Pericolul teribil pe care îl ascund centralele termice. Cu câți ani îți poate scurta viața. Anunțul unui profesor universitar

Pericolul teribil pe care îl ascund centralele termice. Cu câți ani îți poate scurta viața. Anunțul unui profesor universitar
Publicat: 03/02/2020, 08:12

Sistemul de încălzire centralizat, vechiul RADET, aflat în paragină, trebuie – într-adevăr! – modernizat.

Centralele termice de apartament nu reprezintă însă soluția cea mai bună pentru locuitorii orașelor din România.

Principalul pericol în cazul centralelor de apartament este cel al exploziei, scrie cetățean.net. Multe din centrale nu au reviziile efectuate la timp, fapt ce pun în pericol viețile oamenilor. Sunt adevărate bombe cu ceas!

Studiul realizat de profesorul Gheorghe Benga, referitor la pericolul centralelor, după ani de cercetări, a fost înmânat personal politicienilor de top ai vremurilor. Și ei nu au făcut nimic, după cum spune academicianul: „Volumul a fost înmânat tuturor premierilor începând cu dl. Adrian Năstase, continuând cu domnii Călin Popescu-Tăriceanu, Emil Boc, Victor Ponta, mai multor miniștri ai Sănătății, primari ai unor mari municipii (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Craiova, Sibiu, Arad etc), senatori și deputați etc. Mă îndoiesc însă că informațiile furnizate au servit la elaborarea unor măsuri eficiente de protecție a sănătății populației. Din unele materiale disponibile în mass media și din răspunsurile reprezentanților unor autorități față de apelurile de sprijin și ajutor ale unui foarte mare număr de cetățeni care au reclamat autorităților locale și centrale suferințele multiple, inclusiv decese, produse de CTI (centrale termice individuale – n.red,) ale vecinilor, cred că fie lipsesc informații esențiale, fie acestea se ascund, fie chiar se procedează la dezinformarea populației spre a cetățenii. În schimb s-a făcut o promovare agresivă a comercializării CTI, ceea ce a dus la proliferarea instalării acestora în blocurile de locuințe, cu scăderea dramatică a numărului de apartamente rămase racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică”.

Centrala de apartament, un pericol pentru oameni. Coșurile de evacuare ar trebui amplasate pe acoperiș

La cele mai multe centrale termice de apartament, coșul de evacuare este prin peretele bucătăriei. Atât proprietarul respectiv, cât și alți locatari, sunt supuși poluanților din gazele arse.

Poluanții determină creșterea mortalității generale și a morbidității printr-o diversitate de boli: cardiovasculare, cancer, respiratorii, digestive, diabet zaharat, cutanate, genetice etc.

Centralele de apartament, un pericol pentru oameni. Ca și gazele de eșapament de la mașini

„Evacuarea gazelor arse de la microcentralele termice prin pereții exteriori ai blocului este egal cu a pune oamenii să respire zi și noapte la țevile de eșapament ale mașinilor”, spune profesorul american Douglas Fowler.

În cazul în care într-un bloc de locuințe se află multe centrale, este posibil, în funcție și de orientarea coșurilor de evacuare care străbat direct fațada și de alți factori, să apară creșterea considerabilă a umezelii la interior, dar și pe elementele de construcție de la exterior. În atari condiții este favorizată dezvoltarea mucegaiurilor și a speciilor microbiene care necesită multă apă.

Apariția acestor specii pe suprafețele interioare sau la nivelul elementelor constructive ale clădirii indică pe de o parte degradarea acesteia, iar pe de altă parte risc pentru starea de sănătate a rezidenților. Nu trebuie neapărat ca nivelul sporilor din aerul interior să fie foarte mare, uneori semnalându-se chiar concentrații mici ale unor tulpini neobișnuite, care indică o dezvoltare mascată a mucegaiurilor, undeva în interiorul clădirii, se arată în studiul profesorului Gheorghe Benga.

Profesorul precizează faptul că studii făcute în Finlanda au arătat că expunerea la mucegaiuri și umezeală în blocuri a fost asociată cu simptome iritative oculare și ale căilor respiratorii mai ales la copii, congestie nazală, rinite prelungite, răgușeală, dureri de gât, tuse prelungită cu expectorație, respirație șuierătoare „wheezing”.

Centralele de apartament, un pericol pentru oameni. Te omoară vecinul

Chiar dacă nu ai centrală, tot nu ești ferit de gazele de la centrala vecinului. Analizele făcute de profesorul Benga au evidențiat concentrații crescute de compuși de azot în apartamentele situate la zece metri deasupra unor coșuri orizontale de evacuare a gazelor arse de la centralele instalate în apartamente de la nivele inferioare.

Centralele de apartament, un pericol pentru oameni. Acidul sulfuric

Chiar și o expunere de o oră la o concentrație redusă (1 mg/mc), rezultată de la centralele de apartament, produce o inhibiție a alveolelor pulmonare, ducând la bronșită.

Dioxidul de sulf se găsește în gazele arse de la centralele termice individuale și este antrenat cu vaporii de apă ce sunt emiși de către o centrală și ajung la alte apartamente.

Centralele de apartament, speranța de viață redusă cu până la trei ani!

Efectele adverse ale particulelor în suspensie dovedite de numeroase studii sunt: iritația ochilor, a faringelui, a sinusurilor și a căilor respiratorii; susceptibilitate crescută a tuturor celor expuși, dar mai ales a copiilor și a vârstnicilor la gripă și alte viroze; bronșite și alte boli respiratorii; alergii și astm; decese ale bolnavilor cardiopulmonari. Expunerea cronică duce la cancer pulmonar. Speranța de viață scade cu trei ani din cauza poluării cauzate de centralele termice de apartament, atât de populare în România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”