Prahova: 300 de angajați ai unor muzee, în proces cu CJ pentru acordarea celui de-al 13-lea salariu

Prahova: 300 de angajați ai unor muzee, în proces cu CJ pentru acordarea celui de-al 13-lea salariu
Aproape 300 de angajați ai unor instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean Prahova au cerut în instanță acordarea celui de-al 13-lea salariu pentru anul 2010, conform contractului colectiv de muncă de la acea dată, instanța de fond dispunând acordarea acestui salariu.
Publicat: 15/12/2013, 16:23
Actualizat: 28/02/2015, 04:24

Aproape 300 de angajați ai unor instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean Prahova au cerut în instanță acordarea celui de-al 13-lea salariu pentru anul 2010, conform contractului colectiv de muncă de la acea dată, instanța de fond dispunând acordarea acestui salariu.

Aproape 300 de salariați ai Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, ai Muzeului de Artă „Ion Ionescu Quintus”, ai Muzeului de Științele Naturii și ai Bibliotecii „Nicolae Iorga” din Ploiești, instituții aflate în subordinea Consiliului Județean (CJ) Prahova, au dat în judecată instituțiile angajatoare și Consiliul Județean, cerând în instanță al 13-lea salariu aferent anului 2010.

Salariați din Muzeul de Artă Ploiești au declarat corespondentului MEDIAFAX că angajații nu au primit acest beneficiu, deși el era prevăzut în contractul colectiv de muncă valabil la acea dată, din cauza măsurilor luate de Guvernul Boc, care a tăiat primele și a redus salariile.

Angajații celor patru instituții de cultură au deschis la Tribunalul Prahova procese separate, în unele cazuri salariații fiind constituiți în sindicate, în alte cazuri apărând zeci de reclamanți, întrucât salariații nu au un sindicat la care să fie afiliați. Conform surselor citate, avocații pentru procesele respective au fost plătiți din banii salariaților, care nu au solicitat cheltuieli de judecată.

Tribunalul Prahova, instanță de fond în toate cele patru procese, a dat dreptate salariaților, dispunând , încă de la primul termen al procesului, plata celui de-al 13-lea salariu actualizat cu rata inflației, iar muzeele și CJ Prahova au atacat sentințele. Unul dintre procese a fost judecat, iar la recurs salariații au pierdut, decizia de neacordare a celui de-al 13-lea salariu fiind definitivă.

Astfel, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, salariații care nu sunt constituiți într-un sindicat au intentat un proces comun atât muzeului, cât și Consiliului Județean Prahova. Reclamanți în acest dosar sunt 127 de persoane, toate reprezentate de același avocat. Printre reclamanți se numără și directorul general al muzeului, Lia Maria Voicu, dar și directorul adjunct Ioan Eugen Stănescu. În primă instanță, Tribunalul Prahova a admis acțiunea și a obligat muzeul și CJ Prahova la plata către reclamanți a celui de-al 13-lea salariu, reactualizat cu indicele de inflație.

Consiliul Județean Prahova și Muzeul de Istorie au înaintat recurs, iar procesul, aflat pe rolul Curții de Apel Ploiești, are primul termen în data de 29 ianuarie 2014, conform portalului instanțelor de judecată.

Sindicatul independent „Fides” al salariaților de la Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova a intentat, de asemenea, proces cerând al 13-lea salariu pentru anul 2010. Instanța de fond, Tribunalul Prahova, a admis acțiunea și, prin sentința dată, obligă Muzeul de Artă și CJ Prahova să plătească membrilor sindicatului „premiul anual aferent anului 2010”, respectiv al 13-lea salariu. CJ Prahova a făcut recurs, urmând ca acesta să se judece tot la Curtea de Apel Ploiești. Conform datelor furnizate de CJ Prahova, Muzeul de Științele Naturii are 88 de salariați.

Și angajații Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” din Ploiești, reprezentați de Sindicatul Liber al Bibliotecarilor, au cerut și au obținut în primă instanță al 13-lea salariu. CJ Prahova a atacat sentința pronunțată de Tribunalul Prahova, procesul urmând să se judece tot la Curtea de Apel Ploiești. Biblioteca „Nicolae Iorga” are 69 de salariați.

La Muzeul Județean de Artă „Ion Ionescu Quintus” din Ploiești, 32 de persoane, angajați sau foști angajați ai acestei instituții, au dat în judecată Muzeul și Consiliul Județean Prahova pentru a solicita al 13-lea salariu aferent anului 2010. Acest muzeu este singurul în cazul căruia s-a judecat și apelul și, după ce la instanța de fond s-a dispus acordarea celui de-al 13-lea salariu, ulterior Curtea de Apel Ploiești a schimbat total sentința, respingând acțiunea ca neîntemeiată. Decizia Curții de Apel Ploiești este definitivă în acest caz.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...