Peste 30.000 de migranți sunt înregistrați în București, majoritatea fiind chinezi, turci, moldoveni

Peste 30.000 de migranți sunt înregistrați în București, majoritatea fiind chinezi, turci, moldoveni
Peste 30.000 de migranți sunt înregistrați în București, majoritatea fiind cetățeni chinezi, turci, moldoveni, francezi, informează Inspectoratul General pentru Imigrări, care precizează că în 2012 s-a înregistrat o creștere a numărului de invitații pentru persoane din Asia și Orientul Mijlociu.
Publicat: 24/01/2013, 14:32
Actualizat: 25/06/2013, 15:24

„Potrivit bilanțului pe anul 2012 desfășurat la nivelul Direcției pentru Imigrări a Municipiului București din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, în evidențele acestei instituții se regăsesc la data de 31 decembrie 2021 înregistrați pe raza municipiului București 30.941 persoane, din care 19.288 sunt cetățeni din state terțe, iar 11.653 sunt cetățeni din statele membre ale Uniunii Europene sau Spațiul SEE/Confederația Elvețiană”, precizează Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).

Procentual, arată sursa citatăm, 30 la sută din numărul total al străinilor înregistrați pe teritoriul României, se regăsesc în municipiul București.

Indicatorii statistici la nivelul anului 2012 pentru municipiul București arată o creștere a numărului cetățenilor înregistrați din statele membre ale UE/SEE/Confederația Elvețiană și o scădere a numărului străinilor înregistrați din statele terțe.

Ponderea pe țări a străinilor din state terțe înregistrați la nivelul municipiului București este dată de cetățenii chinezi – 4.121, urmați de cetățenii turci – 3.425, moldoveni – 2.098, sirieni – 1.248 si irakieni- 923, iar pentru statele UE/SEE pe primele cinci locuri se află cetățeni din Franța – 2.603, Italia – 1.577, Germania – 1.359, Marea Britanie – 1.014, Grecia – 873.

„De remarcat față de anul 2011 este faptul că ierarhia statelor se păstrează, excepție făcând numărul cetățenilor înregistrați din Republica Moldova (- 772), dar unii dintre aceștia au dobândit cetățenie română în cursul anului 2012”, explică IGI.

Potrivit inspectoratului, au fost depuse 936 de cereri pentru eliberarea autorizațiilor de muncă, 2.816 cereri pentru prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă, 8.367 și cereri pentru admisia și prelungirea dreptului de ședere temporară ori permanentă sau eliberarea permiselor de ședere permanentă, 2.282 de cereri privind înregistrarea rezidenței cetățenilor din UE/SEE și 2.844 cereri în scopul prelungirii dreptului de ședere pentru membrii de familie ai cetățenilor români sau acordării dreptului de ședere pe termen lung.

Pe linia invitațiilor s-a înregistrat o creștere a numărului de cereri – 1.242, mai ales datorită celor în scop de vizită. „Se observă o creștere a invitațiilor adresate de cetățeni români sau străini unor persoane din zona Asiei și Orientului Mijlociu. Ponderea invitațiilor aparține celor care doresc să invite în scop de vizită, rude, prieteni. Se menține redus numărul străinilor invitați în scop turistic în România”, adaugă IGI.

În activitatea specifică a IGI o prioritate deosebită a fost acordată depistării căsătoriilor de conveniență.

În cursul acestui an, au fost depistate 21 de căsătorii de conveniență, majoritatea (19) având drept protagoniști bărbați din state terțe și femei de cetățenie română. Cei depistați în asemenea situații sunt, de regulă, cetățeni de origine arabă (Tunisia-6, Siria-6, Iordania-2, Pakistan-2 etc.).

În ceea ce privește controlul asupra legalității șederii străinilor pe raza municipiului București, în urma acțiunilor și controalelor efectuate, au fost depistați în anul 2012, 703 străini în situații ilegale.

Străinii depistați cu ședere ilegală provin din Turcia – 106, Algeria – 54, China – 45, Moldova – 41, Afganistan – 41.

„Față de anul 2011, se constată o creștere a străinilor depistați din spațiile Algeria, Afganistan, Siria, Maroc, Pakistan și o scădere a celor depistați din spațiile Turcia, China, Moldova. Împotriva străinilor depistați cu ședere ilegală au fost emise 210 decizii de returnare, 191 au fost conduși la Centrul de custodie publică Otopeni în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării, 23 au fost returnați direct la frontieră, la 63 li s-a comunicat că trebuie să părăsească teritoriul țării, 124 au fost puși în legalitate întrucât îndeplineau condițiile de prelungire a dreptului de ședere, patru au fost predați organelor de poliție, iar pentru 52 au fost dispuse alte măsuri (tolerare, etc.)”, arată IGI.

Pentru combaterea muncii ilegale desfășurate de cetățeni străini au fost efectuate controale la 164 de societăți comerciale, din care 27 au fost sancționate pentru nereguli constatate la regimul juridic aplicat străinilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Scandal la Cluj între Simona Halep și Sorana Cîrstea!
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
O copilă de 8 ani din Botoşani, găsită moartă într-o lizieră de salcâmi. Maria plecase...
Maria, fetiţa de 8 ani dispărută într-o localitate din judeţul Botoşani a fost găsită decedată,...
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă SIMILARĂ Pământului! Ar putea exista VIAȚĂ AICI!
O NOUĂ TAXĂ în România. Românii vor scoate mai MULȚI BANI din buzunar
Cea mai scumpă mașină din Cluj. Proprietarul este o vedetă locală
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului care ar putea susține viața
×