Plumb: Vrem ca îngriirea bătrânilor să se facă la domiciliu, cu plata rudelor care se ocupă de ei

Plumb: Vrem ca îngriirea bătrânilor să se facă la domiciliu, cu plata rudelor care se ocupă de ei
Publicat: 06/04/2014, 11:44
Actualizat: 20/03/2019, 14:58

Potrivit ministrului, acest lucru ar însemna externalizarea serviciilor de îngrijre a bătrânilor, respectiv „implicarea mai activă a ceea ce înseamnă societate civilă”.

„Vorbim despre linii de îngrijire a persoanelor vârstnice, care ar trebui să se axeze mai mult pe îngrijire la domiciliu. Viziunea mea este să mergem mai mult pe îngrijre la domiciliu. Sunt o serie de programe, pe care le-am găsit prin fonduri europene, de sprijinire a tututror întreprinzătorilor, că sa putem să finanțăm acești angajatori”, a mai spus Rovana Plumb.

În același context, ministrul Muncii a spus că persoanele care îngrijesc rude vârstnice trebuie să primească sprijin financiar, la fel cum se întâmplă în cazul celor care iau în îngrijire copii.

Centrele de plasament și cele de bătrâni ar putea fi supravegheate video

Ministrul Muncii a precizat totodată că ia în calcul instalarea de camere de supraveghere în centrele de plasament pentru copii și în cele pentru bătrâni, pentru a preveni abuzurile la care ar putea fi supuși aceștia.

Subiectul camerelor de supraveghere în centre a fost atins în contextul cazului fostei directoare a unui centru de plasament din Galați care și-a înregistrat angajatele în timp ce acestea certau și amenințau copiii.

„Poate fi luat în calcul (proiectul de instalare a camerelor video – n. r.), însă nu aș vrea să mă pronunț în momentul de față și să spun categoric da, pentru că trebuie să mă uit la cheltuielile bugetare. Prin Programul Operațional Capital Uman, eu cred că pe componenta incluziunii sociale și a reducerii sărăciei, unde avem alocați 20%, conform regulilor europene, se poate face un astfel de program. Costul lui sper să nu fie foarte mare, dată fiind viziunea noastră de a merge cât mai mult spre îngrijirea la domiciliu”, a declarat ministrul Muncii.

Rovana Pumb a precizat că un astfel de proiect ar putea fi luat în calcul cu atât mai mult cu cât există multe cazuri în care bătrânii au fost supuși abuzurilor în centrele de îngrijire.

„Această metodă de observare eu nu aș trata-o ca pe o metodă securistă, dar aș tratat-o ca pe o metodă normală de supraveghere pentru că persoanele vârstnice au nevoie de multă atenție și atitudinea noastră este de grijă și respect pentru ei”, a completat demnitarul.

Referitor la sitația de la centrul de plasament din Galați, Rovana Plumb este de părere că fosta directoare a procedat „foarte bine”, ministrul precizând însă că va fi demarată o anchetă legată de acest caz.

„Eu cred că doamna a procedat foarte bine atâta timp cât vocea ei și sesizările ei nu au fost luate în seamă sau nu au fost auzite de către Direcția de protecție a copilului. Noi vom intensifica controalele pe această zonă a serviciilor sociale. (…) Acest caz, în mod cert, îl voi verifica în cursul zilei de luni. Nu este normal ca cel care face o reclamație și vede că sunt suferințe la nivelul copiilor tot el să fie sancționat. Acest lucru mie mi se pare total invers. Este o anomalie de sistem, care trebuie să fie reglată imediat. Sper ca lucrurile, cât de curând, să intre în normal, mai ales că vom avea o coordonare unitară dinspre Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului”, a spus Plumb.

Fosta directoare de la Centrul de plasament numărul 3 din municipiul Galați a realizat mai multe înregistrări audio în care îngrijitoarele din unitate îi ceartă și le vorbesc urât copiilor instituționalizați, după ce, susține aceasta, la sfârșitul anului 2013, a aflat despre practicile abuzive împotriva minorilor de la o fetiță internată care i-a cerut explicații cu privire la o serie de cuvinte obscene auzite în centru.

„Am constatat abuzuri fizice însemnând bătăi cu palma, cu diferite obiecte contondente – lingură, băț – și abuzuri emoționale de genul unor apelative indecente adresate copiilor”, a declarat femeia, care a lucrat nouă ani în centrul respectiv.

După realizarea înregistrărilor audio, fosta directoare a centrului a sesizat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Galați, care a declanșat o anchetă în acest caz. În urma anchetei demarate de DGASPC Galați, una dintre infirmierele din centru a fost concediată.

Din înregistrări reiese că infirmierele îi jignesc pe copiii cu dizabilități, folosesc cuvinte obscene și îi amenință cu bătaia.

„Bă, tăceți din gură că vă bat, azi e ziua voastră! Stai că scot eu un băț acum, las că te omor eu”! sau „Ce vrei fă? Îți trebuie bărbat, fă, dă-i drumu că te leg”, se aude într-o înregistrare.

Într-o altă înregistrare, o îngrijitoare povestește alteia cum a bătut cu palma un copil din centru, apoi l-a lovit cu o lingură peste mâini: „I-am dat o palmă-n cap, mai tare plângea, i-am dat cu lingura peste mâini, mai tare”.

În urma depunerii unei reclamații scrise și a înregistrărilor audio, fosta directoare, care lucra de nouă ani în centrul de plasament, a fost suspendată din funcție, în 20 februarie, urmând să fie cercetată disciplinar pe motiv că a folosit ilegal un sistem de înregistrare.