Patronul clubului Expirat: Direcția de impozite îmi impută o taxă de 1,6 milioane euro

Patronul clubului Expirat: Direcția de impozite îmi impută o taxă de 1,6 milioane euro
Publicat: 05/11/2015, 15:19

Patronul clubului Expirat din Capitală, Andrei Sosa, a anunțat, imediat după incendiul care a avut loc, pe 30 octombrie, în clubul Colectiv, în care 32 de persoane au murit, că va închide localul pe care îl conduce, pentru că 12 ani a pus viața a mii de oameni în pericol și că nu își va mai asuma vieți.

Miercuri seară, acesta a revenit cu un mesaj pe contul său de Facebook, în care a menționat că nu a vrut să îl „tabloidizeze presa”, dar oricum a făcut-o. „Am primit multe mesaje de încurajare, dar și mulți mi-au umplut frigiderul. Le mulțumesc celor care m-au încurajat și înțeleg și punctul de vedere al celor care m-au înjurat”, a scris Andrei Sosa pe Facebook.

Patronul clubului Expirat a mai scris că au apărut „niște neadevăruri în presă”, pe care vrea să le lămurească.

„Societatea pe care funcționa Expirat-ul, pe care funcționează și alte activități este Sosa & Sosa SRL, înființat în 2002. Acționari sunt eu și cu soția mea, Raluca. Expirat-ul a fost viața noastră, a fost copilul nostru. Cei ce ne cunosc știu bine asta. Doar asta am făcut de la 20 de ani și acum ne apropiem de 40. În prezent, avem în jur de 70 de angajați, mulți din ei lucrează la Expirat de 10 ani. Este și viața lor. Suntem ca o familie și mi se rupe sufletul că o să îi las fără un loc de muncă”, spune Andrei Sosa.

De asemenea, acesta a menționat că, în urmă cu o lună, a avut un „control sumar” de la Direcția de impozite și taxe locale a sectorului 5, ce avea în vedere aplicarea unei taxe pe spectacole.

„Taxă de care, sincer, habar nu aveam că ar fi trebuit s-o plătesc vreodată și de care nu m-a întrebat nimeni de la stat de ea în tot acest timp. După o declarație în scris a unui angajat, am primit o decizie de impunere de 7.000.000 lei noi (1.600.000 euro). Fără nici un control la fața locului. Și fără alte verificări. Am crezut că e o glumă proastă. Am consultat un avocat să încerc să aflu ce este cu această taxăă. E vorba de un articol din Codul Fiscal – art. 275, despre o taxa de «spectacole». Foarte ambiguă și neclară. Din motivul ăsta nu ne-a întrebat nimeni în atâția ani de funcționare de ea. Ne impută o taxa de «spectacole» de 24 lei pe metru pătrat pe zi de funcționare. Adică în jur de 7.000 de lei pe zi de funcționare. În condițiile în care Expirat-ul făcea în jur de 10.000 lei vânzare. Ce adaos trebuie să ai să poți plăti asta?!!! Probabil prețurile din Londra. Nici cele mai scumpe cluburi din București nu ar putea plăti-o. Noi vindem berea cu 8 lei. Probabil că, după capul lor. ar fi trebuit să o vindem cu 40 ca să plătim doar taxa asta!!!”, a scris, pe Facebook, Andrei Sosa.

Totodată, patronul Expirat a mai spus că niciun club din București nu plătește această taxă în forma în care i-a fost imputată lui, precizând că s-a interesat, iar, în Centrul istoric al Capitalei, care aparține de sectorul 3, „cârciumarii au ajuns la o înțelegere cu inspectorii de acolo să îi lase în pace cu taxa aceasta, e și neclară și absurdă”. „În unele sectoare îi pontează ca și cum ar fi deschiși doar o noapte pe lună. În altele, inspectorii nu au fost”, a mai scris Sosa.

„Mi-a fost clar că e o greșeală undeva. Și, de fapt, sunt mai multe, cea mai vizibilă e asta: în 2005, când s-a trecut la leul nou, la articolul ăsta din codul fiscal au pierdut un zero la actualizare. Dar așa e legea în acest moment. Și nimeni din aparatul de stat nu a făcut nimic să o repare, deși din atitudinea lor e clar că și ei își dau seama că e aberant și anormal. Probabil din motivul ăsta inspectorii de la sectorul 5 nu au întrebat de taxa asta. Sau poate că nu știau de existența noastră. În atâția ani funcționare. V-am spus câte taxe am plătit la stat în ultimii 5 ani… Și statul nu știe nici măcar că exist!!!”, mai spune patronul clubului Expirat.

Mai mult decât atât, Andrei Sosa a spus că suma i-a fost calculată retroactiv, pe ultimii cinci ani, luându-se în considerare faptul că localul a fost deschis trei zile pe săptămână, iar cu dobânzile și penalitățile aferente s-a ajuns la suma de 1.600.000 de euro.

„Am cerut o audiență la șeful direcției și am primit termen de soluționare 21 decembrie (adica aproape 2 luni pentru o audiență). Am revenit cu o nouă solicitare și m-au programat marți. În urma celor întâmplate în weekend, am intrat, luni, la ei explicându-le urgența. Și mai ales că mâine e ultima zi în care pot face contestație. Și prima zi din care îmi pot face poprire pe conturi. În audiență, inspectorii mi-au zis că nu sunt ei de vină. Că le-a venit Curtea de Conturi pe cap (probabil să verifice ce prostii a făcut Vanghelie pe acolo). Și că nu au ce face, trebuie să pună legea în aplicare. Chiar dacă e absurdă. Și că ar trebui să îmi iau un consultant fiscal și să dau cu firma de gard… Kafka!!! Cum să spună un inspector fiscal asta?!! În loc să mă sprijine să găsim o variantă să reparăm împreună asta. Mai ales în urma celor întâmplate zilele astea. Mai ales că e o culpa comună. A mea că nu sunt doctor în Codul Fiscal și a celorlalte legi din țara asta. Și a lor că nu m-au înștiințat în atâția ani că aș avea de platit o taxă aberant de mare”, a mai spus Andrei Sosa.

De asemenea, acesta a menționat soluțiile care există în acest caz. „Trebuie să atac în justiție hotărârea de guvern în care au greșit. Doar că mie, «lacom și inconștient patron de club», o să îmi fie destul de greu să câștig. Mai ales că probabil sunt singurul «fraier» care o să fac asta. Probabil, cei care au pățit-o își dau cu firma de gard în loc să intre într-o luptă directă cu partea disfuncțională a statului. Dar am încredere măcar în justiție. Să stabilească justiția dacă am de plătit vreo taxa și în ce valoare. Și o să o plătesc dacă așa se decide. Dar sper să câștig în justiție, iar, dacă mi se impută o taxă, să fie cea corectă. Din care mai mult de jumătate ar fi dobânzi și penalități. Pe care mi se pare just să le împart jumi-juma cu insectorii fiscali. O să îi acționez în judecată, pentru că este și vina lor că nu și-au făcut treaba cum trebuie. Dar nu o să dau cu firma de gard pentru că, dacă am vreo vină, e normal să mi-o asum. Și speculațiile din presă cum că de aceea am închis Expirat-ul sunt nefondate. Firma funcționează mai departe cu celelalte activități pe care le am”, a mai scris Andrei Sosa.

Totodată, în încheierea mesajului său de pe Facebook, Andrei Sosa a scris că această taxă a fost scoasă din noul Cod Fiscal. „Probabil pentru că există deja o taxă și în actualul Cod Fiscal pentru barurile care desfășoară activitate de noapte: 5% din vânzări”, a încheiat patronul clubului Expirat.

Numărul persoanelor decedate în urma incendiului izbucnit în clubul Colectiv din Capitală a ajuns la 32. Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate în mai multe spitale din București, peste 50 fiind în stare critică sau gravă.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, miercuri seară, după demisia Guvernului, în București și în principalele orașe din țară, în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv, dar și pentru a manifesta împotriva corupției și clasei politice, a-și exprima revolta și a cere mai multe schimbări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului