Polițiștii care au bătut un investigator sub acoperire, judecați într-un dosar de corupție

Polițiștii care au bătut un investigator sub acoperire, judecați într-un dosar de corupție
Publicat: 17/07/2013, 15:02
Actualizat: 28/09/2018, 08:04

Cei trei polițiști de la BCCO Constanța cercetați după ce au dezbrăcat un investigator sub acoperire, l-au bătut cu o bâtă și l-au amenințat cu arma au fost trimiși în judecată într-un dosar de corupție, în care sunt acuzați că au anunțat reprezentantul un magazin de etnobotanice despre controale.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Constanța i-au trimis în judecată pe ofițerii de poliție judiciară Bogdan Mircea Teodorescu, și Dragoș Emil Petcu, precum și pe agentul de poliție Vlad Ștefan Zaharia, toți de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Constanța – Serviciul Antidrog, pentru folosire de informații care nu sunt destinate publicității, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, în 29 decembrie 2010 și 28 ianuarie 2011, Teodorescu, Petcu și Zaharia l-au anunțat pe reprezentantul unui magazin în care erau vândute produse etnobotanice, denunțător în cauză, că vor fi organizate „controale pentru combaterea activităților ilegale de comercializare a plantelor și substanțelor stupefiante, halucinogene, euforice și psihotrope”.

Potrivit procurorilor DNA, informațiile erau comunicate reprezentantului magazinului „în mod nemijlocit”, cei trei polițiști de la BCCO Constanța indicându-i exact data și intervalul orar de desfășurare a controalelor.

Acțiunile erau derulate de reprezentanții mai multor instituții publice din județul Constanța și, având în vedere că și angajați de la BCCO Constanța participau la controale, cei trei polițiști aflau direct despre organizarea acestora, în virtutea atribuțiilor de serviciu, au precizat procurorii.

„Scopul evident al comunicării de către inculpați a informațiilor menționate a fost acela de a asigura firmei reprezentate de denunțător posibilitatea de a continua comercializarea de plante și substanțe «etnobotanice», potențial dăunătoare sănătății, fără a fi depistată de către organele de control și fără a fi sancționată contravențional în mod corespunzător”, susțin procurorii în actul de sesizare a instanței.

Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Constanța.

Cei trei polițiști de la BCCO Constanța sunt cercetați și de procurorii Parchetului instanței supreme, după ce ar fi agresat un investigator sub acoperire.

Potrivit unor surse judiciare, investigatorul sub acoperire ar fi încercat să realizeze un flagrant și le-ar fi spus celor trei că este traficant de droguri. Pentru a fi și mai convingător, el ar fi vrut să le dea mită, după care polițiștii l-ar fi sechestrat și agresat. La finalul flagrantului eșuat, investigatorul și-ar fi dezvăluit identitatea.

Cei trei polițiști au fost audiați de procurorii Parchetului instanței supreme, care au propus arestarea preventivă a lor. În 25 mai, Curtea de Apel București a admis cererea procurorilor și a dispus arestarea lor preventivă.

Bogdan Teodorescu și Vlad Zaharia sunt în continuare în arest, iar Dragoș Petcu a fost pus în libertate sub control judiciar, în urma unei decizii din 10 iulie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

„T. F. C. (investigatorul sub acoperire – n. r.) a fost încătușat, fără a fi întrunite cerințele legale pentru luarea acestei măsuri; a fost lovit în mod repetat cu pumnii în zona capului de către făptuitori, care îi cereau constant, pe un ton ridicat, să mărturisească; a fost complet dezbrăcat în parcarea menționată (a unui club – n. r.) și apoi lovit la nivelul membrelor inferioare cu o bâtă; a fost amenințat cu arma, lipită de tâmplă și apoi de abdomen, această acțiune culminând cu acționarea de către inculpatul Zaharia Vlad Ștefan a trăgaciului pistolului Glock – arma sa de serviciu – în timp ce țeava era în apropierea abdomenului investigatorului, fără însă a avea cartuș pe țeava, și apoi de încărcarea ostentativă a armei și amenințarea cu împușcarea; a fost amenințat în mod repetat, afirmațiile fiind îndreptate inclusiv împotriva familiei acestuia, precum și a celor care «l-au trimis» etc”, au arătat judecătorii de la Curtea de Apel București în motivarea deciziei de arestare a celor trei polițiști.

Corpul de control al ministrului Afacerilor Interne face verificări în cazul mai multor șefi din Poliția Română, după ce numele acestora au apărut pe o listă publicată în presă, care ar fi fost întocmită de un ofițer de la BCCO Constanța și ar conține cadouri pe care aceștia ar fi trebuit să le primească.

Pe lista publicată într-un material publicat de enational.ro apar numele chestorului Florentin Robescu, adjunct al șefului Poliției Române, chestorului Claudiu Cucu, directorul Direcției de Combatere a Crimei Organizate și adjunctul acestuia, chestorul Constantin Bolboșanu, al chestorului Cătălin Dragotă, fost director al Poliției Capitalei, în prezent șef al Direcției de Ordine și Siguranță Publică, al chestorului Tache Bocănială, fost adjunct al Poliției Române, și cel al comisarului șef Liviu Ungureanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...