Planul PSD-ALDE de a aduce șefi politici la companiile de stat A PICAT la Curtea Constituțională. PNL: „Se blochează, pentru moment, jaful”

Planul PSD-ALDE de a aduce șefi politici la companiile de stat A PICAT la Curtea Constituțională. PNL: „Se blochează, pentru moment, jaful
Publicat: 14/02/2018, 08:44

Practic, CCR a admis obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea art.1 alin.(3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, obiecție formulată de un număr de 64 deputați PNL.

„Cu oarecare satisfacție vă anunț că ne-am pronunțat asupra celei de-a treia legi a Justiției, respectiv legea 317 privind organizarea CSM. Soluția este de admitere cu unanimitate a unor texte care vizează diverse puncte din legea de organizare, cinci la număr”, a precizat, marți, președintele CCR, ValerDorneanu.

El a subliniat că unul dintre textele declarate neconstituționale de CCR se referă la alegerea președintelui CSM, ca urmare a faptului că textul de lege contrazicea practic prevederi exprese ale Constituției.

„Un text (declarat neconstituțional, n.r.) se referă la alegerea președintelui și a vicepreședinților CSM. Textul actual omitea, practic ocolea textul constituțional care spune că aceștia se numesc în urma alegerii de către plenul CSM. Ori textul pe care noi l-am criticat prevedea că președintele Secției de judecători este numit practic de drept în funcția de președinte CSM și vicepreședintele, tot de drept, din rândul procurorilor. Textul contrazicea prevederile constituționale”, a declaratDorneanu.

El a arătat că un alt text declarat neconstituțional, tot cu unanimitate de voturi, viza acea reglementare care prevedea că declarațiile membrilor CSM privind poliția politică sunt controlate de Comisia parlamentară de control al SRI.

„Unele dintre texte, care se refereau la numirea procurorilor și funcțiile de conducere din CSM, au fost respinse ca inadmisibile pentru că nu au fost motivate, s-a spus doar că sunt neconstituționale. S-a respins cu majoriate de voturi critica cu privire la constituirea Comisiei (Comisia pentru legile Justiției, n.r.), cu privire la bicameralism și alte texte care vizau motive extrinseci”, a mai spusDorneanu.

Camera Deputaților a adoptat, în 20 iunie, un proiect de aprobare a OUG 29/2017, dată de Guvernul Grindeanu, care modifică legea privind guvernanța corporativă și OUG nr.64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, PNL susținând că PSD vrea să readucă sub controlul său companiile de stat.

Proiectul de lege modifică articolele 2 și 3 ale OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, stabilind că prevederile OUG se aplică inclusiv la următoarele întreprinderi publice: instituțiile financiare și societățile de servicii de investiții financiare și societățile de a investițiilor prevăzute de OUG 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului; societățile a căror activitate ste reglementată de Legea 32/2000 privind activitatea și supravegherea intermediarilor în asigurări și reasigurări, fiind prevăzut și că „sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei OUG Regia Autonomă Rasirom, Compania Națională Romtehica și instituțiile de credit prevăzute de OUG 99/2006″.

Prin modificările aduse se creează cadrul legal pentru redistribuirea ca dividentele suplimentare sau, în cazul regiilor autonome, ca vărsăminte la bugetul de stat sau local, a profitului repartizat la alte rezerve în anii anteriori, ca sursă proprie de finanțare și care nu a fost utilizat conform destinațiilor inițiale, precum și pentru repartizarea sumelor existente în soldul rezultatului reportat care au rămas nerepartizate, potrivit raportul asupra proiectului de Lege privind aprobarea OUG nr.29/2017 pentru modificarea art.1 alin.(1) lit. g) din OUG nr.64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome și de modificare a OUG 109/2011.

La data intrării în vigoare a ordonanței încetează de drept procedurile de selecție a membrilor consiliului de administrație, directorilor, membrilor consiliului de supraveghere ș membrilor directoratului la instituțiile de credit, declanșat conform OUG 109/2011, precum și contractele încheiate în legătură cu aceste proceduri de selecție cu experții independenți specializați în recrutarea resurselor umane, dacă este cazul, potrivit sursei citate.

Reacția PNL

PNL a precizat, marți, că admiterea sesizării partidului la CCR privind modificarea Legii guvernanței corporative blochează pentru moment jaful pus la cale de guvernarea PSD – ALDE și elimină posibilitatea Executivului de a decide prin HG societățile care vor fi exceptate de la această lege.

„Partidul Național Liberal salută decizia Curții Constituționale a României care a admis obiecțiile de neconstituționalitate sesizate de PNL în ceea ce privește legea care permitea coaliției PSD – ALDE să pună stăpânire pe companiile de stat și resursele strategice ale României. La finalul sesiunii parlamentare trecute, majoritatea PSD – ALDE a modificat legea privind aplicarea principiilor de guvernanță corporativă la conducerea companiilor de stat pentru a da posibilitatea guvernelor conduse de Dragnea și Tăriceanu să numească pe cine doresc la conducerea acestor companii și să le transforme în feude personale ale clientelei de partid. Admiterea sesizării PNL la Curtea Constituțională privind modificarea Legii guvernanței corporative blochează pentru moment jaful pus la cale de guvernarea PSD – ALDE și elimină posibilitatea Guvernului de a decide prin HG societățile care vor fi exceptate de la această lege.”, potrivit unui comunicat de presă.

Formațiunea precizează că prin adoptarea unui simplu amendament în Parlament, Guvernul putea decide prin Hotărâre de Guvern societățile care vor fi exceptate de la Legea care obligă companiile de stat să aplice regulile de guvernanță corporativă.

„Cu alte cuvinte, numirile managerilor și a membrilor Consiliilor de administrație de la cele mai importante companii ale statului se întorceau în pixul lui Dragnea și Tăriceanu. Încă de la preluarea guvernării, unul dintre obiectivele majore ale coaliției PSD – ALDE a fost preluarea controlului politic al companiilor de stat și transformarea acestora într-o vacă de muls pentru membrii partidelor aflate la guvernare. Au început prin naționalizarea profiturilor companiilor de stat și a rezervelor lor speciale și au continuat cu modificarea cadrului legislativ pentru eliminarea managerilor independenți”, se arată în documentul citat.

De asemenea, PNL atrage atenția că majoritatea PSD-ALDE se pregătește să deturneze fondurile și resurse companiilor de stat prin înființarea Fondului Suveran de Invesiții.

„Însă, PNL va continua să lupte și în cazul acestui proiect cu toate mijloacele parlamentare și constituționale pentru a opri tentativele grupurilor de interese din jurul PSD – ALDE de a pune stăpânire pe resursele strategice ale României”, precizează sursa citată.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Mona Segall, producătoarea Asia Express, salariu colosal! IREAL câţi bani încasează pentru un singur sezon...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Istoria necenzurată a cântecului care a înmuiat inima dictatorului Nicolae Ceauşescu. „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”,...
Misterul simbolului pe care tot mai mulţi români îl au pe maşini
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Ţara care suspendă vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, în urma decesului unei tinere
Mona Segall, producătoarea Asia Express, salariu colosal! IREAL câţi bani încasează pentru un singur sezon...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
PUHOI de LUME la Târgul de CRĂCIUN din Constanța!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Mesaje de Ziua Naţională a României: Citate pentru 1 Decembrie 2021. La mulţi ani, români!
Veste bună pentru absolut toată România! Se întâmplă astăzi, 2 decembrie. Tocmai s-a anunțat
Șoc în familia lui Culiță Sterp. Au făcut anunțul trist cu ochii în lacrimi. A...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...