Patru dosare penale, întocmite de polițiști după protestele de la Pungești

Patru dosare penale, întocmite de polițiști după protestele de la Pungești
Publicat: 29/11/2013, 19:48
Actualizat: 15/02/2016, 00:54

Patru dosare penale au fost întocmite de polițiști în urma protestelor din octombrie și noiembrie din comuna Pungești, față de explorarea gazelor de șist, mai multe persoane fiind chemate la audieri, iar cercetările au fost începute la sesizările Consiliului Județean Vaslui și ale IJJ.

Mai multe persoane au fost chemate, în ultimele zile, la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui pentru a da declarații cu privire la protestele din lunile octombrie și noiembrie din comuna Pungești, față de explorarea gazelor de șist, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Până la sfârșitul acestei săptămâni, polițiștii au întocmit patru dosare penale, făcându-se cercetări pentru tulburare de posesie, ultraj contra bunelor moravuri și tulburare ordinii și liniștii publice, blocare cu intenție a unui drum public și tractarea pe drumurile publice a unei remorci neînmatriculate.

„În urma anchetelor, se va stabili dacă sunt sau nu întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor sesizate. Activitatea de cercetare penală este supravegheată de procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, având în vedere că o parte din plângeri au fost depuse direct la Parchet”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Mihaela Ștraub.

Una dintre acțiunile penale a fost începută în urma plângerii făcute de Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Vaslui, care a sesizat Poliția cu privire la faptul că, în timpul protestului din 16 octombrie, a fost blocat „cu intenție” drumul județean Vaslui – Gârceni, în comuna Pungești.

De asemenea, Consiliul Județean (CJ) Vaslui a făcut plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui în care sesizează amplasarea ilegală a unui vagon în zona de siguranță a drumului public.

Aproximativ 500 de persoane au protestat, în 16 octombrie, în zona localității vasluiene Siliștea, comuna Pungești, unde compania Chevorn intenționează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist în județul Vaslui.

Localnicii au blocat atunci drumul județean Vaslui – Gârceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petrolieră să pătrundă în perimetrul luat în concesiune pentru amplasarea sondei de explorare.

În timpul protestelor din octombrie, localnicii au amplasat în zonă un vagon de dormit, în zona numită „tabără de rezistență de la Pungești”.

Ulterior, reprezentanții companiei Chevron și-au retras specialiștii de pe suprafața de teren deținută la Siliștea, fără ca aceștia să mai revină în zonă.

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunțat apoi că explorarea gazelor de șist de la Pungești se suspendă până când siguranța angajaților firmei, a constructorilor și a comunității va fi asigurată și, totodată, până când se va înțelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

În 27 noiembrie, aproximativ 200 de localnici din comuna vasluiană Pungești s-au adunat din nou în zona în care Chevron deține terenul pe care ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist, oamenii spunând că au recurs la acest gest după ce în zonă au văzut mai multe mașini ale Jandarmeriei.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorități pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”