Predoiu: PNL nu a atacat și nu va ataca niciodată independența justiției

Predoiu: PNL nu a atacat și nu va ataca niciodată independența justiției
Publicat: 12/08/2015, 22:29

Cătălin Predoiu a declarat că solicitarea trimisă de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, către Consiliului Superior al Magistraturii de a verifica dacă declarațiile recente ale unor lideri liberali aduc atingere independenței justiției „este venită ca nuca-n perete”, arătând că PNL nu a atacat și nu va ataca niciodată independența justiției și că PNL a sprijinit și va sprijini întotdeauna independența justiției.

În același context, Predoiu l-a acuzat pe ministrul Justiției că ar practica o dublă măsură.

„Domnul Cazanciuc practică o dublă măsură și când domnul Ponta a făcut cu adevărat declarații care au încălcat independența justiției le-a calificat opinii politice, iar acum când un membru al Partidului Național Liberal a emis o opinie politică a calificat-o ca atac la independența justiției”, a susținut Cătălin Predoiu.

CSM va analiza și se va pronunța, a adăugat el.

Ministrul Justiției Robert Cazanciuc a solicitat, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să verifice dacă recentele declarații ale liderilor PNL privind scoaterea de sub urmărirea penală a lui Victor Ponta de Parchetul instanței supreme aduc atingere independenței justiției.

„În condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a auto-sesizat înca în urma atacurilor lansate de PNL la adresa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, am considerat că este de datoria mea, în calitate de membru de drept al CSM, să cer consiliului să verifice dacă prin declarațiile și atacurile lansate a fost încălcată independența justiției”, declară Cazanciuc într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Justiției.

Ministrul spune că, în mod repetat, indiferent despre ce persoană sau partid era vorba, a solicitat oamenilor politici să se abțină de la a comenta deciziile magistraților și, mai ales, de la a lansa atacuri personale la adresa procurorilor și judecătorilor.

„Consider că această campanie de presiune la adresa magistraților este inadmisibilă mai ales în condițiile în care se cere în mod public intervenția într-o cauză aflată pe rol, lucru absolut ilegal în orice stat democratic. Demn de remarcat este că acest atac, pornit de la un lider local al PNL, a fost continuat de un deputat aparținând acestui partid, ceea ce face ca această presiune asupra justiției să se considere și într-o încălcare a principiul separării puterilor în stat”, mai spune Cazanciuc.

El apreciază totodată că „modul în care lideri ai PNL privesc actul de justiție și independența magistraților, făcând presiuni asupra procurorului general pentru a schimba o decizie a unui procuror de caz, denotă nu numai necunoașterea principiilor constituționale și legale care guvernează justiția din România, dar și o mentalitate periculoasă conform căreia actul de justiție trebuie să se subordoneze intereselor politice ale PNL”.

„În aceste condiții, lansez un nou apel la toți oamenii politici să se abțină să comenteze deciziile magistraților și le reamintesc că legea prevede căi și mecanisme pe care o persoană care se consideră nemulțumită de decizia unui procuror sau judecător le poate urma”, a mai spus ministrul Justiției.

Deputatul PNL Radu Zlati a sesizat CSM cu privire la scoaterea de sub urmărirea penală a lui Victor Ponta de către Parchetul instanței supreme, în contextul în care trei instanțe judecătorești au stabilit că premierul a încălcat legea prin neorganizarea alegerilor parțiale pentru șefia CJ Cluj.

„Solicit CSM să verifice cum este posibil ca, deși trei instanțe judecătorești au stabilit că Guvernul se face vinovat de încălcarea legii, doi procurori (procurorul de caz și procurorul șef de secție de la Parchetul General) să dea și apoi să confirme o scoatere de sub urmărirea penală a șefului Guvernului, primul vinovat de încălcarea fragrantă a legii”, a declarat deputatul PNL Radu Zlati, potrivit comunicatului remis miercuri MEDIAFAX.

Radu Zlati a mai afirmat că decizia Parchetului ICCJ de neîncepere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta „poate acționa ca un factor de presiune asupra judecătorilor”.

„Consider că acest NUP pus pe dosarul lui VV Ponta poate acționa ca un factor de presiune asupra judecătorilor care vor continua să administreze actul de justiție în cazul premierului Ponta și al procesului în care acesta este pârât, proces aflat pe rol la ÎCCJ”, a spus deputatul PNL.

Liberalul a cerut Consiliului Superior al Magistraturii „să își facă curat în propria casa”, afirmând că cercetarea de către Inspecția Judiciară a actelor celor doi procurori care au dat NUP în dosarul Ponta ar putea fi un prilej de a arăta că CSM își îndeplinește atribuțiile care îi revin.

Radu Zlati a mai afirmat că susține solicitarea copreședintelui executiv PNL Cluj, Mihai Seplecan, și îi cere procurorului general Tiberiu Nițu „să își prezinte demisia în urma actelor subordonaților săi”.

PNL Cluj a cerut marți, prin vocea copreședintelui executiv Mihai Seplecan, demisia lui Tiberiu Nițu, după ce Parchetul ICCJ a decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta, deși judecătorii au stabilit anterior că Guvernul a încălcat legea prin neorganizarea alegerilor parțiale pentru șefia Consiliului Județean Cluj.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York