Percheziții la firme care au vândut alcool contrafăcut, prejudiciul fiind de cinci milioane euro

Percheziții la firme care au vândut alcool contrafăcut, prejudiciul fiind de cinci milioane euro
Publicat: 21/10/2014, 09:41
Actualizat: 02/11/2014, 09:07

Potrivit unui comunicat al DIICOT, 110 percheziții au loc în Capitală și în județele Brăila, Constanța, Tulcea, Bacău, Harghita, Covasna, Brașov, Mureș și Maramureș, la locuințele unor persoane și la sediile unor societăți comerciale, pentru destructurarea unor grupuri infracționale organizate specializate în evaziune fiscală, producere și deținere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale și spălare de bani.

Conform procurorilor DIICOT, prin activitatea ilegală grupările infracționale vizate au pus în pericol sănătatea populației.

Anchetatorii au stabilit că mai multe persoane din Brăila au constituit un grup infracțional organizat „în vederea determinării și înlesnirii comiterii de către alte nuclee organizate a infracțiunilor de evaziune fiscală și de deținere și producere, în afara unor antrepozite fiscale, a unor bunuri supuse accizării”.

„Astfel, aceștia au înlesnit comiterea unor activități economice evazioniste de mare amploare în domeniul comercializării nefiscalizate a alcoolului etilic și a produselor derivate, începând cu denaturarea ilicită (parțială cu încălcarea normelor legale în materie) a alcoolului etilic, urmată de livrarea disimulată a acestuia sub apartenența unor diverse produse (alcool sanitar, loțiuni cosmetice, soluție spălare parbriz) prin intermediul unor lanțuri de magazine de tip hipermarket către diverși producători de băuturi contrafăcute, în baza unor înțelegeri prealabile cu aceștia”, arată procurorii DIICOT.

După achiziționarea en-gross, aceste produse au fost filtrate și comercializate clandestin ca alcool etilic, sub formă de băuturi alcoolice, bugetul de stat fiind prejudiciat în urma sustragerii de la plata obligațiilor fiscale cu titlul de accize.

În urma cercetărilor au fost identificate nucleele infracționale aflate în diverse zone ale țării care s-au aprovizionat de la grupul de firme utilizat de membrii grupului infracțional din municipiul Brăila, cu importante cantități de alcool medicinal, pe care ulterior l-au supus procedeelor de „renaturare”.

Procurorii DIICOT Galați au identificat astfel de nuclee infracționale în Tulcea și Constanța, Brașov, Covasna, Harghita și Mureș.

De asemenea, membrii grupului infracțional din municipiul Brăila au interacționat, pe linie infracțională, cu o altă grupare constituită în județul Maramureș. „Această colaborare cu ramura infracțională din județul Maramureș a început în momentul în care Direcția Generală a Vămilor a retras autorizația de producție a alcoolului etilic emisă pentru societatea producătoare de alcool din municipiul Brăila”, mai spun procurorii DIICOT.

Astfel, alcoolul sanitar produs de SC Marex SA Brăila a fost livrat, prin intermediul SC Stejar Prodimpex SRL București, SC Larlexmar SRL Brăila și Vidiavi Company SA Brăila, către nucleele infracționale, fie în mod direct, fie prin intermediul unor societăți comerciale „fantomă” . De asemenea, alcoolul sanitar în cantități mari a fost livrat prin intermediul unor retaileri, iar apoi a fost filtrat de membrii grupurilor infracționale beneficiare, fiind obținut astfel alcool etilic, care a fost valorificat către diferite persoane.

Cumpărătorii alcoolului etilic obținut prin filtrarea alcoolului sanitar produs de SC Marex SA Brăila și valorificat prin intermediul societăților intermediar a fost utilizat prin înglobarea în diferite băuturi alcoolice care au fost puse în vânzare către populație, mai notează anchetatorii.

Totodată, a fost identificat și un mecanism de spălare a banilor care constă în preluarea și transferul activelor societăților comerciale implicate în activitățile de evaziune fiscală de către un grup infracțional organizat.

Prejudiciul calculat până în prezent este de peste 5.000.000 de euro.

La perchezițiile pentru destructurarea acestor grupări infracționale participă lucrători ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, precum și lucrători din structurile teritoriale de combatere a criminalității organizate, respectiv B.C.C.O. Constanța, B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O. Brașov, B.C.C.O. Mureș și B.C.C.O. Cluj, sprijiniți de polițiști și jandarmi.

În urma perchezițiilor, peste 150 de persoane ar urma să fie duse la audieri la sediul DIICOT Galați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom