Piața muncii se prăbușește. De ce abandonează tinerii studiul și pregătirea profesională

Piața muncii se prăbușește. De ce abandonează tinerii studiul și pregătirea profesională
Publicat: 20/03/2016, 14:40
Actualizat: 20/03/2016, 20:17

„Avem facultăți care derulează de mai mulți ani pregătiri pentru elevi înainte de bacalaureat și admitere la facultate, însă foarte puțini sunt interesați de aceste pregătiri. Avem șomeri și avem locuri de muncă neocupate. Este vorba de un dezinteres în a se pregăti. Sunt multe firme care îi primesc pentru a se forma direct în organizație, dar tinerii preferă să plece în străinătate, în căutarea unei vieți mai bune”, spune Ioan Carcea, profesor al Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației, anul trecut 66% dintre absolvenții de clasa a XII-a au promovat examenul de bacalaureat, dintre care 73% din promoția 2014-2015, iar 27% din promoțiile anterioare.

Numărul liceenilor care au reușit să promoveze examenul de bacalaureat a scăzut în ultimii zece ani cu peste 30%. În 2014, pentru prima dată din 2011 încoace, sistemul de învățământ românesc a reușit să producă un număr de absolvenți de bacalaureat peste pragul de 100.000 de persoane.

Dacă universitățile se plâng de slaba pregătire a celor care ajung la facultate în ultimii ani, pe piața muncii deficitul de „talente” se adâncește, deși mediul corporatist a apelat în ultimii ani la programe de internship, stagii de practică plătite, în urma cărora tinerii primesc până la 300 de euro lunar. „Avem în toată țara un deficit de informare în rândul celor care își caută un loc de muncă. Întrucât până la absolvire tinerii nu sunt puși în contact cu piața muncii, ei pur și simplu nu știu unde și cum să aplice”, spune Raluca Pârvu, business manager în cadrul companiei de consultanță în management și resurse umane BPI Group.

În ultimii ani, marile companii de pe piața locală au intensificat selecția tinerilor la stagii de practică încercând astfel să-și asigure un val de noi angajați în momentul în care „internii” termină facultatea.

„Sunt posturi care nu solicită un profil de studii specializat și sunt plătite ca atare, cu salariul minim pe economie. Mulți tineri nu se îndreaptă spontan către aceste posturi sau nu sunt mobili. Preferă să rămână fără loc de muncă în loc să se mute în alt oraș”, a mai spus Raluca Pârvu.

Pe de altă parte tot mai mulți angajatori din zona de producție se confruntă cu probleme legate de lipsa personalului calificat și a infrastructurii deficitare care reprezintă un impediment major în atragerea investitorilor.

„Una din marile probleme pe care le avem în prezent este legată de forța de muncă din cauza faptului că nu mai există școlile profesionale. Ne găsim în situația de a lucra cu echipe de oameni care au peste 50 de ani și din urmă nu vine nimic. A trebuit să improvizăm noi școli profesionale și să ne formăm matrițeri, mecanici, tehnici”, spune Silviu Badea, director în cadrul Grupului Industrial Componente Pitești, cu afaceri de 90 milioane euro, 2.500 de angajați și fabrici în Pitești, Câmpulung, Costești și Curtea de Argeș.

Potrivit acestuia, concurența nu este reprezentată de celelalte firme românești din jur, ci de companii din Ungaria, Cehia, Slovacia sau Turcia: „Avem clienți de pe marginea vestică a țării din Arad, Oradea, însă noi pierdem din cauza infrastructurii și a costurilor mai mari care vin de aici”.

Învățământul profesional din România a fost desființat în 2009 și reînființat în 2012, la cererea angajatorilor, care nu mai găseau „meseriași” disponibili. În 2013 – cel mai recent an pentru care există statistici – în învățământul profesional erau înscriși mai puțin de 26.000 de elevi față de 208.000, câți erau înscriși în 1993.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani