Persoanele fizice vor putea plăti în numerar la cumpărarea de case și mașini în limita a 10.000 lei

Persoanele fizice vor putea plăti în numerar la cumpărarea de case și mașini în limita a 10.000 lei
Finanțele au eliminat din proiectul de lege privind plățile în numerar interdicția de tranzacționare a imobilelor și autovehiculelor cu banii jos și au introdus un plafon de 10.000 de lei la fiecare cumpărare, la fel ca în cazul tranzacțiilor generale între persoane fizice.
Publicat: 19/03/2014, 17:09
Actualizat: 08/02/2016, 18:17

„O modificare notabilă adusă de noul proiect de lege o reprezintă eliminarea prevederii potrivit căreia contravaloarea achizițiilor de bunuri imobile și autovehicule se achită numai prin instrumente de plată fără numerar, indiferent de valoarea acestora. În acest sens, potrivit noului proiect de lege, aceste tranzacții urmează să se efectueze cu încadrarea în limita generală privind tranzacțiile efectuate între persoanele fizice, respectiv în limita plafonului zilnic de 10.000 lei/tranzacție. În cazul operatorilor economici, aceste tranzacții se vor efectua în limita plafonului de 10.000 lei pe zi”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

La finele lunii februarie, în urma unei dezbateri la sediul MFP pe marginea proiectului de act normativ, secretarul de stat Dan Manolescu a declarat că vor lua în calcul posibilitatea impunerii unui plafon la tranzacțiile cu imobile și autovehicule plătite în numerar, de 10.000 lei, ca în cazul tranzacțiilor generale între persoane fizice, sau chiar mai ridicat, de 50.000 de lei pentru bunuri imobile.

„A fost o propunere ca în zona tranzacții imobile și cu autovehicule să existe totuși un plafon, poate cel de 10.000 de lei care există în general pentru tranzacții între persoane fizice sau poate chiar mai mari, pentru că sunt anumite tipuri de bunuri care au valoare mai mare și ar trebui să fie un plafon extins poate la 50.000 pentru bunuri imobile, nivel peste care tranzacțiile să se facă totuși prin instrumente de plată fără numerar”, a spus Manolescu.

El a arătat că la acest tip de tranzacții pot exista probleme și un astfel de plafon ar rezolva unele inconveniențe care pot apărea în cazul unor tranzacții efectuate în zona rurală.

Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a reafirmat marți că plafonarea plăților în numerar este o măsură „foarte bună” pe care intenționeză să o ducă până la capăt.

„Se știe că plafonarea plăților în numerar reduce evaziunea, reduce spălarea banilor și toate operațiunile negative corelate”, a explicat Petrescu.

La începutul anului, Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță de urgență, prezentât de MEDIAFAX, care releva că Guvernul vrea să interzică plata în numerar pentru cumpărările de terenuri, case și mașini, indiferent de valoarea acestora, atât cumpărătorul, cât și vânzătorul riscând o amendă de 20% din valoarea tranzacției.

Această prevedere urma să fie valabilă atât pentru firme, cât și pentru populație și cuprindea toate tipurile de imobil, precum și orice fel de autovehicul, indiferent dacă este la prima vânzare sau second-hand.

De asemenea, Guvernul introducea noi plafoane privind plățile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic în numerar, precum și plățile în numerar pe care poate să le facă populația către firme.

Astfel, plățile în numerar pe care le pot efectua firmele între ele și către persoane fizice urma să fie limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, și să fie introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plăți între persoanele fizice.

În prezent, plafoanele zilnice pentru plățile în numerar între firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei către același furnizor și de 10.000 de lei în cazul plăților către rețelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi păstrat.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avut o poziție critică față de unele prevederi, declarând că limitarea plăților în numerar, mai ales la tranzacții cu terenuri, amintește de dictonul „drumul spre iad e pavat cu bune intenții”. Isărescu a opinat atunci că inițiatorii nu cunosc birocrația mare a unei astfel de tranzacții și se miră că multe terenuri sunt nelucrate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”