Ponta îl atacă din nou pe procurorul care l-a trimis în judecată: ”Eu am văzut ce zice el într-un act oficial și sunt niște invenții”

Ponta îl atacă din nou pe procurorul care l-a trimis în judecată: ''Eu am văzut ce zice el într-un act oficial și sunt niște invenții''
Publicat: 23/09/2015, 09:19
Actualizat: 04/04/2019, 20:57

Premierul Victor Ponta a vorbit, marți seară, la România TV, despre dosarul său penal, susținând că nu a afectat independența justiției prin afirmațiile făcute la adresa procurorului și că este dreptul său să se apere.

„Vreau să fie foarte clar. Domnul procuror m-a acuzat de niște lucruri. (…) Nu mai vorbesc după ureche. Eu am văzut ce zice el într-un act oficial și sunt niște invenții. E dreptul meu să mă apăr (…) Nu am afectat nici independența justiției, nici n-am vorbit în general despre instituții, pur si simplu m-am apărat și mă voi apăra. Sper că măcar în fața judecătorilor să am voie să spun că procurorul greșește (…) Doar pe vremea lui Stalin dacă nu te duceai să spui că ești vinovat te scoteau din sală și te bateau bine până spuneai”, a susținut Victor Ponta.

Întrebat despre propunerea președintele instanței supreme, Liviei Stanciu, care vrea ca toți demnitarii care mai fac referiri la activitatea procurorilor să suporte sancțiuni mai drastice, premierul a răspuns: „Eu nu sunt un demnitar. Eu sunt un om acuzat de către procurorul respectiv și trebuie să mă apăr. Cum adică să nu mă apăr? Dacă te aperi vei fi sancționat? Mi se pare un pic absurdă situația”.

Premierul Victor Ponta a scris pe Facebook, după anunțul DNA privind trimiterea sa în judecată, că „singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă zece ani”.

O zi mai târziu, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecția Judiciară, solicitând să verifice dacă afirmațiile premierului Victor Ponta, făcute după trimiterea sa în judecată, au afectat independența sistemului judiciar.

Sesizarea CSM este urmare a solicitării Direcției Naționale Anticorupție. Aceasta a cerut, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă afirmațiile premierului Victor Ponta sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său, procurorii anticorupție considerând că „afirmațiile denigratoare” făcute de primul ministru afectează reputația profesională a procurorului care a instrumentat dosarul său și a procurorilor abilitați să se pronunțe cu privire la legalitatea și temeinicia soluției dispuse în dosarul respectiv – trimitere în judecată..

„Declarația respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către șefii ierarhici, sub aspectul legalității și temeiniciei, conform dispozițiilor Codului de Procedură Penală. Astfel, afirmațiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcției deținute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze și să aducă atingere instituției în care își desfășoară activitatea procurorul, precum și independenței sistemului judiciar”, arăta DNA.

Întrebat, luni, la finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD, dacă își menține afirmațiile la adresa procurorului Nicolae Uncheșelu, Victor Ponta a susținut că el doar s-a apărat, în condițiile în care a fost acuzat pe nedrept, și că dosarul său penal „a fost făcut pentru televizor”.

În 17 septembrie, la aproape trei luni și jumătate de la punerea sa sub urmărire penală în dosarul „Turceni-Rovinari” și după cinci „vizite” la DNA, Victor Ponta a fost trimis în judecată, pentru fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor-Viorel Ponta a obținut de la SCA „Șova și Asociații” suma 181.439,98 de lei, pentru activități, care însă în realitate nu s-au efectuat.

Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Putin confiscă pe bandă rulantă activele occidentale din Rusia. Lista marilor companii din Vest afectate...
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea 21 mai - 17 iunie 2024. Urmează temperaturi de 30 de grade Celsius, dar şi...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cum îți dai seama că mașina ta este urmărită prin GPS?
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O structură GIGANTICĂ ascunsă în adâncurile spațiului!
Ungurii ne dau clasă. Succes imens chiar în inima României. Ce au făcut în Transilvania
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Care a fost, de fapt, cauza infecției la genunchi a lui Florin Piersic
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Test de cultură generală. De ce erau canarii folosiți în minele de cărbune?
×