Povestea româncei care administrează primul adăpost pentru câini abandonați din Iordania: „Nu e ușor”

Povestea româncei care administrează primul adăpost pentru câini abandonați din Iordania: „Nu e ușor
Publicat: 26/06/2019, 16:40

Rodica Athamneh este directorul executiv al Societății Al Rabee pentru Protecția Naturii și Animalelor, o organizație pe care a fondat-o în Iordania în 2013. „Dacă vrei să faci ceva în viață se poate, dar trebuie sa îți dai silința și să te dedici sută la sută pentru împlinirea proiectului. Și să faci totul cu mâna ta”, a declarat Rodica Athamneh pentru Mediafax.

Fondatoarea, originară din România, a povestit pentru presa iordaniană că a iubit animalele toată viața. A crescut la o fermă unde animalele făceau parte din viața de zi cu zi și aproape că făceau parte din familie și a plecat din țară în 1981. „Am lucrat aici 18 ani, am fost directoare la un centru social. Am ieșit la pensie și nu am putut să stau acasă. Soțul meu e medic ortoped chirurg. Iubește animalele ca și mine. Plăcerea lui e să vină să facă curat la adăpost”, a spus Rodica Athmneh pentru Mediafax.

După ce copiii lor au crescut, familia a început să aibă grijă de animale. Au început cu un iepure, o broască țestoasă, o pisică și un câine. În momentul în care băieții lor au plecat la colegiu, familia avea deja 10 pisici. „Eu am început să adun pisici în grădină, dar nu era destul. Erau multe cazuri de căței abuzați sau bolnavi care nu aveau adăpost”, a povestit Athamneh pentru Mediafax. Acum, acasă are 40 de pisici, iar adăpostul pe care îl gestionează la Aqaba, la 330 de kilometri la sud de Amman, se dezvoltă de la un an la altul.

„Ajutorul meu, mâna mea dreaptă, cum se spune, este Mona Tarawneh, o prietenă româncă. Fără ea mi-ar fi tare greu. Și când am înființat asociația am avut altă prietenă româncă alături de noi, Cristina Massanat. Dar acum doi ani ea s-a mutat la Amman”, a povestit Rodica Athamneh.

Asociația „Vier Pfoten” din București a ajuns la un moment dat în Iordania, prin intermediul unei organizații locale, Princess Alia Foundation. Printre colaboratorii Rodicăi Athamneh se numără și medicul veterinar Cornel Stoenescu, cu Nomad vet.

La început, societatea pe care a fondat-o a organizat programe de conștientizare în școli, în colaborare cu Ministerul Educației și a oferit acces gratuit în anumite zile la unele clinici veterinare, cu colaborarea unor ONG-uri locale. Inițial, totul a fost realizat exclusiv pe baza sprijinului primit din partea membrilor comunității de expați din Iordania. A durat doi ani până când Autoritatea Zonei Economice Speciale Aqaba le-a atribuit oficial un teren împrejmuit de la care a pornit primul adăpost pentru câinii străzii din zonă.

Efortul organizației sale este „apreciat de unii, ații ne spun că pierdem timpul, pentru că tot mai sunt căței în oraș”.

Într-un material redactat de Jordan Times, Rodica Athamneh povestea că în doi ani nu au fost decât zece cazuri de adopție pentru animalele de la adăpost.

„Expații mă ajută. Tot construim curți pentru adăpost. Așteptăm un loc mai mare. Ni s-a promis din partea autorităților locale, dar se pare ca va mai trece timp”, a spus Rodica Athamneh, pentru Mediafax.

Adăpostul administrat de Rodica Athamneh în Iordania a fost subiectul unui reportaj foto publicat miercuri de agenția Reuters.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?