Pleșu, despre eventuala numire a lui Știrbu la Cultură: „Un Gigel în plus nu mai contează”

Pleșu, despre eventuala numire a lui Știrbu la Cultură: Un Gigel în plus nu mai contează
Publicat: 13/12/2013, 11:54
Actualizat: 20/03/2017, 02:37

Filosoful Andrei Pleșu a fost întrebat vineri ce părere are despre eventuala numire a lui Gigel Știrbu la Ministerul Culturii, el declarând că nu îl cunoaște, nu a auzit niciodată de acesta și că „un Gigel în plus nu mai contează”.

„Nu am auzit niciodată de domnul ăsta, ori la Cultură îmi imaginez că ar trebui să apară totuși și personaje care au un anumit curriculum în domeniu”, a spus Pleșu.

El a menționat că nu știe cine este Gigel Știrbu.

„Cum îl cheamă?”, s-a interesat Pleșu.

După ce jurnaliștii i-au spus că numele acestuia este Gigel Sorinel Știrbu, Pleșu a spus: „După mine, Gigel e foarte potrivit pentru o funcție care cere anvergură europeană. La noi e plin de Gigei în toate posturile și în toate instituțiile. Un Gigel în plus nu mai contează”.

Președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, este cotat cu cele mai multe șanse în cadrul PNL pentru a prelua mandatul de ministru al Culturii, fiind așteptată demisia din funcție a actualului ministru Daniel Barbu, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse din PNL.

Știrbu este varianta cea mai probabilă pentru a prelua conducerea Ministerului Culturii.

Daniel Barbu a demisionat, joi, din funcția de ministru al Culturii.

Demisia ministrului Daniel Barbu vine după ce acesta a participat, duminică, la o serie de manifestări denumite SpectActor de la Teatrul Național din Craiova, iar, la finalul acestora, a răspuns mai multor întrebări venite din rândul celor prezenți în sala de spectacole.

Printre răspunsurile ministrului s-a numărat și cel în care a făcut referire la suma mare alocată pentru programul de prevenire și combatere HIV/SIDA: „La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeți-mă, nu vreau să par cinic în fața dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetățeni ai noștri. Bugetul, programul național pentru prevenirea și tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii și programul național de combatere și tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetățeni afectați de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înțeleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”, a spus ministrul Daniel Barbu.

Marți, Ministerul Culturii a remis un comunicat în care arăta că Barbu „regretă profund” „comparația nefericită” între bugetul programului de prevenire HIV și bugetul programelor ministerului pe care îl conduce și își cere scuze „tuturor celor care s-au simțit ofensați ori lezați de aceste afirmațiile inadecvate”.

Declarațiile ministrului Daniel Barbu au fost comentate de președintele Traian Băsescu și de liderul PNL, Crin Antonescu.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că Victor Ponta trebuia să îl demită pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, imediat, chiar de la Johannesburg – unde premierul se afla pentru funeraliile lui Nelson Mandela -, arătând că acesta nu poate demisiona pentru că „este un om cu handicap sufletesc”.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a spus că demisia este un semn de respect pentru oamenii care au putut fi lezați de o asemenea declarație.

„Sunt consternat de afirmația pe care a făcut-o (…) O asemenea declarație nu-l reprezintă. Demisia face parte și este un semn de noblețe aproape în democrație. Ca semn de respect pentru oamenii care au putut fi lezați de o asemenea declarație, eu cred că o demisie e suficient de puternică. Și cred că un lucru la care însuși Daniel Barbu ține, umanistul Daniel Barbu, cred că demisia ar fi cel mai puternic mesaj adresat acelor oameni într-o suferință cumplită pe care Daniel Barbu n-a vrut, sunt convins, să-i jignească, dar față de care a făcut această afirmație nefericită”, a declarat Crin Antonescu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, duminică, ministrul Daniel Barbu a fost invitat „în calitate privată, de universitar și autor”, să susțină o conferință la Teatrul Național din Craiova.

„Conferința a avut ca temă «Statul cultural: istorie, memorie și crize». După conferință, la sesiunea informală de întrebări și răspunsuri, dorind să ilustreze transformările pe care politicile de finanțare a programelor și evenimentelor culturale le traversează în majoritatea statelor europene, inclusiv în România, ministrul a recurs la o comparație între bugetul unui program de sănătate publică și bugetul programelor Ministerului Culturii”, se arăta în comunicat.

Potrivit sursei citate, „deși nu s-a referit nicio clipă la persoane, ci doar la programe și nivele de finanțare, comparația a fost cu totul nefericită, după cum nepotrivite au fost și considerațiile ce au însoțit-o”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Oameni buni, grijă mare la suflet, grijă mare la oameni". Sfârșit tragic pentru Teodor Popescu....
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum pot duce sărbătorile la conflicte în familie? Sfaturile unui psiholog