Plângerea procuroarei interceptate când se plângea de presiunile șefei DNA va fi cercetată tot de DNA

Plângerea procuroarei interceptate când se plângea de presiunile șefei DNA va fi cercetată tot de DNA
Publicat: 21/09/2017, 23:28
Actualizat: 22/09/2017, 12:52

Mihaela Focică a depus, la Parchetul General, o plângere penală după ce a fost interceptată. Anunțul a fost făcut de procurorul general al României, Augustin Lazăr.

„Doamna inspector Focică s-a prezentat la Parchetul General și a anunțat că va depune o plângere penală împotriva persoanelor care au supravegheat-o și care ar fi comis anumite fapte pe care domnia sa le-a calificat ca șantaj, culegere de date și comunicarea lor publică. După care dânsa a și depus o plângere și a plecat. Este important să știți acest aspect. A fost înregistrat un dosar penal. A fost în audiență”, a declarat, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Ulterior, în cursul zilei de joi, procurorii de la PICCJ au decis că nu sunt competenți să analizeze plângerea lui Focică. Astfel, ei și-au declinat competența și dosarul va fi analizat de DNA.

În același caz, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, sesizarea Inspecției Judiciare (IJ), instituție care ar urma să decidă dacă au existat presiuni interne și externe din partea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, în cazul inspectoarei Mihaela Focică.

Reprezentanții CSM susțin că a fost sesizată din oficiu Inspecția care va face verificări prin care se va stabili „dacă a fost încălcată independența funcțională și operațională a IJ/inspectorilor judiciari, în realizarea atribuțiilor de serviciu în raport de informațiile apărute în presa în legătură cu verificările realizate la DNA”.

De asemenea, se va verifica dacă au existat situații de încălcare a independenței IJ prin presiuni interne și externe.

Inspecția Judiciară va stabili și dacă au existat situații de încălcare a independenței inspectorilor judiciari prin presiuni interne sau externe.

„Modul de comunicare a conducerii IJ cu ceilalți inspectori, exclusiv prin prisma aspectelor ce țin de independența inspectorului judiciar” este un alt aspect ce va fi verificat de inspectorii judiciari.

Mai mult, se vor face cercetări pentru a vedea dacă existat „o înregistrare a unei convorbiri, data pretinsei convorbiri, momentul în care conținutul pretinse convorbiri a fost adus la cunoștința inspectorului șef, motivele eventualei întârzieri și orice alte aspecte relevante”.

Decizia CSM vine după ce în presă a fost publicată o înregistrare ambientală a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare, și procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA. Din spusele procuroarei Mihaela Focică, așa cum rezultă din respectiva înregistrare, procurorul-șef DNA Laura Codruța Kovesi ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată și în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârșire de către aceștia a unor abateri disciplinare. De asemenea, din cadrul aceluiași dialog, reiese și că procurorul Codruț Olaru, membru CSM, ar fi exercitat presiuni asupra procurorului inspector Mihaela Focică.

În urma plenului de joi s-a decis și sesizarea IJ în vederea efectuării de verificări privind posibila afectare a independenței întregului sistem judiciar față de pretinsele presiuni pe care procurorul-șef DNA le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focica, desemnată sa cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori anticorupție.

Sesizarea a fost făcută după ce UNJR și AMR au cerut CSM să se sesizeze în vederea apărării independenței sistemului judiciar față de pretinsele presiuni pe care Laura Codruța Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică. Asociațiile cer efectuarea unei anchete și audierea în plenul CSM a celor implicați.

„Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca, în baza art. 30 din Legea 317/2004, să se sesizeze de îndată în vederea apărării independenței întregului sistem judiciar față de pretinsele presiuni pe care procurorul-șef DNA Laura Codruța Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică, desemnată să cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori DNA”, se arată în scrisoarea transmisă joi de asociațiile de magistrați Consiliului Superior al Magistraturii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului