Patru funcționari de la Autoritatea Vămilor și de la Fisc au fost condamnați la închisoare

Patru funcționari de la Autoritatea Vămilor și de la Fisc au fost condamnați la închisoare
Publicat: 24/02/2014, 13:43
Actualizat: 03/02/2019, 13:16

Magistrații Curții de Apel Pitești au dispus condamnarea a patru persoane trimise în judecată în anul 2012 pentru fapte de corupție săvârșite în calitate de funcționari la direcțiile antifraudă ale ANAF și Autorității Naționale a Vămilor, dar și a doi oameni de afaceri judecați pentru dare de mită și complicitate la luare de mită, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sentinței pronunțate de Curtea de Apel Pitești, magistrații l-au condamnat la cinci ani de închisoare și patru ani interzicere a unor drepturi pe Sergiu Adorian Ignat, trimis în judecată de DNA în urmă cu doi ani sub acuzația de luare de mită, în formă continuată, faptă săvârșită în calitate de funcționar public în cadrul Autorității Naționale a Vămilor (ANV) – Direcția Antifraudă – Centrul de Informații Vamale. În plus, instanța a dispus confiscarea sumei de 123.000 de euro sau echivalentul în lei de la Sergiu Adorian Ignat.

Prin aceeași sentință, magistrații Curții de Apel Pitești i-au condamnat la câte un an de detenție pe Marian Țuțuianu, funcționar public al Autorității Naționale a Vămilor și pe Adrian Modan, funcționar public al Autorității Naționale a Vămilor – Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale Vâlcea, acuzați de asemenea de luare de mită. Totodată, Mihai Chioveanu, funcționar public (inspector asistent) al Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Direcția Antifraudă Fiscală a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, la care se adaugă doi ani de interzicere a unor drepturi.

Sentința pronunțată de Curtea de Apel Pitești este definitivă și reduce cu un an, în baza noilor prevederi legale în materie penală, pedeapsa primită inițial de Sergiu Adorian Ignat, pe care Tribunalul Vâlcea îl condamnase la șase ani de închisoare.

De asemenea, Curtea de Apel Pitești a menținut sentința pronunțată de judecătorii de la Tribunalul Vâlcea, care în același dosar au condamnat doi oameni de afaceri trimiși în judecată pentru dare de mită și complicitate la luare de mită. Astfel, Silviu Costache și Dumitru Floarea, administratori ai unor firme, a fost condamnați la câte trei ani de închisoare, iar instanța a dispus și confiscarea de la fiecare dintre ei a sumei de 48.000 de euro.

La sfârșitul lunii octombrie 2012, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Pitești l-au deferit justiției pe Sergiu Adorian Ignat, funcționar public în cadrul Autorității Naționale a Vămilor (ANV) – Direcția Antifraudă – Centrul de Informații Vamale, sub acuzația de luare de mită în formă continuată. Alături de acesta, au fost trimiși în judecată Mihai Chioveanu, funcționar public (inspector asistent) al Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Direcția Antifraudă Fiscală, Marian Țuțuianu, funcționar public al Autorității Naționale a Vămilor, și Adrian Modan, funcționar public al Autorității Naționale a Vămilor – Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale Vâlcea, toți acuzați de luare de mită.

În același dosar au fost trimiși în judecată Silviu Costache și Dumitru Floarea, administratori ai societăților Geoalco și Termovil Râmnicu Vâlcea, acuzați de dare de mită în formă continuată și complicitate la infracțiunea de luare de mită, în formă continuată.

Procurorii anticorupție arătau că, în perioada februarie – noiembrie 2008, Ignat, în calitate de funcționar public în Direcția Antifraudă – Centrul de Informații Vamale, a primit de la un denunțător, reprezentantul unor societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul producerii de alcool, 27.000 de euro drept mită pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu și pentru a acorda protecție ilicită societăților comerciale controlate de persoana de la care a primit banii. Potzrivit anchetatorilor, banii au fost primiți prin intermediul lui Floarea și Costache.

De la același denunțător, în perioada martie – iulie 2008, Chioveanu, inspector asistent în cadrul ANAF – Direcția Antifraudă Fiscală, Țuțuianu, funcționar public în ANV, și Modan, funcționar public în ANV – Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale Vâlcea, au primit fiecare diverse sume de bani cuprinse între o mie și două mii de lei, tot drept mită. Banii au fost primiți pentru ca funcționarii respectivi să își încalce atribuțiile de serviciu și să favorizeze firmele controlate de denunțător, mai susțineau procurorii.

De asemenea, în același scop, în perioada februarie 2008 – mai 2009, Sergiu Adorian Ignat a primit de la Floarea și Costache, administratorii celor două societăți comerciale cu obiect principal de activitate producerea alcoolului, suma totală de 96.000 de euro drept mită.

Anchetatorii au pus sechestru asigurător asupra unor sume de bani, bunuri mobile și imobile aparținând lui Ignat, Chioveanu, Țuțuianu și Floarea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Cinci zodii obsedate de control. Le place să dea ordine și să aibă mereu dreptate
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?