Ponta: POSDRU va fi deblocat în această săptămână. POR și POSM au fost deblocate

Ponta: POSDRU va fi deblocat în această săptămână. POR și POSM au fost deblocate
Publicat: 19/11/2012, 15:25
Actualizat: 16/08/2019, 03:09

Premierul Victor Ponta a anuțat, luni, că POSDRU va fi deblocat în această săptămână, urmând a reîncepe transmiterile de cereri de decontare către Comisia Europeană, el arătând că Guvernul a reușit și deblocarea Programului Operațional Regional și Programului Operațional Sectorial pe Mediu.

„Am informat colegii din USL, alături de miniștrii de resort, despre faptul că Guvernul actual, în cele șase luni de activitate, a reușit să îndrepte foarte multe din deficiențele produse de vechile guvernări în perioada 2009-2011, astfel încât Programul Operațional Regional și Programul Operațional Sectorial pe Mediu au fost deblocate prin aplicarea unor corecții financiare mai mici decât se solicitase inițial. De asemenea, POSDRU în această săptămână va fi deblocat, vor reîncepe transmiterile de cereri de decontare către Comisia Europeană”, a anunțat Ponta.

El a precizat că vor rămâne în suspensie – pentru sfârșitul anului și începutul anului viitor – deblocarea Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității și Programului Operațional Sectorial de Transporturi.

„Aceste programe au fost blocate și au intrat în procedură de presuspendare în urma gravelor deficiențe constatate în perioada 2009 – octombrie 2011, iar Guvernul actual a reușit să îndrepte pentru trei dintre ele deficiențele constatate, evident acceptând și corecții financiare, conform regulamentelor europene, corecții care nu puteau fi evitate, deoarece se referă la perioada 2009-2011”, a spus Ponta.

Victor Ponta a susținut că Guvernul său a moștenit un „dezastru” în ceea ce privește utilizarea fondurilor europene și a reușit în șase luni să îndrepte o parte semnificativă din acest dezastru.

„Am moștenit un dezastru în ce privește utilizarea fondurilor europene și am reușit în șase luni să îndreptăm o parte semnificativă din acest dezastru. Critica lui Traian Băsescu și a PDL e că nu am reușit să facem din dezastru un paradis. Soluția pe care ei o propun e să vină înapoi cei care au produs dezastrul”, a mai spus Ponta.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, vineri, că eșecul concilierii între PE și CE privind rectificarea bugetului UE pe 2012 afectează „foarte serios” și bugetul României, Bruxelles-ul nemaiavând bani în acest an pentru rambursări în cazul deblocării plăților pe POSDRU.

Tot vineri, premierul declara că ar fi o șansă ca în 15 decembrie să apară un compromis între CE și PE pe această temă.

„Noi am acceptat condițiile financiare, am făcut acțiunile pentru repornirea POSDRU și transmitem cererile de decontare, dar Bruxelles ne spune că nu are să ne dea banii. Am discutat despre această situație și există o șansă ca în ultima sesiune a PE din 15 decembrie de la Strasbourg să apară un compromis între CE și PE. Suntem victime ale unei situații dificile între PE și CE”, a arătat Ponta.

În 7 noiembrie, premierul spunea că pentru deblocarea POSDRU va avea loc o misiune de audit în perioada 19-21 noiembrie.

„La POSDRU urmează să avem misiunea de audit, 19-21 (noiembrie – n.r.), care să certifice îndeplinirea tuturor condițiilor și acceptarea corecțiilor financiare, și implicit, în luna decembrie, trimiterea către decontare a tuturor facturilor la POSDRU. Programul Operațional Regional poate fi și urmează să fie deblocat în luna decembrie”, a declarat Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ruinele unui vechi oraș din Filipine au ieșit la suprafață în urma secetei