Ponta a venit la Guvern pentru a discuta cu Oprea despre ancheta privind explozia din Călărași

Ponta a venit la Guvern pentru a discuta cu Oprea despre ancheta privind explozia din Călărași
Publicat: 27/12/2013, 13:22
Actualizat: 31/10/2016, 23:54

Premierul Victor Ponta a venit la Palatul Victoria pentru a discuta cu vicepremierul Gabriel Oprea despre concluziile anchetei privind explozia produsă, miercuri, într-un bloc din Călărași.

Explozia a avut loc miercuri, la ora 17.44, într-un bloc de pe strada Calea București din Călărași, soldându-se cu decesul femeii de 44 de ani, Gina Popescu, și rănirea gravă a unui bărbat, Victor Avădanei, de 61 de ani. Bărbatul, care este proprietarul apartamentului în care s-a produs deflagrația, este internat la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri din Capitală, la secția de terapie intensivă, având arsuri pe 60 la sută din suprafața corpului. De asemenea, alte cinci persoane au fost rănite ușor în urma deflagrației.

Blocul afectat de explozie are cinci scări, iar deflagrația a avut loc la scara doi, toate cele opt apartamente fiind avariate. În urma exploziei, alimentarea cu gaz și energie electrică a fost oprită la toate cinci scări ale blocului.

Familiile care locuiau în apartamentele de la scara doi au fost evacuate, autoritățile locale punându-le la dispoziție un spațiu provizoriu de cazare, respectiv un cămin pentru elevi, însă majoritatea au preferat să meargă la rude sau prieteni. În ceea ce privește locatarii de la celelalte patru scări ale blocului, o parte dintre aceștia au plecat la rude sau la prieteni, din cauza lipsei gazului și a curentului, în timp ce alții au preferat să rămână totuși în locuințe.

Conform datelor prezentate de vicepremierul Gabriel Oprea, care joi a mers la Călărași, deflagrația a provocat distrugeri majore la opt apartamente de pe scara doi a blocului, în urma exploziei fiind, de asemenea, afectate locuințe de pe scara trei a imobilului, dar și spațiile comerciale de la parterul clădirii.

Oprea a anunțat, joi, că un expert în securitatea construcțiilor, venit de la București, a început evaluarea riscurilor în ceea ce privește blocul în care s-a produs explozia, primele concluzii arătând că imobilul nu este în pericol de părbușire.

Gabriel Oprea spunea că vineri după-amiază specialiștii de la Distrigaz vor stabili dacă este posibilă reluarea alimentării cu gaze pentru celelalte patru scări ale imobilului, aceasta fiind urmată de reluarea furnizării energiei electrice, pentru ca oamenii să își poată relua „încet, dar sigur” viața normală.

Oprea a mai anunțat că a fost începută o anchetă penală pentru a se stabili cauzele deflagrației și că, în funcție de rezultatele acesteia și ale expertizei, se vor acorda despăgubiri.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Călărași, Răducu Filiescu, a spus că autoritățile locale se vor implica și vor sprijini financiar înmormântarea femeii de 44 de ani, moartă în urma deflagrației, precizând că aceasta fusese, în trecut, angajată a CJ, iar în prezent lucra la Agenția de Dezvoltare Regională.

Acesta a menționat că autoritățile și-au propus să înceapă reparații la bloc „foarte repede”, dar nu înainte de finalizarea expertizei și de stabilirea surselor de finanțare.

În acest context, șeful CJ Călărași a spus că se dorește ca, în primul rând, banii pentru reparații să vină de la firmele de asigurări și că autoritățile nu vor să preseze anchetatorii, astfel încât rezultatele anchetei să fie concludente.

Reprezentanții Distrigaz Sud Rețele au anunțat, joi, într-un comunicat de presă, că în urma primelor cercetări s-a stabilit că explozia s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaze pe instalația de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului în care a avut loc deflagrația.

Locatarii blocului din Călărași afectat de explozie și angajați ai cafenelei de la parterul clădirii susțin că, miercuri, înainte de producerea deflagrației, doi lucrători ai Distrigaz au venit la fața locului pentru a verifica dacă există scurgeri de gaz, după ce oamenii le-au solicitat intervenția. În urma verificărilor angajații Distrigaz au stabilit că nu există probleme.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași au deschis, joi, un dosar penal în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere în cazul exploziei, fiind audiate deja mai multe persoane.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Doar de o secundă a fost nevoie pentru ca Moni să pice în ghearele morții...
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
S-a aflat! Motivul BOMBĂ pentru care Dan Negru a plecat de la Antena 1! Florin...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Sunt viu”. Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Care este starea...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Stăpânii de câini au INTERZIS. Închisoare de la 2 la 7 ani
Andrei Caramitru îi umilește pe românii care câștigă mai puțin de 1.500 de euro
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Astronomii au observat lumina de la unii dintre cei mai vechi quasari din Univers
×