Povestea fără sfârșit a cardului de sănătate „obligatoriu”. Motivele pentru care medicii nu vor să îl distribuie. PLUS: Ce surprize întâmpină posesorii de card

Povestea fără sfârșit a cardului de sănătate obligatoriu. Motivele pentru care medicii nu vor să îl distribuie. PLUS: Ce surprize întâmpină posesorii de card
Publicat: 22/01/2013, 10:21
Actualizat: 08/08/2019, 16:45

Distribuirea cardurilor de sănătate a fost amânată pentru al șaselea an consecutiv. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunța la sfârșitul anului trecut că începând cu data de 1 ianuarie 2013 românii vor intra în posesia cadurilor de sănătate. Deși a trecut jumătate din prima lună a acestui an, niciun român nu a intrat în posesia vreunui card de sănătate. Motivul? Medicii de familie, responsabili cu distribuirea acestor carduri, după cum a anunțat CNAS-ul, refuză să le înmâneze românilor aceste acte pe motiv că se comite o ilegalitate. Pe de altă parte, reprezentanții Casei spun că medicii nu comit nicio infracțiune, pentru că există o lege care îi protejează.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunța pe data de 19 decembrie 2012 că, începând cu 1 ianuarie 2013, românii vor putea intra în posesia cardurilor de sănătate. Tot ce trebuiau să facă era să se prezinte la medicul de familie pentru a intra în posesia lor.

Anunțul a fost făcut după ce s-a finalizat implementarea și testarea „cu succes” a Sistemului Informatic pentru Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS). „Momentul a fost marcat la Arad prin lansarea etapei-pilot de exploatare a sistemului, primul beneficiar fiind un veteran de război”, a anunțat CNAS-ul la finalul anului trecut.

Potrivit instituției, cardul (CEAS) reprezintă „un instrument la purtător pentru identificarea pacientului în sistemul național de asigurări sociale de sănătate și permite decontarea serviciilor medicale reale efectuate de către acesta”.

„Implementarea Cardului este încă un pas important în reformarea sistemului românesc de asigurări sociale de sănătate, prin îmbunătățirea serviciilor medicale și farmaceutice, precum și prin creșterea transparenței și diminuarea fraudei la nivelul serviciilor medicale. Sistemul este construit pe platforma Sistemului Informatic Unic Integrat și completează Rețeta Electronică, sistem deja utilizat și care va deveni obligatoriu, de asemenea, tot de la 1 ianuarie 2013”, explica președintele CNAS, dr. Doru Bădescu.

Ce date trebuie să conțină cardul de sănătate

Conform HG 900/2012, cardul este obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toți cetățenii români cu vârsta de peste 18 ani și va conține datele de identificare ale posesorului, respectiv numele acestuia, codul unic de asigurat, care va fi format din 20 de caractere și diferit de codul numeri personal (CNP), precum și informații medicale despre deținător, precum RH-ul, grupa sanguină și istoricul medical.

Cardul va permite atât identificarea calității de asigurat – lucru care va certifica utilizarea corectă a fondului de asigurări sociale de sănătate pentru pacientul care s-a prezentat la medic, cât și accesul medicilor de familie și medicilor de urgență la o serie de date medicale cu risc vital ale pacienților.

Cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card date medicale, precum persoane de contact în caz de urgență, grupa sanguină, donator de organe și boli cronice, informații care pot salva viața pacientului, putându-se evita administrarea de medicamente incompatibile cu profilul său medical.

„Cardul Electronic de Asigurări Sociale de Sănătate se va distribui în prima parte a anului 2013, costul acestuia fiind suportat din bugetul Ministerului Sănătății, Compania Națională ‘Imprimeria Națională’ coordonând procesul de realizare a suportului din plastic”, mai anunța CNAS-ul la finalul anului trecut.

Societatea Natională de Medicină a Familiei: „CNAS-ul vrea ca medicii să comită o ilegalitate”

În ciuda anunțului făcut de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, medicii de familie refuză să distribuie cardurile de sănătate, pe motiv că acestea reprezintă un act oficial, iar eliberarea lor de către cadrele medicale ar reprezenta o ilegalitate. „De ce buletinul sau pașaportul nu îl poate elibera medicul de familie, sau administratorul de la bloc. Pentru că sunt niște acte oficiale. La fel este și acest card de sănătate. Noi am solicitat și o dezbatere publică în acest sens, iar autoritățile au dat din colț în colț”, a declarat pentru gândul dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicii de familie spun că aceasta nu este singura problemă provocată de faptul că ei trebuie să distribuie aceste carduri. „Nu ni se pare normal ca noi medicii de familie să folosim timpul de consultație pentru a elibera aceste carduri. Potrivit legii, avem la dispoziție 15 minute pentru a consulta un pacient. În acest timp trebuie să oferim consultații, să prelevăm sânge pentru analize, să scriem trimiteri la medicii de specialitate, să completăm rețete și să eliberăm și cardul de sănătate. Eliberarea cardului de sănătate durează, pentru că trebuie completate o serie de hârtii, de borderouri. În plus, trebuie verificate tot felul de lucruri, iar eu nu cred că pacienții vor fi de acord ca în loc să îi consultăm să le dăm cardurile de sănătate”, a mai precizat dr. Tănăsescu.

Mai mult, reprezentanta medicilor de familie afirmă că această categorie de cadre medicale are încheiat un contract cu CNAS-ul doar pentru prestări de servicii medicale. „Nu avem contract de prestări de servicii administrative sau IT. Din respect pentru pacienți nu vom face acest lucru. Cardul de sănătate este un document de identificare, așa cum anunța Ministerul Sănătății al doilea buletin, iar un document oficial de identificare nu este permis prin lege unei terțe instituții sau persoane să intervină între emițătorul acestui document oficial și beneficiarul, respectiv asiguratul. Adică, nu are voie să se interpună cabinetul medicilor de familie între casele de asigurări și asigurați”, a menționat dr. Tănăsescu.

Ce măsuri va lua Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Pe de altă parte, reprezentanții CNAS-ului au declarat pentru gândul că medicii de familie sunt obligați să distribuie aceste carduri, potrivit unei Ordonanțe de Urgență date de fostul ministru al Sănătății Vasile Cepoi, care modifica și completa legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. „Distribuția cardurilor către asigurați se realizează de casele de asigurări sociale de sănătate prin furnizorii de servicii medicale din asistența medicală primară. Ca urmare modalitatea prin care asiguratul intră în posesia cardului de asigurări sociale de sănătate este stabilită prin lege și nu este opțională”, au precizat reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Întrebați dacă consideră o variantă distribuirea cardurilor de sănătate prin Poștă, așa cum a anunțat inițial Ministerul Sănătății, reprezentanții CNAS-ului au menționat că „distribuirea cardurilor prin Poșta Română excede prevederilor legale în vigoare. În plus, considerăm ca nu ar fi cea mai bună soluție, având în vedere costurile suplimentare pe care le-ar genera”.

Oficialii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate dau asigurări că procesul de distribuire va fi finalizat până în anul 2014. „Conform H.G. nr. 900/2012, utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate de către asigurați și furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale se face începând cu 1 ianuarie 2013. Până la finalizarea acestuia, asigurații au acces la servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate, iar dovada calității de asigurat se face pe baza documentelor utilizate și în prezent prevăzute de Ordinul președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 617/2007 cu modificările și completările ulterioare (act normativ în vigoare). De asemenea, verificarea calității de asigurat de către furnizorii aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate se poate face accesând baza de date din platforma informatică a asigurărilor sociale de sănătate (PIAS)”, au mai menționat reprezentanții CNAS.

Cum reacționează Ministerul Sănătății

Contactat de gândul, actualul ministru al Sănătății Eugen Nicolăescu a menționat că este la curent cu probleme legate de distribuirea cardurilor de sănătate. Întrebat despre Ordonanța de Urgență care modifică legea 95/2006, șeful de la Sănătate a preciazat că nu dorește să comenteze acest lucru. „Urmează ca sâmbătă să mă întâlnesc cu medicii de familie. În cadrul acestei întâlniri vom încerca să găsim anumite soluții. La finalul întâlnirii vi le vom comunica”, a declarat Eugen Nicolăescu.

Cât de gratuit este cardul de sănătate?

Casa națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că eliberarea cardului de sănătate este gratuită, dar instutuția nu a informat pacienții că vor trebui să își facă o serie de analize pe banii lor, pentru că nu sunt decontate, ba mai mult vor trebui să plătească și un act notarial pe care să scrie dacă sunt sau nu de acord să fie donatori de organe.

Întrebată cât timp ar trebui să petreacă un român la cabinetul medicului de familie pentru a intra în posesia cardului de sănătate, dr. Rodica Tănăsescu a precizat că procesul de eliberare durează câteva zile. „Dincolo de faptul că medicul trebuie să completeze numele, prenumele, CNP-ul, fiecare card va conține și date despre RH, grupă de sânge și istoricul medical. Pentru analizele de RH și grupă saguină românii vor trebui să scotă bani din buzunar pentru că aceste analize nu sunt decontate de Casă, iar rezultatele acestora nu vin imediat”, a precizat dr. Tănăsescu. Mai mult, obținerea unui act notarial pe care să scrie dacă pacientul dorește să devină donator de organe sau nu durează și el cel puțin o zi.

Cine va plăti cititoarele

Faptul că odată cu data de 1 ianuarie 2013 trebuia să înceapă distribuirea cardurilor de sănătate nu este cunoscut de toți medicii de familie. Ba mai mult, o parte dintre aceștia spun că CNAS-ul nu le-a pus la dispoziție vreun curs în care să li se explice cum se completează datele pe acest card. „Casa nu ne-a spus nimic despre faptul că trebuie să eliberăm cardurile de sănătate de la 1 ianuarie. Nu mi-am luat nici cititor, pentru că nu ni s-a spus de care trebuie să ni le luăm. Din câte am înțeles, noi medicii de familie va trebui să luăm două: unul de inscripționare și altul cu ajutorul căruia băgăm toate datele. Aceste dispozitive costă”, a declarat pentru gândul dr. Brândușa Smolenic, medic de familie în comuna Dersca, județul Botoșani.

Deși cardul de sănătate trebuia să intre în vigoare încă din anul 2007, nici după șase ani de birocrație medicii de familie nu știu dacă dispozitivele de introdus datele pe acest tip de card vor fi suportate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate sau din banii lor. „Cel mai probabil aceste detalii vor fi stabilite după ce vom semna contractul cadru, care a fost și el amânat cu trei luni. Deocamdată nu am fost chemați la o informală, să ni se facă și nouă un instructaj. Nu am fost anunțați deloc în privința distribuirii cardurilor de sănătate. Nu ni s-a spus nimic despre cititoare”, a declarat pentru gândul dr. Elena Măgureanu, medic de familie în București.

Prețul unui cititor pleacă de la 100 de euro, dar poate ajunge și până la 1.000 de euro, potrivit medicilor de familie care s-au interesat cam cât ar trebui să scoată din buzunar în cazul în care CNAS-ul nu le va deconta aceste costuri.

„Este un program guvernamental de informatizare, iar un astfel de program nu se face pe banii și munca altora. Nu este programul meu ca și medic de familie, și nici programul pacienților. Este programul guvernului. Vor să aibă un program informatic, noi, medicii de familie, nu ne opunem. Și eu vreau transparență în sistem, de aceea am acceptat și rețeta electronică. Ca să existe o transparență perfectă la prescrierea de medicamente. Deocamdată cardul are rolul pentru validarea calității de asigurat, ori acest lucru îl face și SIUI-ul online. Dacă se dorește cardul noi nu ne opunem, dar nu vrem să înlocuim timpul de consultații pentru așa ceva”, a mai spus dr. Rodica Tănăsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?