Peste 18.000 de cazuri HIV/SIDA înregistrate în România din 1986. Peste 6.000 de persoane au murit

Peste 18.000 de cazuri HIV/SIDA înregistrate în România din 1986. Peste 6.000 de persoane au murit
Peste 18.000 de cazuri HIV/SIDA au fost înregistrate în România din 1986 până în septembrie 2012, 6.077 de persoane au murit din această cauză, iar numărul celor care se îmbolnăvesc este în creștere, 543 de cazuri noi fiind raportate numai în acest an, potrivit UNAIDS.
Publicat: 29/11/2012, 11:49
Actualizat: 04/07/2013, 04:43

Peste 18.000 de cazuri HIV/SIDA au fost înregistrate în România din 1986 până în septembrie 2012, 6.077 de persoane au murit din această cauză, iar numărul celor care se îmbolnăvesc este în creștere, 543 de cazuri noi fiind raportate numai în acest an, potrivit UNAIDS.

Biroul Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS) arată că, în România, de la începutul epidemiei în 1986 până în septembrie 2012 au fost înregistrate 18.083 de cazuri de HIV/SIDA.

„Se înregistrează o creștere a cazurilor noi de infecție cu HIV transmise pe cale heterosexuală (278 cazuri noi în 2012) și o creștere rapidă a cazurilor de infecție cu HIV în rândul populației cu risc crescut de infectare, respectiv 157 cazuri noi în 2012 și în rândul populației bărbaților care fac sex cu alți bărbați (65 cazuri noi în 2012). S-au înregistrat progrese în prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, numărul de noi infecții în rândul copiilor fiind în scădere în comparație cu anii trecuți (24 cazuri noi în 2010 comparativ cu 12 cazuri noi în 2012)”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, agenției MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, România a înregistrat progrese remarcabile în asigurarea accesului la tratament pentru persoanele care trăiesc cu HIV și este recunoscută în regiune pentru sistemul de monitorizare a pacienților.

„Georgia și România sunt singurele două țări din regiune care asigură acces universal la tratament antiretroviral pentru mai mult de 60 la sută dintre persoanele infectate cu HIV. În regiune, epidemia este concentrată în special în rândul consumatorilor de droguri injectabile, a persoanelor care practică sexul comercial și a partenerilor lor sexuali, precum și în rândul bărbaților care fac sex cu alți bărbați”, se mai arată în comunicat.

Provocările la care trebuie să facă față România sunt legate de asigurarea continuității tratamentului la aceleași standarde de calitate, însoțite de măsuri de prevenire a transmiterii HIV în rândul populației tinere și a grupurilor vulnerabile prin construirea de programe adresate acestora, inclusiv programe de testare și consiliere voluntară HIV.

UNAIDS a raportat o scădere cu 50 la sută a cazurilor de infecție cu HIV în 25 de țări, dar și o creștere cu 63 la sută a numărului de persoane care au acces la tratament antiretroviral. Potrivit sursei citate, la nivel global, numărul deceselor cauzate de HIV a scăzut cu mai mult de 25 la sută în perioada 2005 – 2011.

Zona în care se înregistrează cele mai mari progrese este cea privind numărul de infecții noi la copii, numărul cazurilor de infecție cu HIV în rândul nou-născuților reducându-se la jumătate în ultimii doi ani.

„În Europa de Est și Asia Centrală, situația este diferită, numărul infecțiilor cu HIV fiind în continuă creștere. În perioada 2001 – 2011, numărul persoanelor care trăiesc cu HIV a crescut de la 970.000 la 1,4 milioane. În aceeași perioadă, prevalența HIV a crescut în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 ani, de la 0,2 la sută la 0,5 la sută la fetele tinere și de la 0,3 la sută la 0,7 la sută la bărbații tineri. În perioada 2005-2011 numărul deceselor cauzate de SIDA a crescut cu 21 la sută, de la 76.000 la 92.000”, se mai arată în comunicat.

În ce privește accesul universal la tratament în Europa de Est și Asia Centrală, acesta este în continuare limitat, întrucât 25 la sută dintre persoanele eligibile pentru tratamentul antiretroviral îl primesc, a precizat UNAIDS.

UNICEF precizează că va continua să sprijine răspunsul național la HIV prin întărirea sistemului de sănătate, pentru a oferi asistență de calitate femeilor însărcinate și pentru a se asigura că orice copil nou-născut este sănătos (fără HIV).

Totodată, UNICEF va continua cooperarea cu guvernul, partenerii, organizații neguvernamentale și copiii pentru a adresa cauzele care determină ca adolescenții să fie la risc de infecție cu HIV, pentru a combate discriminarea și pentru a întări serviciile adaptate adolescenților vulnerabili din mediul urban și rural.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”