Peste 2.000 de angajați din Portul Constanța protestează în fața Primăriei și strigă „Jos Mazăre”

Peste 2.000 de angajați din Portul Constanța protestează în fața Primăriei și strigă Jos Mazăre
Publicat: 29/05/2014, 13:48
Actualizat: 02/02/2019, 01:08

Aproximativ 2.000 de angajați din Portul Constanța, membri ai Federației Naționale a Sindicatelor Portuare, protestează în fața Primăriei Constanța, opunându-se intenției ca municipalitatea să mai primească alte 13% din acțiunile portului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii au pancarte pe care scrie „Portul Constanța nu este harem”, „Portul Constanța nu e car alegoric”, „Apropo, domnul Ponta, când vă apucați să guvernați?”, „Jos labele de pe port”, „Noi suntem povara voastră, voi sunteți greșeala noastră” și „Guvernul Ponta, campionul național al dezamăgărilor”.

De asemenea, unii manifestanți au tricouri inscripționate cu mesaje precum „Impertinent în Republica Mazăre” și „Obraznică Republica Mazăre”.

Protestatarii suflă în vuvuzele, bat în tobe și în butoaie și scandează „Jos Guvernul”, „Jos Mazăre”, „Demisia”.

Președintele Federației Naționale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlacu, le-a spus celor prezenți că la acest protest se află nu doar angajați din port, ci și din alte domenii de activitate, precum telecomunicații, energie, administrație publică locală, industria de apărare.

„Am dat un vot de blam unora și i-am votat pe alții. I-am dus la 70%, iar singurul lucru pe care l-au înțeles a fost să împartă țara cu baronii locali. Astăzi cerem desființarea Republicii Mazăre”, a spus președintele Federației Naționale a Sindicatelor Portuare.

La rândul său, președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, le-a spus manifestanților că decizia de transfer a acțiunilor Portului Constanța ar fi trebuit luată după o consultare cu sindicatele astfel încât să fie găsită o soluție care să mulțumească pe toată lumea.

El i-a acuzat pe guvernanți că atunci când erau în opoziție s-au angajat în fața liderilor de sindicat că vor modifica legislația muncii odată ce vor ajunge la putere, dar nu au făcut acest lucru.

Costin a mai spus că PSD s-a aliat „cu principalii locotenenți ai guvernului Boc care au mutilat legislația muncii și au tăiat drepturile salariale”, spunând că se referă la UNPR și UDMR.

Protestul este autorizat să se desfășoare până la ora 14.30.

Aproximativ 300 de angajați portuari, membri ai FNSP, au protestat și la începutul săptămânii trecute, timp de trei zile, în fața sediului Administrației Porturilor Maritime, solicitând ca Ministerul Transporturilor să rămână acționar majoritar în port.

Ministrul Transporturilor, Dan Șova, se declara „puțin mirat” de protestele din Portul Constanța, spunând că a avut discuții atât cu patronatele, cât și cu sindicatele și a explicat situația din port și ce intenționează ministerul să facă.

Șova spunea că afirmația că se dorește trecerea portului de la Ministerul Transporturilor la Primăria Constanța nu este adevărată.

„Tot văd că se spune asta, dar nu este adevărat. Dacă trec cele 13 la sută, Ministerul Transporturilor rămâne cu 47 la sută din acțiuni, urmând să scoată pe bursă 14 la sută. Dacă se vor scoate și cele 14 la sută, va rămâne ministerul cu 33 la sută, Consiliul Local Constanța cu 33 la sută, Fondul Proprietatea cu 20 la sută, iar 14 la sută vor fi pe bursă”, susținea ministrul Dan Șova.

Tot săptămâna trecută, o delegație a Federației Naționale a Sindicatelor Portuare s-a întâlnit cu primarul Radu Mazăre, însă discuțiile nu au ajuns la niciun rezultat. Cele două părți s-au acuzat reciproc, primarul spunându-le sindicaliștilor că îi apără pe oamenii de afaceri din port, iar sindicatele acuzându-l că i-a forțat pe cei care au semnat pentru transferul de acțiuni.

Președintele Traian Băsescu afirma, recent, că a da „un port care face investiții de 500 de milioane în ultimul an lui Măzărică, clovnul național”, este „un element de dispreț pentru interesul național”.

De asemenea, Băsescu spunea că „ultima aventură pe care se pregătește să o livreze premierul Ponta” este o Hotărâre de Guvern de transfer al unui pachet de acțiuni ale Portului Constanța către Primăria condusă de Radu Mazăre, calificând demersul drept „o ilegalitate majoră”.

Ulterior, premierul Victor Ponta declara că președintele Traian Băsescu este cel care are interese personale legate de Portul Constanța și nu dorește eliminarea actelor de corupție din acea zonă, pentru a proteja firmele care l-au ajutat în prezent și a nu răspunde pentru neregulile săvârșite ca ministru.

În 1 mai, premierul Victor Ponta, aflat în vizită la Constanța, spunea că procedura de transfer a acțiunilor Portului Constanța către Consiliul Local va continua, chiar dacă există riscul „să se supere” anumite persoane, el susținând că portul se va dezvolta mai bine după ce o parte din acțiuni vor fi listate la bursă.

În prezent, Ministerul Transporturilor este acționar majoritar la Administrația Porturilor Maritime Constanța, cu 60 la sută din acțiuni, Fondul Proprietatea deține 20 de procente și tot 20 de procente are și Consiliul Local Municipal.

Guvernul și autoritățile locale propun ca structura acționariatului APM să fie următoarea: 33 la sută Consiliul Local Constanța, 33 la sută Ministerul Transporturilor, 20 la sută Fondul Proprietatea și 14 la sută din acțiuni să fie listate pe Bursă.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață