Pesta porcină africană face ravagii în județul Brăila: Am închis, de unde să mai plătesc oamenii, de unde să luăm marfă? Ne-a distrus pe toți!

Publicat: 27/08/2018, 17:52

Pesta porcină provoacă pagube uriașe în județul Brăila. Specialiștii au anunțat că economia județului este devastată, fiind vorba despre pierderi în valoare de zeci de milioane de euro și despre afaceri ruinate. Afectați sunt și comercianții care aveau contracte cu marile ferme, dar și muncitorii care își pierd locurile de muncă. Rata șomajului va fi din ce în ce mai crescută în județul din sud-vestul țării.Sâmbătă, pesta porcină africană a fost confirmată la cea mai mare fermă de porci din România și a doua ca mărime din Europa – complexul din localitatea Gropeni, județul Brăila, care adăpostește aproape 141.000 de porci. Toate animalele din fermă vor fi eutanasiate. Conform cifrelor prezentate de autorități, la Gropeni erau cel puțin 250 de salariați.

Pesta porcină africană provoacă pierderi uriașe în județul Brăila. Deși valoarea exactă a pagubelor încă nu poate fi stabilită, specialiștii vorbesc despre pierderi de zeci de milioane de euro și despre închiderea unor mari afaceri. Afectați sunt și comercianții care aveau contracte cu marile ferme. Aceștia au început deja să închidă magazinele care comercializau carne de porc și să trimită angajații în șomaj.

Confirmarea pestei porcine africane la fermele din Gropeni cu 141.000 de porci și din Tichilești cu 35.000 de capete reprezintă o grea lovitură pe toți cei implicați în domeniu, atât pentru producători, cât și pentru comercianți.

Neoficial, la ferma din Gropeni, cea mai mare din România și a doua din Europa, se vorbește despre pagube de ordinul zecilor de milioane de euro. Valoarea pagubelor va fi stabilită de Prefectura Brăila, cu ajutorul membrilor comisiilor special înființate.

„Se va întruni comitetul de combatere a bolilor, Prefectura va fi cea care va hotărî. Pagube mari, pe acest platou sunt în acest moment 141.000 de porci”, a declarat reprezentanților presei medicul veterinar al fermei din Gropeni, Dumitru Jataruc.

Și angajații fermei de la Ticihilești spun că pagubele sunt uriașe și vorbesc despre distrugerea zootehniei.

„Îmi vine să plâng, să văd zeci de mii de animale sacrificate. Nu știu dacă dumneavoastră realizați lucrul acesta. Pe partea aia de gard se vede altfel. Pierderea e foarte mare, de ordinul milioanelor de euro. Ferma s-a închis deja. În șomaj toată lumea, inclusiv eu. Este foarte agresiv virusul. Se distruge zootehnia. Deja s-a distrus o bucată bună de ea. Bănuiesc că tot sud estul țării noastre este la pământ și va fi în continuare la pământ”, a declarat fostul șef al fermei de porci de la Tichilești, Alexandru Dumitrescu.

Pe lângă sutele de mii de animale sacrificate pentru care proprietarii vor fi despăgubiți de stat, fermierii rămân și fără stocurile de nutreț. De asemenea, clădirile, căile de acces și utilajele din ferme trebuie dezinfectate tot pe cheltuiala proprietarilor, iar activitățile legate de producție nu pot fi reluate decât peste câteva luni, după parcurgerea unor etape de dezinfecție și verificare.

„Cheltuielile nu vor fi doar pentru despăgubirile porcilor, sunt cheltuielile colaterale care vor interveni. Adică furajele care fi confiscate și așa mai departe. Deci pierderea economică este enormă”, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVASA Brăila), Gicu Drăgan.

După închiderea marilor ferme, sute de oameni își vor pierde locul de muncă. Conform cifrelor prezentate de autorități, la Tichilești lucrau peste 150 de oameni, iar la Gropeni erau cel puțin 250 de salariați, toți urmând să fie trimiși în șomaj. Efectele vor fi simțite în special în comunitățile rurale.

„Băieți tineri care au fost la muncă, îi dă afară, au doi, trei copii… Fără porci și fără serviciu. Aia e, ne-au terminat cu totul, nu o să avem bani, iar de Crăciun o să tăiem câinii”, s-a plâns un localnic din Gropeni, județul Brăila.

După ce autoritățile au confirmat virusul pestei porcine la fermele de la Gropeni și Tichilești, zeci de afaceri vor fi nevoite să tragă obloanele, primii afectați fiind comercianții din orașul Brăila.

„Am închis, de unde să mai plătesc oamenii, de unde marfă, de unde să luăm marfă? Ne-a distrus pe toți”, a spus unul dintre cei mai vechi comercianți din Piața de carne a orașului Brăila.

Câteva magazine din Piața de carne au fost închise deja, iar altele se pregătesc să procedeze la fel.

„Închid prăvălia. Din altă parte să aduc carne nu e bine, e mai scumpă… aici era aproape. Au scăzut vânzările, uitați mai am câteva tăvi. Și trebuie să închid. Am trimis oamenii acasă, și eu și alții. Groaznic. Moare lumea de foame”, a declarat Ilie Mărgeanu, un comerciant de carne de porc care avea contract cu ferma din Gropeni.

Alți comercianți din Piață speră că vor supraviețui cu ajutorul importurilor de carne de porc.

„Să vedem de unde o să mai aducem porci. Cred că o să aducem din Spania. Părerea noastră este că prețul la porc în viu va fi între 150 de lei și 210 lei, bineînțeles cine scapă cu ei”, a spus comerciantul Vasile Mazilu.

Problema este cu atât mai gravă cu cât vânzătorii au din ce în ce mai puțini cumpărători, deoarece oamenii evită să cumpere carne de porc.

„Slab, foarte slab, pentru că lumea fuge din cauza pestei porcine. Îți cere certificatul sanitar veterinar, să afle de unde provine carnea”, a afirmat comerciantul Livia Angelescu.

Înainte de declanșarea virusului, județul Brăila se afla pe locul doi în plan național ca număr de porci. Până în prezent, în județ au fost confirmate 34 de focare de pestă porcină africană în gospodării și în exploatații comerciale, peste 30.000 de porci fiind eutanasiați de veterinari. Până la finalul campaniei, cel puțin 200.000 de animale vor fi eutanasiate dacă între timp nu vor fi descoperite noi focare ale bolii.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer