Peste 60 de gospodării din 11 localități buzoiene, inundate în urma ploilor

Peste 60 de gospodării din 11 localități buzoiene, inundate în urma ploilor
Publicat: 25/05/2012, 11:58
Actualizat: 06/07/2013, 00:28

Unsprezece localități din județul Buzău, între care orașele Buzău și Râmnicu Sărat, au fost afectate de inundații în urma ploilor căzute în ultimele 24 de ore, fiind inundate subsolurile unor blocuri și peste 60 de gospodării, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău, colonel Dănuț Nicolae, în urma ploilor din ultimele 24 de ore s-au produs inundații în comunele Pârscov, Mărăcineni, Țintești, Viperești, Săgeata, Vadu Pașii, Puiești și Valea Râmnicului. În aceste comune a fost avariat un podeț tubular peste pârâul Sărățel, astfel că în satele Curcănești și Tocileni din comuna Pârscov se poater ajunge doar pe jos. De asemenea, apa a inundat mai multe gospodării și locuințe.

În comuna Viperești, a fost afectată o porțiune din DN10, iar vineri dimineață circulația se desfășoară cu dificultate pe acest tronson. În comuna Săgeata, șase gospodării au fost inundate, iar un drum județean a fost avariat, în timp ce în muncipiul Buzău a fost inundat subsolul Centrului de Plasament nr. 1, patru încăperi unde erau depozitate alimente, materiale sanitare și haine fiind acoperite de ape.

De asemenea, au fost inundate subsolul noii maternități din Buzău, nefuncțională încă, o librărie la subsolul căreia erau depozitate sute de volume, un complex hotelier, 23 de gospodării și subsolul unui bloc de locuințe.

La Râmnicu Sărat, au fost inundate 26 de gospodării de pe 15 străzi, precum și subsolurile a două blocuri.

Totodată, în comuna Viperești zeci de case riscă să se prăbușească în urma ploilor abundente înregistrate în ultimele ore.

Viceprimarul localității Viperești, Vlad Aurică, a declarat, vineri, că există riscul ca 40-50 de locuințe construite din chirpici, dintr-un cătun locuit de romi, să se prăbușească în orice moment. În câteva case au intrat apa și nămolul, iar cinci familii cu numeroși copii trebuie evacuate. Autoritățile au vrut să îi ducă pe oameni în Căminul cultural, însă aceștia au refuzat, spunând că nu vor să-și lase agoniseala de-o viață.

Viceprimarul comunei Viperești a mai spus că a anunțat deja Prefectura și a solicitat module de locuit pentru că în afara Căminului cultural Primăria nu dispune de alte spații pentru oamenii care trebuie evacuați, administrația locală neavând nici bani pentru a le cumpăra acestora mâncare și apă.

În comuna Viperești, în urma ploilor peste 40 de fântâni au fost colmatate, pompierii încercând la ora transmiterii acestei știri să scoată cu motopompele mâlul din puțuri.

Tot în comuna buzoiană Viperești, două sate, Rușavăț și Muscel, sunt izolate vineri dimineață după ce drumul care le lega de centrul localității a fost distrus. Potrivit viceprimarului Vlad Aurică, aproximativ 1.000 de oameni din cele două sate sunt izolați, la aceștia putându-se ajunge doar pe jos.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase