Percheziții la Primăria Ploiești. Procurorii DNA au ridicat mai multe documente

Redactor:
Adriana Stanca
Percheziții la Primăria Ploiești. Procurorii DNA au ridicat mai multe documente
Procurorii DNA Ploiești au ridicat, marți, mai multe documente de la sediul Primăriei Ploiești, într-un dosar în care procurorii fac verificări privind plățile din bugetul local către Asociația "Lipii Galbeni", respectiv premiile acordate echipei Petrolul Ploiești.

Procurorii DNA Ploiești au ridicat, marți, mai multe documente de la sediul Primăriei Ploiești, într-un dosar în care procurorii fac verificări privind plățile din bugetul local către Asociația „Lipii Galbeni”, respectiv premiile acordate echipei Petrolul Ploiești.

Procurorii DNA au ridicat, marți, mai multe documente de la sediul Primăriei Ploiești, a declarat corespondentului MEDIAFAX șeful DNA – Serviciul Teritorial Ploiești, procurorul Gabriel Onea.

Primarul municipiului Ploiești, Iulian Bădescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că „se pare” că este vorba despre un dosar care ar avea la bază o sesizare făcută la DNA de către o fostă directoare economică din cadrul Primăriei, dată afară pe motiv că a refuzat să semneze documente prin care din bugetul local se făceau plăți către Asociația „Lupii Galbeni”, plăți care reprezintă premii pentru echipa de fotbal Petrolul Ploiești.

În acest context, primarul Iulian Bădescu a spus că anchetatorii au cerut documente de la direcțiile juridică și financiară, și anume hotărâri ale Consiliului Local, documente cu privire la relația dintre Consiliul Local, Primăria Ploiești și Asociația „Lupii galbeni”, dar și actele care au stat la baza suspendării din funcție a fostei directoare economice Nicoleta Crăciunoiu, căreia i s-a desfăcut contractul de muncă în urma unei decizii a comisiei de disciplină din cadrul Primăriei.

Miercuri, au fost citați pentru a da declarații la DNA 26 din cei 27 de membri ai Consiliului Local Ploiești, aceștia fiind programați din jumătate în jumătate de oră pentru audieri. Este vorba despre consilierii care au aprobat, în 2012, o hotărâre prin care echipa de fotbal Petrolul Ploiești primea bani de la bugetul local în funcție de performanțele sale sportive. Cel de-al 27-lea consilier care a votat acea hotărâre este acum senator.

În 20 decembrie 2012, Consiliul Local Ploiești a aprobat hotărârea nr. 466, „privind cooperarea municipiului Ploiești cu Asociația comunitară Lupii Galbeni 2012 în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, servicii și proiecte de interes public local, având ca obiectiv principal susținerea și promovarea echipei de fotbal FC Petrolul Ploiești”.

Prin această hotărâre autoritățile locale au încheiat un contract între municipiul Ploiești și Asociația „Lupii Galbeni”, prin care autoritățile locale își asumă obligația de a asigura sume în cuantum de milioane de euro, în funcție de rezultatele echipei de fotbal, banii urmând a fi asigurați de la bugetul local și achitați jucătorilor echipei și staff-ului (antrenor, masor, medic, asistent, kinetoterapeut, preparator fizic, manager sportiv) cu titlu de salarii, rate contractuale, premii sau sponsorizări.

Conform contractului care face parte din hotărârea adoptată de Consiliul Local Ploiești și care este valabil pe o perioadă de cinci ani competiționali începând cu sezonul competițional 2012 – 2013, echipa de fotbal ploieșteană primește un milion de euro de la bugetul local în cazul în care se clasează pe unul din locurile 10 – 6 în Campionatul Național de Fotbal – Liga I, iar suma crește la două milioane de euro în cazul în care echipa se clasează pe unul din locurile 1 – 5 în Liga I. Același contract prevede, de asemenea, acordarea sumei de un milion de euro de la bugetul local în cazul câștigării Cupei României de către echipa ploieșteană, trofeu pe care echipa l-a câștigat.

Prin același contract, echipa de fotbal se obligă să utilizeze sumele alocate de la bugetul local exclusiv pentru plata salariilor, ratelor contractuale, premiilor sau sponsorizărilor cuvenite jucătorilor și staff-ului.

Din cele trei milioane de euro Asociația „Lupii Galbeni” a primit, în tranșe, aproximativ 1,7 milioane de euro.

Potrivit primarului Iulian Bădescu, hotărârea Consiliului Local Ploiești prin care se alocă aceste sume Asociației „Lupii Galbeni” nu a fost atacată de către prefect, având viza de legalitate, însă Nicoleta Crăciunoiu a refuzat să semneze documentele, deși acest lucru era în fișa postului său. Crăciunoiu a fost suspendată din funcție și în mandatul fostului primar, pentru aceleași motive.

În prezent, Nicoleta Crăciunoiu este în concediu medical, ea neluând la cunoștință despre decizia privind desfacerea contractului său de muncă, potrivit unor surse din Primăria Ploiești.

(Daciana Ilie, [email protected])

Inchide