Percheziții DIICOT la Institutul de Transplant Renal de la Cluj și la o clinică privată. Medicul Mihai Lucan, suspectat de delapidare

Percheziții DIICOT la Institutul de Transplant Renal de la Cluj și la o clinică privată. Medicul Mihai Lucan, suspectat de delapidare

UPDATE:Avocatul lui Mihai Lucan, Eugen Iordăchescu, a declarat, miercuri, presei care așteaptă în fața casei chirurgului clujean, că procurorii nu au dovezi, iar acuzațiile se bazează pe estimări făcute „nu se știe cum”.

Eugen Iordăchescu a spus că procurorii „se agită foarte tare în acest caz”.

„Mihai Lucan va fi dus la audieri la București. Din punctul nostru de vedere, nu există nicio dovadă că au fost comise faptele de către profesorul Lucan sau de fiul acestuia, Ciprian. Se bazează acuzațiile pe niște estimări făcute nu se știe cum, nu există o expertiză. E un non sens ce se întâmplă”, a spus Iordăchescu.

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, ai Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române și procurorii DIICOT-ST fac cinci percheziții la membrii unei grupări infracționale, specializată în comiterea infracțiunii de delapidare, cu consecințe deosebit de grave.

Activitățile se desfășoară în cadrul unui dosar penal, în care se fac cercetări față de trei persoane, angajate ale unei clinici medicale din Cluj, prejudiciată în acest caz.

„Din primele verificări a reieșit că, membrii acestui grup infracțional organizat avea drept scop însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, în beneficiul unei alte clinici medicale, entitate prin intermediul căreia aceștia și-ar fi promovat interesele. Gruparea infracțională organizată ar fi fost sprijinită de alte 5 persoane, în schimbul memținerii în funcțiile de conducere pe care le dețineau. În perioada 2005-2016, membrii grupului infracțional organizat ar fi devalizat persoana vătămată pe de o parte, în beneficiul altei clinici medicale private. Prejudiciul cauzat este de 5.169.406 lei”, arată Poliția.

Potrivit unor surse judiciare, perchezițiile au loc și la locuința medicul Mihai Lucan, fost șef al Institutului de Urologie din Cluj.

Potrivit DIICOT, dosarul are ca obiect efectuarea de cercetări față de membrii unui grup infracțional organizat constituit de către suspecții Mihai Lucan, Valerian Lucan și Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, în calitate de angajați ai persoanei vătămate Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, având ca scop însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate I.C.U.T.R., respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, în beneficiul clinicii medicale aparținând SC LUKMED SRL, entitate prin intermediul căreia cei trei și-ar fi promovat interesele.

„În intervalul de timp cuprins între începutul anului 2005 și până la sfârșitul anului 2016, membrii grupului infracțional organizat au pus în aplicare rezoluția infracțională în considerarea căreia a avut loc constituirea grupului, respectiv aceea de devalizare a persoanei vătămate I.C.U.T.R., pe de o parte, și de imposedare a SC LUKMED SRL, pe de altă parte, prejudiciind patrimoniul persoanei vătămate I.C.U.T.R cu o sumă în cuantum de 5.169.406,91 lei, pe care și-a apropriat-o SC LUKMED SRL prin reprezentanții acesteia din urmă și în beneficiul direct al membrilor grupului infracțional organizat. Suma de 5.169.406,91 lei, astfel cum a fost evidențiată până în acest stadiu al instrucției penale, (fila 20-57, vol. 20) reprezintă contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienți și a materialelor/bunurilor cu destinație în domeniul sanitar utilizate în cadrul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca”, arată DIICOT.

Potrivit DIICOT, Prima dintre modalitățile efective prin care s-a realizat delapidarea I.C.U.T.R. a constat în folosirea resurselor financiare, materiale și umane (materiale medicale, reactivi chimici, aparatură specifică, activitatea efectivă de specialitate prestată de către personalul medical, utilități, etc.) ale laboratorului de analize din cadrul I.C.U.T.R. care au fost utilizate pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparținând SC LUKMED SRL fără a se achita contravaloarea serviciilor medicale prestate de I.C.U.T.R. constând în analizele medicale ale țesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize specific medicale de la pacienții asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii aparținând SC LUKMED SRL, în condițiile în care toate aceste costuri au fost suportate din bugetul alocat I.C.U.T.R.

A doua modalitate a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre și post operatorie în cadrul I.C.U.T.R. a pacienților asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii aparținând SC LUKMED SRL, cu referire exclusiv la serviciile de spitalizare, activitate ce presupune asigurarea cazării efective a pacientului în condițiile asigurării asistenței medicalei calificate.

Astfel, pe parcursul întocmirii deconturilor reprezentând contravaloarea serviciilor medicale prestate corespunzător perioadei 2007-2016 de către persoana vătămată I.C.U.T.R. către SC LUKMED SRL în baza unor contracte succesive de prestări servicii medicale încheiate între reprezentanții acestor două entități‚ au fost avute în vedere tarife de spitalizare al căror cuantum se situa cu mult sub valoarea tarifelor stabilite anual de către persoana vătămată I.C.U.T.R.

„A treia modalitate a constat în utilizarea în cadrul SC LUKMED SRL a aparaturii aflată în posesia I.C.U.T.R., respectiv a unui aparat medical performant marca GALIL utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia țesuturilor afectate, activitate ce s-a realizat cu începere din cursul anului 2007 , moment în care reprezentanții I.C.U.T.R. și SC LUKMED SRL au dispus transferul fizic și fără titlu al acestui aparat din sediul I.C.U.T.R. în cel al clinicii aparținând SC LUKMED SRL fără a se întocmi nici un fel de act de transfer de gestiune sau vreun contract în acest sens, astfel că în perioada 2007 – 2013 atât aparatura respectivă, precum și consumabilele aferente achiziționate din bugetul I.C.U.T.R. au fost utilizate exclusiv în beneficiul SC LUKMED SRL”, adaugă DIICOT.

Conform DIICOT, în perioada 2007-2009 un număr de 159 de pacienți au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) care au fost efectuate în cadrul SC LUKMED SRL cu ajutorul unei aparaturi medicale aparținând Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, transferată fără titlu din incinta acestei instituții în cea a SC LUKMED SRL în condițiile în care sumele necesare achiziționării kit-urilor necesare utilizării acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacienților le-au fost percepută sume consistente de bani, cuprinse între 3.000 și 6.700 euro/intervenție”.

„Prin modalitatea expusă anterior a fost cauzat persoanei vătămate I.C.U.T.R. un prejudiciu în cuantum de 2.763.429,54 lei, reprezentând costul total al instrumentarului format din ace speciale și alte consumabile specifice (butelii cu gaze-heliu și argon) folosit pentru un număr de 159 pacienți care au făcut obiectul unor proceduri medicale(crioterapie prostatică/renală) efectuate în perioada 2007-2009 cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparținând Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca”, arată DIICOT.

În aprilie, procurorii DIICOT Cluj au mai făcut percheziții la sediul clinicii private Lukmed din Cluj-Napoca, controlată de familia Lucan, și la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj. Surse judiciare declarau atunci, corespondentului MEDIAFAX, că procurorii au făcut perchezițiile într-un dosar care vizează modul în care mai mulți pacienți ar fi fost înregistrați la ICUTR și tratați apoi la clinica privată.

DIICOT solicitatase un control CNAS la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, ca urmare a unei sesizări depuse de deputatul Emanuel Ungureanu în luna martie. În sesizare, deputatul USR susținea că pacienții cu diferite afecțiuni urologice, care se adresau cu bilet de trimitere Institutului de Urologie din Cluj, erau direcționați de către profesorul Lucan către clinica privată Lukmed, clinica fiind deținută de familia Lucan și administrată de fiul profesorului Lucan, Ciprian Lucan, care era și angajat al Institutului din Cluj.

Ulterior, Emanuel Ungureanu a depus o sesizare la DIICOT cu privire la posibile fapte de abuz în serviciu sau luare de mită ale funcționarilor de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate care au efectuat un control la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj. Potrivit lui Emanuel Ungureanu, cei patru funcționari (Sanda-Cristina Grăjdeanu, Cezar Radu, Andreea Safta și Ema-Iulia Popovici) care au fost, în perioada 15-26.05.2017, în control la Cluj, la solicitarea DIICOT, au fost cazați la un hotel de cinci stele din oraș, deși nu aveau dreptul legal să beneficieze de acest confort (conform HG 1860/2006, capitolul 4, articolul 26, al.1 litera a). Cazarea ar fi fost efectuată de reprezentantul Ministerului Sănătății, Claudiu Mihai Hirțea, cu implicarea directă a managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Petru Șușcă.

„Este foarte ciudat că niște funcționari publici veniți la un control inițiat de DIICOT și-au permis să se cazeze la un hotel de cinci stele din Cluj-Napoca, în condițiile în care legea prevede că funcționarii se pot caza la un hotel de maxim 3 stele. Dovada că acest control a fost viciat o avem în aceste zile când o altă echipă mixtă a fost trimisă la Institutul de Transplant din Cluj, tot de către DIICOT, un indiciu clar că procurorii au suspiciuni că funcționarii publici trimiși prima dată în control, în perioada 15-26.05.2017, nu și-au făcut datoria corespunzător”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă....
Cerința CIUDATĂ a lui Shannen înainte de a muri. Pe cine nu dorește la funeralii...
Candidaţi record la Titularizare. De ce a izbucnit în lacrimi o tânără din Republica Moldova
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în...
Ea este Larisa, tânăra care a sfârșit alături de tatăl ei în râul Buzău. Ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
50.000 de oameni AU DISPĂRUT peste noapte! Ce s-a întâmplat?
Femeia care nu-l slăbește pe un celebru politician. Prinși din nou în fapt
Cum arătau Andrei și Cristina Rotaru la Mireasă pentru fiul meu. Imagini de la începutul...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume...
FOTO EXCLUSIV! Un festivalier a intrat în baia destinată zonei de corturi de la Electric...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
Grecia restricționează munca în aer liber din cauza valului de căldură