PERSPECTIVĂ. Părintele Calistrat despre predarea educației sexuale în școli: Vârsta la care trebuie să intre un copil în cunoștințele vieților personale, trebuie să fie într-adevăr vârsta de 14 ani

PERSPECTIVĂ. Părintele Calistrat despre predarea educației sexuale în școli: Vârsta la care trebuie să intre un copil în cunoștințele vieților personale, trebuie să fie într-adevăr vârsta de 14 ani
PERSPECTIVĂ. Părintele Calistrat despre predarea educației sexuale în școli: Vârsta la care trebuie să intre un copil în cunoștințele vieților personale, trebuie să fie într-adevăr vârsta de 14 ani
Publicat: 04/06/2020, 00:23
Actualizat: 09/06/2020, 11:21

Părintele Calistrat a vorbit la emisiunea Sinteza Zilei, Antena 3, despre modificarea legii care prevedea obligativitatea organizării în școli a unor programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, astfel încât aceste ore se vor ține doar cu acordul părinților. Legea va merge la președinte pentru promulgare. Printre invitații emisiunii s-a numărat unul dintre inițiatorii amendamentului, senatorul PSD Titus Corlățean, care a spus că Declarația Drepturilor Omului definește entitatea umană cu conștiință și rațiune.

Părintele Calistrat este de acord ca adolescenții, începând cu vârsta de 14 ani „să intre în cunoștințele vieților personale”

„Vârsta la care trebuie să intre un copil în cunoștințele vieților personale, trebuie să fie într-adevăr vârsta de 14 ani. Atunci este vârstă și când un copil primește buletinul și este și vârsta pubertății, când războiul hormonilor intră în trupul lui și începe să își facă activitatea biologică”.

Părintele Calistrat spune că nu e o rușine ca părinții să vorbească despre educația sanitară

„Când avem de a face cu părinți responsabili sau cu niște părinți care și-l educă pe cel mic într-un mod civilizat și moral, etic, părinții pun accent pe două lucruri:  să fie educat prin învățătura pe care a dobândit-o în sânul familie și să pună accent pe școală și pe valorile intelectuale, iar după vârsta de 12-13 ani, nu cred că e o rușine ca părinții să vorbească despre aceste lucruri”.

Părintele Calistrat spune că anumiți medici specialiști, cum ar fi endocrinologul și doctorul de boli venerice, poate fi prezent în școli de la clasele de la a VIII-a la a XII-a, o vârstă la care sunt necesare astfel de informații.

„Noi ne luptăm de ceea ce numim hormonii. Avem atâtea cadre sanitare, spre exemplu endocrinologul și doctorul de boli venerice, care poate fi prezent în școli de la clasele de la a VIII-a la a XII-a, cu fetele separat, tot ce ține de etica feminină și separat cu băieții.

Atunci nu e o greșeală și nu cred că e abuz. Noi nu avem ce căuta cu educația sexuală de la 1-7 ani, unde copilul e inocent, rușine, sfiala, pudicitatea, iar mintea lor e ca un burete”, a spus Părintele Calistrat.

Parlamentarul PSD, Titus Corlateanu: Declarația Drepturilor Omului definește entitatea umană cu conștiință și rațiune

Parlamentarul PSD, Titus Corlateanu  a spus în cadrul emisiunii că în prezent există riscuri și provocări, iar principalul argument folosit în modificarea legii a fost prevenirea transmiterii bolilor cu caracter sexual. De asemenea, a subliniat că Declarația Drepturilor Omului definește entitatea umană cu conștiință și rațiune.

„Societatea de astăzi e diferită de cea de acum 20-30 de ani. Există riscuri și provocări. Noi am menținut în proiectul de astăzi transmiterea bolilor cu caracter sexual. Declarația Drepturilor Omului nu folosește criteriul biologic, ci definește entitatea umană cu conștiință și rațiune. Noi dacă știm aceste lucruri, dacă ne gândim la traseul celor care le-am dat viață, trebuie să o facem cu înțelepciune, fără să intervenim în inocența lor. Educația sexuală este importantă. Noi am refuzat un anumit tip de educație sexuală”.

Camera Deputaților a votat, miercuri, decizional, modificarea legii prin care educația sexuală va putea fi predată copiilor în școli doar dacă părintele sau tutorele își dă acordul scris pentru acest lucru. De asemenea, actul normativ schimbă expresia de „educație sexuală” în „educație sanitară”. În favoarea proiectului au votat 269 de deputați, trei s-au împotrivit iar alți 35 s-au abținut.

Pe 3 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede obligativitatea organizării în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, a unor programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii.

Pe 26 mai, mai mulți deputați și senatori PSD și PNL au venit cu un amendament care limitează efectele Legii 45. Inițiatori au fost deputatul PSD Adrian Solomon, senatorul PSD Titus Corlățean, cu susținerea deputatului PNL Robert-Ionatan Sighiartău, membru în Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlament.

Ce prevede Legea 45/2020

„Derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

Ce schimbă amendamentul

„Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copilului, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

Patriarhia Română consideră că pregătirea pentru viața intimă ar trebui să se facă în familie 

Patriarhia Română consideră că pregătirea pentru viaţa intimă şi de familie trebuie să fie lăsată în primul rând în sarcina familiei care poate aprecia corect şi obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual şi emoţional al copilului.

„În ţara noastră, numeroase şi reprezentative asociaţii din societatea civilă şi-au exprimat îngrijorarea faţă de efectele educaţiei sexuale asupra copiilor. Aceste asociaţii şi-au prezentat poziţia în mod public şi au propus soluţii alternative, în care accentul cade pe educaţia pentru familie. Considerăm că pregătirea pentru viaţa intimă şi de familie trebuie să fie lăsată în primul rând în sarcina familiei care poate aprecia corect şi obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual şi emoţional al copilului”, se arată în comunica.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată