angajaților.

Avocații lor au susținut, de asemenea, că DIICOT nu a prezentat probe și indicii temeinice care să justifice arestarea patronilor și că acuzații sunt puși în situația „absurdă” de a-și dovedi nevinovăția, deși DIICOT ar trebui să probeze vinovăția lor.

Totodată, apărătorii au apreciat că este discriminatoriu să se facă propuneri de arestare preventivă în cazul acestora, dar nu și în cazul altor patroni, doar pe baza mărimii prejudiciului estimat de DIICOT, „care nici nu e real”.

Ei au solicitat respingerea recursului DIICOT ca nefondat.

Instanța a rămas în pronunțare.

Miercuri, la Curtea de Apel Târgu Mureș au mai fost audiați Diana Violeta Sevciuc, director executiv vânzări BCR Asigurări de Viață, Alin George Mantoiu, manager relații corporate la BCR Life Insurance, și Gicu Emanuel Mantoiu, arestați preventiv de Tribunalul Mureș.

Un număr de 166 de percheziții au avut loc, în 9 iulie, în București și în 26 de județe, la locuințe și la sediile a 112 firme, precum și la sediile unor filiale ale BCR Asigurări de Viață, pentru destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală.

Surse din rândul anchetatorilor afirmau că nouă filiale ale BCR Asigurări de Viață au fost percheziționate de procurorii DIICOT și de polițiști, fiind ridicați, în baza unor mandate de aducere, 21 de funcționari, dintre care cinci cu funcții de conducere, respectiv un director din București și patru directori zonali.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii fac cercetări față de persoane cu atribuții de conducere și angajați ai unei societăți de asigurări, precum și față de reprezentanți ai unor societăți comerciale, care sunt suspectați că au constituit un grup infracțional organizat, în scopul obținerii unor importante beneficii financiare, prin sustragerea de la plata taxelor și a impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Conform sursei citate, modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părți din drepturile salariale lunare, inițial prin încheierea de către angajator a unei polițe formale de asigurare de viață colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii polițelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiași zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare” și, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaților – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăți ca fiind parte din veniturile salariale.

După reținerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaților, cu o frecvență lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând de fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale și în același timp o modalitate de sustragere de la plata contribuțiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin această metodă, salariații primeau o parte din indemnizația lunară cu eludarea plății taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la șase milioane de euro, aferent unei activității infracționale desfășurate pe o perioadă de șapte luni, perioada de săvârșire a infracțiunilor fiind însă mult mai mare, respectiv din 2009, precizau procurorii DIICOT.

În 10 iulie, 18 persoane, între care zece angajați ai BCR Asigurări de Viață, au fost reținute în acest caz, procurorii hotărând instituirea sechestrului pe conturile a zeci de firme din cele 112 implicate.

Ulterior, trei dintre angajații BCR Asigurări de Viață reținuți au fost arestați preventiv de Tribunalul Mureș, iar alți șapte funcționari bancari au primit interdicția de a părăsi țara.

Potrivit unui comunicat de presă remis atunci de Tribunalul Mureș, magistrații au decis arestarea prevetivă, pentru 29 de zile, a angajaților Diana Violeta Sevciuc, director executiv vânzări BCR Asigurări de Viață, Alin George Mantoiu, manager relații corporate la BCR Life Insurance, și Gicu Emanuel Mantoiu.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York