Peste 5.000 de bicicliști s-au strâns în Capitală în cel mai mare marș pe două roți din ultimele decenii

Publicat: 21/09/2013, 21:19
Actualizat: 21/09/2013, 21:19

Peste 5.000 de bicicliști participă, sâmbătă, la un marș de protest în Capitală, cerând amenajarea pistelor speciale pe carosabil, dar și demisia primarului Sorin Oprescu, circulația auto fiind restricționată pe traseul lor. Este cel mai mare astfel de marș din ultimii 23 de ani.

Participanții la marș s-au strâns de la ora 14.00 la intrarea din Piața Charles de Gaulle în Parcul Herăstrău, având ca destinație Parcul Tineretului. Timp de aproximativ un sfert de oră, ei au blocat circulația pe ambele sensuri pe Podul Basarab.

În prezent, participanții la marș se deplasează în grup compact, iar traficul auto este asigurat în continuare pe traseul acestora, cu restricții minore, de câteva minute, a declarat purtătorul de cuvânt al Birgăzii Rutiere a Capitalei, Andrei Codău.

UPDATE 18:30 Patru dintre bicicliștii care au participat la marș au fost implicați într-un accident. Mașina șoferului care ar fi încercat să treacă de coloană a fost vandalizată. Poliția a ajuns la fața locului, potrivit informațiilor postate pe rețelele de socializare.

Foto: Freerider

UPDATE 18:00 Bicicliștii se îndreaptă spre Parcul Tineretului, punctul final al marșului lor. Unii dintre ei, însă, au luat direcția Parcului Izvor, de lângă Palatul Parlamentului, unde vor participa la protestul față de proiectul Roșia Montană din această seară.

Traseul bicicliștilor include și înconjurul Palatului Parlamentului, cei care doresc putându-se alătura astfel protestatarilor față de proiectul de la Roșia Montană, care și-au propus formarea unui lanț uman în jurul acestei clădiri, sâmbătă după ora 18.30.

În cadrul acestui protest, bicicliștii cer demisia primarului Sorin Oprescu, invocând: neaplicarea măsurilor de siguranță rutieră, încurajarea transportului motorizat, lipsa unei viziuni pentru creșterea calității vieții, menținerea în funcții a persoanelor vinovate de pagubele de milioane de euro provocate de recepția ilegală a pistelor pentru biciclete și neaplicarea măsurilor de eficientizare a transportului public prin asigurarea de benzi dedicate.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri că toate obiectivele rutiere reabilitate și cele noi au prevăzute piste pentru bicicliști pe carosabil, iar, acolo unde locul nu permite, acestea vor fi trasate pe trotuare.

Potrivit lui Sorin Oprescu, decizia amplasării pistelor și pe carosabil a fost luată în urma discuțiilor avute cu reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale, în cadrul grupurilor de lucru dedicate „chestiunii pistelor de bicicliști”.

„Nu oricum și în orice condiții poți să construiești, până când nu există studiile de specialitate, și mă refer aici la pistele de biciclete așezate pe carosabil, pe calea rutieră, pentru care trebuie să ai și cadru legislativ”, a precizat Oprescu care a menționat că studiile în intersecții în special pe cele două axe principale de transport din Capitală, N-S și E-V, au fost demarate împreună cu reprezentanții ONG-urilor.

Potrivit primarului general, în prezent, după ce poliția a „suspendat” aproximativ 40 de piste de biciclete, în Capitală, au rămas doar 18 „viabile”, iar acestea se întind doar pe câțiva kilometri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...