Peste 300 de persoane participă la un miting anti-Băsescu în Piața Universității. Manifestații la Cluj și la Arad

Peste 300 de persoane participă la un miting anti-Băsescu în Piața Universității. Manifestații la Cluj și la Arad
Publicat: 06/07/2012, 20:58
Actualizat: 07/07/2012, 07:57

Peste 300 de persoane participă, vineri seară, în Piața Universității din București, la un miting contra președintelui Traian Băsescu, la care se cere demisia șefului statului. Protestatarii, care s-au adunat pe trotuarul dinspre Teatrul Național, agită steaguri tricolore și pancarte cu mesaje ca „Jos Băsescu!”, „Alegeri anticipate” și „Nu vă fie frică, că Băsescu pică”.

Câțiva participanți au portavoce, cu ajutorul cărora dau tonul scandărilor.

Câțiva protestatari se află și pe trotuarul de vizavi, la fântâna de Universitate, însă aceștia ar face parte din grupul celor au manifestat, și joi seară, contra întregii clase politice autohtone.

Reprezentanții Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei au declarat, pentru Mediafax, că nu s-au semnalat incidente, până la ora transmiterii acestei știri. „Se manifestează pașnic, nu au fost probleme”, au spus sursele citate.

Manifestații anti-USL și împotriva premierului Victor Ponta, pe de-o parte, și contra președintelui Traian Băsescu, pe de altă parte, au loc în această seară la Arad și Cluj-Napoca, în ambele orașe fiind nevoie de intervenția jandarmilor după ce între taberele adverse au izbucnit conflicte.

La Arad, aproape o sută de persoane s-au adunat, începând de la ora 19.30, în fața Palatului Administrativ, pentru a protesta față de USL și de premierul Victor Ponta.

Manifestanții, majoritatea membri și simpatizanți ai PDL, au pancarte cu mesaje precum „Ponta – demisia, țara nu o poți plagia”, „Leul = USLeul devalorizat”, „Plagiatorul va fura poporul”, „Democrația nu poate fi plagiată” sau „Toți la muncă silnică, Crin la muncă zilnică”.

Un al doilea grup de manifestanți, având cu ei o portavoce și șampanie, s-a adunat tot în fața Palatului Administrativ, însă pentru „a sărbători” suspendarea președintelui Băsescu. Grupul numără aproximativ 20 persoane, însă îi acoperă în zgomote pe susținătorii lui Băsescu, scandând în permanență „Jos, Jos, Jos, Băsescu mincinos!” și ținând discursuri de la portavoce.

La un moment dat, grupurile adverse scandau simultan „Jos Ponta!” și „Jos Băsescu!” sau „Băse, nu uita, România nu-i a ta!” și „Ponta, nu uita, România nu-i a ta!”.

Intevenția jandarmilor între cele două tabere a fost necesară, pentru că părțile au început să se înjure. Jandarmii au format un cordon între tabere.

Grupul de susținători ai lui Băsescu a ieșit pentru a treia seară consecutiv în centrul Aradului, în timp ce tabăra adversă se află în stradă pentru a doua oară.

Și la Cluj-Napoca, vineri seară a avut loc o altercație între două persoane, după ce un susținător al premierului Victor Ponta i-a smuls din mână o fotografie unui susținător al președintelui Traian Băsescu, fiind nevoie de intervenția jandarmilor pentru aplanarea conflictului.

Incidentul a avut loc în Piața Unirii din municipiu, unde s-au întâlnit grupul manifestanților anti-USL, care avea autorizație de la ora 19.00, cu membrii grupului anti-Băsescu, care participaseră la un miting spontan, de la ora 17.00, și nu părăsiseră piața.

Unul dintre susținătorii lui Traian Băsescu, care avea o fotografie trucată cu liderul USL Victor Ponta și textul „Vitler Ponta”, s-a aprobat de grupul format din membrii PNL și PSD, iar fotografia i-a fost smulsă din mână de o persoană, moment în care au intervenit jandarmii pentru aplanarea conflictului.

Cele două grupuri – aproximativ egale, formate din câte circa 50 de persoane – s-au huiduit reciproc și au scandat diverse lozinci una împotriva alteia.

Susținătorii Guvernului Ponta au scandat „Pupincuriștii”, „Rușine să vă fie”, „Pleacă, Băsescu, și lasă-ne”, „Băsescu la pușcărie”, „PDL, nu uita, în Cluj n-ai ce căuta”, „Locul vostru, lângă Apostu” și li s-a răspuns cu „Securiștilor”, „Să crăpați lângă Adrian Năstase” și „Jos USL”.

Participanții din grupul anti-USL au avut pancarte pe care scria „Vreau să trăiesc în democrație”, „Salvați Brontosaurus Marga” și au prezentat o fotografie a ministrului de Externe pe care scria „Jurassic Park”.

Șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj, generalul Aurel Litan, prezent în Piața Unirii, a vorbit cu protestatarii anti-Băsescu și i-a convins să încheie acțiunea neautorizată și să părăsească Piața Unirii.

Ulterior, în Piața Unirii au rămas manifestanții anti-USL, din care fac parte și membri ai PDL, care aveau autorizație până la ora 20.30.

La Timișoara, aproximativ 150 de persoane au mărșăluit, vineri seară, într-un protest tăcut, organizat de Societatea Timisoara si Asociația „Ariergarda”, față de politicieni și măsurile luate în ultimele zile pe scena politică.

Participanții au purtat eșarfe albe și pancarte cu mesaje precum: „Vindem doctorate”, „Jos USL!”, „Ponta= Paste. Copy/Paste”, „Europa e cu ochii pe noi”, „Dottore, te vedem”.

Protestatarii s-au plimbat împrejurul Pieței Operei din Timișoara, aceasta deoarece organizatorii nu au avut autorizație de protest, iar conform regulamentului stradal din Timișoara, Poliția Locală nu poate da amenzi dacă grupurile de cetățeni sunt în mișcare.

„Nu avem autorizație, le-am spus polițiștilor locali că suntem în promenadă, iar ei ne-au spus că nu au nimic împotrivă”, a declarat Daniel Vighi, președintele Asociației „Ariergarda” din Timișoara.

Protestul de la Timișoara s-a încheiat după aproximativ o oră, fără incidente.

Marian Buga, Vasile Măgrădean, Liliana Iedu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?