Pista Aeroportului din Târgu Mureș va fi reparată, lucrările costând peste un milion de lei

Pista Aeroportului din Târgu Mureș va fi reparată, lucrările costând peste un milion de lei
Publicat: 16/05/2012, 17:02
Actualizat: 25/06/2013, 14:19

Pista Aeroportului „Transilvania” din Târgu Mureș va intra în reparații la sfârșitul lunii iunie, dat fiind că din 1968, de când a fost dată în exploatare, nu a beneficiat de nicio reparație capitală, lucrările costând peste un milion de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de conducerea Aeroportului „Transilvania” din Târgu Mureș, există o serie de suprafețe de mișcare, precum pista de aterizare/decolare, calea de rulare B și platforma de parcare aeronave B, a căror stare s-a înrăutățit.

Pentru pistă, care va intra în reparație la sfârșitul lunii iunie, Consiliul Județean Mureș a alocat peste un milion de lei.

Pista a fost construită în anul 1968, iar de la data dării în exploatare și până în prezent nu a beneficiat de nicio reparație capitală, motivul fiind lipsa fondurilor necesare, cu toate că o asemenea reparație se impune la fiecare 28 de ani de exploatare.

„În baza auditului efectuat de AACR în luna iulie 2011, în urma căruia a fost eliberat certificatul de autorizare, conducerea aeroportului a elaborat o strategie de reparații în regim de urgență pentru anul 2012, care cuprinde reparațiile curente strict necesare, minime. (…) Consiliul Județean Mureș a alocat până în prezent aeroportului suma de 1.020.000 de lei pentru lucrări de reparații care vor fi executate la pista de aterizare-decolare, programate pentru finalul lunii iunie 2012, adică 24-30 iunie 2012”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, de efectuarea acestor reparații depinde inclusiv obținerea fondurilor europene prin POS-T (Programul Operațional Sectorial Transport). Totodată, pista va trebui extinsă până la 3.600 de metri.

„Dacă se constată că nu este posibilă o finanțare din aceste fonduri pentru demararea lucrărilor la extinderea pistei, este imperios necesară alocarea unor resurse financiare pentru efectuarea procedurilor de reparații capitale”, mai spune conducerea Aeroportului „Transilvania” din Târgu Mureș.

Potrivit sursei citate, în 27 martie la Bruxelles, în ședinta Consiliului pentru Transport a fost revizuită Rețeaua de transport TEN-T și s-a stabilit includerea municipiului Târgu Mureș în rețeaua prioritară CORE a programul european de transport TEN-T, ceea ce facilitează dezvoltarea transportului intermodal al județului Mureș (sectorul de transport rutier, feroviar si aerian).

„În cadrul negocierilor purtate cu reprezentanții Comisiei Europene partea română a inclus în rețeaua TEN-T a Uniunii Europene culoarele de autostrăzi din vecinătatea Aeroportului Transilvania Târgu Mureș, proiectul de realizare a platformei multimodale necesitând inițiativa autorităților administrației publice locale în colaborare cu entitățile reprezentative ale celor trei forme de transport, favorizând dezvoltarea întregii regiuni deservite”, se arată în comunicat.

Totodată, conducerea Aeroportului anunță că Ministerul Transporturilor a emis, în 4 mai, ordinul privind certificarea ca aeroport internațional a Aeroportului „Transilvania” din Târgu Mureș, după ce o comisie interministerială a verificat, anul trecut, condițiile și modul de îndeplinire a standardelor la aerogară, pentru autorizarea fluxurilor non-Schengen și clasificarea ca aeroport internațional.

În 13 septembrie 2011 a avut loc deschiderea oficială a aerogării non-Schengen la Aeroportul „Transilvania” din Târgu Mureș, în urma unor investiții în valoare de 1.330.000 de lei, aerogara fiind rearanjată pe o suprafață de 280 de metri pătrați, la care s-au adăugat spații de construcții noi de aproximativ 470 de metri pătrați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO