Ponta îi „întoarce” ordonanța lui Oprea. „Nu am fost de acord cu majorarea salariilor demnitarilor. Cel mai corect e să amânăm intrarea în vigoare”

Publicat: 10/07/2015, 10:21

La o zi după ce Guvernul sub conducerea interimarului Gabriel Oprea a adoptat ordonanța privind majorarea salariilor demnitarilor, întors la Palatul Victoria, Victor Ponta anunță că „va întoarce” actul normativ, cu care susține că nu a fost de acord, urmând ca acesta să intre în vigoare odată cu legea salarizării bugetarilor.

„Ordonanța cu salariile demnitarilor, eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că într-adevăr demnitarii trebuie să fie bine plătiți dar odată cu legea salarizării. Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis și Oprea în absența mea. Revin la decizia mea și miercuri vom adopta alta. Nu se măresc salariile la președinte și prim ministru decât odată cu bugetarii. Așa am fost informat ieri, cred că cel mai corect e să amânăm intrarea în vigoare și să amânăm până la creșterea salariilor bugetarilor”, a declarat premierul într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii „Ultimul cuvânt”, de la B1 TV.

Anunțul lui Ponta a venit după ce, anterior, în emisiunea TV, consilierul prezidențial Dan Mihalache a afirmat că nu președintele Iohannis este cel care i-a cerut premierului interimar Gabriel Oprea să majoreze indemnizațiile demnitarilor.

El a fost întrebat dacă este adevărat ceea ce susțin „surse din PSD”, și anume că Iohannis i-a cerut lui Oprea să majoreze indemnizațiile demnitarilor, acesta răspunzând că nu este adevărat, că nu Iohannis i-a cerut lui Oprea un astfel de act normativ, ci că președintele doar a arătat public că este normal ca demnitarii să beneficieze de o remunerație corespunzătoare importanței lor în stat.

Referitor la informațiile neoficiale privind faptul că Iohannis a cerut majorarea, despre care a fost întrebat în emisiune, Mihalache a afirmat că „unele partide sunt experte în a da pe surse anumite informații, pentru a pasa responsabilitatea”.

El a mai arătat că Iohannis a fost informat de Oprea despre majorare, dar că discuția pe această temă este mai veche și că și Ponta știa de această inițiativă, chiar premierul trimițând Președinției, în luna martie, o propunere a grilei de salarizare, similară cu cea aprobată acum de Guvern.

Mihalache a mai afirmat că forma în care Guvernul a adoptat actul normativ „poate fi discutabilă” și că Guvernul este cel care s-a angajat să majoreze salariile demnitarilor până la începutul verii, discuțiile cu Președinția fiind doar informale deoarece decizia politică aparține Guvernului și Parlamentului. El a conchis însă că este bine ca partidele să nu perpetueze în populism și demagogie și să susțină că demnitarii trebuie să aibă salarii mici și să vină la serviciu cu bicicleta.

La scurt timp după aceste afirmații, Ponta a intervenit telefonic și a afirmat că s-a săturat „de jocuri de doi bani pentru imagine”, că el nu a fost de acord cu majorarea indemnizațiilor și că Guvernul va amâna creșterea dacă șeful Cancelariei prezidențiale se delimitează de acest demers.

„Eu știam că au discutat (Iohannis cu Oprea-n.r.) să aprobe această ordonanță în absența mea și am fost informat în acest sens. Acum, aflu de la domnul Mihalache că, de fapt, am fost dezinformat și Iohannis habar nu are, că nu are nicio treabă cu chestia asta. Atunci, miercuri vom adopta o altă decizie, în sensul că se măresc salariile demnitarilor atunci când se măresc pentru toți bugetarii. Dacă domnul Mihalache ne-a informat că, de fapt, am înțeles eu greșit și că domnul Iohannis nu știa nimic, ba chiar cumva că nici nu e de acord cu chestia asta – deși ieri l-am văzut pe Iohannis spunând că e o idee bună, dar eu îl cred pe Mihalache – atunci mărim salariile la demnitari când le mărim la ceilalți bugetari, prin Legea salarizării. Jocurile astea de doi bani, în care faci ceva și după aia dai vina pe altcineva, nu mai sunt dispus să le înghit”, a spus Ponta.

Oprea: Îmi asum responsabilitatea pentru ordonanță

În ultima ședință pe care a condus-o ca premier interimar, sub semnătura lui Gabriel Oprea a fost adoptată o ordonanță de urgență potrivit căreia salariile demitarilor urmau să fie majorate începând cu luna august.

Potrivit actului normativ asumat oficial de Oprea, trebuiau să crească indemnizațiile președintelui, prim-ministrului, miniștrilor președinților Parlamentului, șefului ICCJ și șefilor de servicii de informații., în total 48 de funcții de demnitate publică.

„Nu ne putem preface că este normal ca un președinte un președinte de țară europeană să primească la sfârșitul lunii aproximativ 1500 de euro”, a declarat Oprea, adăugând că „am avut miniștri cu salarii mai mici decât subordonații lor”.

„Sunt convins că o creștere a salariilor va atrage competența, va genera o profesionalizare a actului administrativ, inclusiv servicii publice mai bune și mai eficiente pentru cetățeni”, a spus Oprea, dând exemplul Justiției care este eficientă și datorită gradului de salarizare mai mare decât în celelate instituții.

Cât privește celelalte salarii din sectorul public, acestea vor fi majorate până la finalul anului. „Până la finalul acestui an vom avea creșteri de salarii în tot sistemul public. Există un proiect pregătit de ministerul muncii care în cel mai scurt timp va deveni lege, astfel încât fiecare angajat la stat să primească un salariu corect în raport cu munca și responsabilitățile sale”, a spus Oprea.

Premierul interimar a susținut că salarizarea personalului din sectorul public nu este un act populist, „ci o exigență în conformitate cu statutul actual al României”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...