Pensionarii își primesc banii înapoi. Guvernul le va restitui în tranșe lunare contribuțiile de sănătate percepute ilegal

Pensionarii își primesc banii înapoi. Guvernul le va restitui în tranșe lunare contribuțiile de sănătate percepute ilegal
Publicat: 16/05/2012, 14:29
Actualizat: 29/08/2012, 21:05

Sumele oprite ilegal pensionarilor din contribuții de sănătate vor fi restituite în tranșe lunare, prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului de asigurări sociale de sănătate, care pierde peste 1,5 miliarde de lei, conform unei ordonanțe de urgență prezentate în ședința de miercuri a Guvernului.

Documentul prevede că sumele reținute de la data de 1 ianuarie 2011 până la data de 30 aprilie 2012, reprezentând diferența dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuție de asigurări sociale de sănătate asupra întregului cuantum al pensiei și pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuție de asigurări sociale de sănătate asupra părții din pensie care depășește nivelul de 740 lei, se restituie în tranșe.

Astfel, pentru sumele reținute în perioada ianuarie – martie 2011, restituirea se realizează în tranșe lunare egale în perioada iunie-august 2012, iar pentru sumele reținute în perioada aprilie 2011 – aprilie 2012, restituirea se realizează până la data de 31 decembrie 2013.

Până în 25 august 2012, Guvernul va aproba prin hotărâre graficul și modalitatea de restituire a sumelor prevăzute, iar restituirea se va face din oficiu, de către Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum și de către casele de pensii sectoriale și cele aparținând sistemelor proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii.

„Restituirea sumelor reprezentând diferența dintre contribuțiile de asigurări sociale de sănătate reținute de la data de 1 ianuarie 2011 până la data de 30 aprilie 2012, rezultate prin aplicarea procentului de 5,5 la sută asupra întregului cuantum al pensiei și celei rezultate prin aplicarea procentului de 5,5 la sută asupra părții din pensie care depășește 740 lei, se face prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și se evidențiază la o poziție distinctă de venituri bugetare”, se arată în document.

Aceste sume vor fi transferate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate în primele două zile lucrătoare ale lunii pentru care se efectuează plata, în contul de sume de mandat și în depozit al Casei Naționale de Pensii Publice, al caselor de pensii sectoriale și al celor aparținând sistemelor proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii, după caz, la solicitarea acestora.

Pensionarii vor primi sumele restituite din reținerea CASS împreună cu drepturile de pensii aferente fiecărei luni.

În nota de fundamentare care însoțește documentul se arată că, în anul 2012, de la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate se pierd 286.100.000 de lei, iar anul viitor 1,24 miliarde de lei.

În baza unei ordonanțe de urgență adoptate în 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 lei li s-a reținut, de la 1 ianuarie 2011, o cotă de 5,5% drept contribuții de sănătate.

Curtea Constituțională a constatat însă că procentul de 5,5 trebuie aplicat numai asupra veniturilor din pensii care depășesc 740 lei.

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a oprit încasarea de către stat a cotei de asigurări de sănătate pentru pensii mai mari de 740 lei, percepută până în prezent peste limita legală, urmând ca pensionarii să primească înapoi acești bani.

Premierul Victor Ponta a afirmat că Guvernul vrea să recupereze 250-300 milioane de lei de la primăriile PDL care au primit bani de la Guvernul Ungureanu și va restrânge cheltuielile cu achiziții și deplasări externe, pentru a asigura fondurile aferente restituirii către pensionari a cotei de CASS percepute ilegal.

El a arătat, la emisiunea „După 20 de ani” a postului PRO TV, că Guvernul dispune în prezent de fonduri pentru restituirea către pensionari a cotei de contribuții de sănătate percepută ilegal doar pe parcursul a trei luni, respectiv iunie, iulie și august, și mai are nevoie de aproximativ 400 milioane lei pentru a acoperi plățile și în ultimele patru luni ale acestui an, sumă care va fi asigurată prin rectificarea bugetară pregătită pentru luna iulie.

„În ședința de miercuri a Guvernului, Ministerul Finanțelor va prezenta un memorandum pe tema reducerii cheltuielilor cu bunuri și servicii, deplasări externe”, a spus Ponta, precizând că a avut, vineri, o discuție pe această temă cu ministrul Finanțelor.

Departamentul Social, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
De ce a fost mutat Florin Piersic la un spital din București. Vești nu tocmai...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
El este Vlad, tânărul care s-a aruncat de la etajul trei al spitalului după o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Locul din România care îți taie răsuflarea. Parcă este desprins din basme
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Pasărea care adoptă sau ucide puii altor păsări