Prefectul de Călărași, despre explozia soldată cu un mort și mai mulți răniți: Dumnezeu a fost bun, puteau fi mai multe victime

Prefectul de Călărași, despre explozia soldată cu un mort și mai mulți răniți: Dumnezeu a fost bun, puteau fi mai multe victime
Publicat: 28/12/2013, 12:45
Actualizat: 05/02/2019, 14:30

Autoritățile din Călărași așteaptă permisiunea organelor de anchetă și finalizarea evaluării pagubelor produse de explozia din seara de Crăciun pentru a începe reparațiile la blocul afectat, prefectul județului afirmând că nu se poate spune că va fi vorba despre „o lucrare de cinci lei”.

Locuitorii de pe patru scări din blocul situat în centrul municipiului Călărași, afectat de explozia din seara de Crăciun, au început să revină în apartamentele lor, după ce furnizorii de utilități au reconectat imobilul la instalațiile de gaze, apă și energie electrică.

Potrivit prefectului județului Călărași, George Iacob, în trei dintre cele cinci scări ale blocului în care s-a produs explozia a fost reluată furnizarea de gaze naturale, curent electric și apă încă de vineri seară, iar în scara 1, situată lângă scara unde a avut loc deflagrația, echipele furnizorului de gaze au început branșarea apartamentelor la rețeaua de gaze sâmbătă dimineață. Scara 2, unde a avut loc deflagrația, rămâne încă neracordată la utilități.

Prefectul George Iacob a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că autoritățile locale așteaptă permisiunea anchetatorilor pentru a începe reparațiile la imobilul afectat de deflagrație.

„Acum așteptăm cercetarea cheie și împreună cu autoritățile locale să vedem ce este de făcut, care sunt pașii pentru a degaja resturile de materiale de construcții și să se poată apuca de refacerea planșeului și așa mai departe, dar asta după ce ni se va permite de către organul de cercetare penală”, a afirmat prefectul județului Călărași.

Întrebat dacă au fost identificate sursele de finanțare necesare refacerii blocului afectat de explozie, prefectul George Iacob a spus că în mod cert nu va fi vorba despre „o lucrare de cinci lei” și că, în funcție de evaluări, se va stabili dacă banii vor fi alocați din bugetul autorităților locale sau dacă se va solicita ajutor din partea Guvernului.

„Nu putem spune că urmarea deflagrației ar fi o lucrare de cinci lei. Așteptăm să se termine toată evaluarea și, în funcție de devizele făcute de către experți, cu siguranță se va ajunge la o sumă și pe urmă vedem ce se poate face. Ori, probabil, va fi suportată de către autoritățile locale, e posibil să fie făcut și un demers pentru ajutor guvernamental, aceste lucruri le vom ști în perioada următoare. Deocamdată ne interesează ca cetățenii să-și poată relua viața în mod normal la apartamentele lor” a mai spus prefectul județului Călărași.

În ceea ce privește evaluarea pagubelor și reparațiile în apartamentele afectate, el a spus că este prematur să se pronunțe cine va suporta costurile lucrărilor, precizând că apartamentele sunt proprietate personală și trebuie văzut dacă sunt asigurate.

Prefectul a mai spus că pierderile cauzate de deflagrația din seara de Crăciun ar fi putut fi mult mai mari: „Puteau fi mult mai multe victime, dar se pare că Dumnezeu în ziua de Crăciun și-a arătat puterea și a fost bun cu noi”.

Explozia din blocul A 38 de pe Calea București din Călărași a avut loc miercuri, la ora 17.44, soldându-se cu decesul unei femei în vârstă de 44 de ani, Gina Popescu. Femeia, care lucra la Agenția de Dezvoltare Regională, va fi înmormântată sâmbătă.

De asemenea, în urma exploziei a fost grav rănit un bărbat de 61 de ani, Victor Avădanei, care este proprietarul apartamentului în care s-a produs deflagrația. El este internat la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri din Capitală, la secția de terapie intensivă, având arsuri pe 60 la sută din suprafața corpului. Alte cinci persoane au fost rănite ușor în urma deflagrației, nefiind necesară spitalizarea acestora.

Vicepremierul Gabriel Oprea a fost la Călărași, joi, iar vineri s-a întâlnit, la Guvern, cu premierul Victor Ponta, căruia i-a prezentat un raport cu concluziile anchetei privind explozia.

Conform acestui raport, explozia s-a produs la etajul 1, scara 2 a blocului (construcție cu patru etaje și cinci scări cu câte două apartamente pe nivel), evaluările preliminare evidențiind faptul că incidentul s-a produs din cauza unei acumulări de gaze. În urma deflagrației au fost afectate 14 apartamente, cel mai grav afectate fiind apartamentele de la primul etaj.

Din cele 14 apartamente, trei apartamente au fost afectate grav și nu se poate locui în ele, proprietarii optând să locuiască la rude. În apartamentul unde s-a produs explozia au fost îndoite planșeele dintre parter și etajul 1, respectiv dintre etajele 1 și 2. Proprietarii celorlalte 11 apartamente nu au fost de acord să fie cazate peste noapte la internatul unui liceu din localitate pus la dispoziție de către primărie și au rămas în apartamente, principalul motiv fiind teama de furturile din locuințe.

În urma deflagrației, toate cele cinci scări ale blocului au fost debranșate de la utilități – apă, gaze, energie electrică.

Totodată, un expert de la București desemnat de Inspectoratul de Stat în Construcții a făcut o primă evaluare a blocului, stabilind că imobilul nu se află în pericol de prăbușire, la Călărași mergând și patru specialiști de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani. Aceștia au făcut măsurători și au prelevat probe din apartamentul în care a avut loc deflagrația, pentru a stabili cauzele exploziei, iar rezultatul expertizei ar urma să fie prezentat anchetatorilor la sfârșitul lunii ianuarie.

Reprezentanții Distrigaz Sud Rețele au anunțat, joi, într-un comunicat de presă, că în urma primelor cercetări s-a stabilit că explozia s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaze pe instalația de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului în care a avut loc deflagrația.

Locatarii blocului din Călărași afectat de explozie și angajați ai cafenelei de la parterul clădirii susțin că, miercuri, înainte de producerea deflagrației, doi lucrători ai Distrigaz au venit la fața locului pentru a verifica dacă există scurgeri de gaz, după ce oamenii le-au solicitat intervenția. În urma verificărilor angajații Distrigaz au stabilit că nu există probleme.

Procurorii au deschis, joi, un dosar penal în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere în cazul exploziei, fiind audiate mai multe persoane.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Călărași, procurorul Purcărea Xenofonte, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că se fac cercetări pentru ucidere din culpă, distrugere din culpă, vătămare corporală din culpă și este posibilă și extinderea cercetărilor pentru infracțiuni legate de serviciu, fiind vizați angajați ai Distrigaz.

La parterul blocului în care s-a produs explozia funcționează o cafenea ce i-ar aparține lui Cristinel Ionel Ghencea, cunoscut sub numele „Chirmuș”, care este dat în urmărire internațională, în condițiile în care se sustrage executării unei pedepse cu închisoarea pentru tentativă de omor.

Potrivit presei locale, Chirmuș este cunoscut drept liderul unei grupări interlope din Călărași, ai cărei membri au fost implicați în mai multe scandaluri. Presa locală a relatat despre incidente violente în care membrii grupării conduse de Chirmuș, având asupra lor arme albe, dar și arme de foc, și-au atacat rivalii, bătăile cu săbii, cuțite și pistoale având loc pe stradă.

În martie 2012, Chirmuș a fost condamnat de magistrații Tribunalului Slobozia la șase ani de închisoare pentru tentativă de omor, victima fiind un alt membru al lumii interlope din Călărași, Vasile Boșnigeanu, poreclit „Americanu”. Procesul a continuat la Curtea de Apel București, care a redus pedeapsa la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ca în luna mai a acestui an Înalta Curte de Casație și Justiție să dispună casarea sentinței penale pronunțate de Curtea de Apel București și menținerea condamnării de șase ani de închisoare pronunțată de Tribunalul Călărași în martie 2012.

După pronunțarea acestei sentințe, Ionel Cristinel Ghencea a dispărut, el fiind căutat și în prezent și dat în urmărire națională și internațională, au declarat reprezentanți ai Poliției Județene Călărași.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
Câţi bani au românii în Pilonul II de pensii. Suma e de 3 ori mai...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Plângea lângă fată”. Mărturii cutremurătoare făcute de martorii accidentului din Timiș, în urma căruia o...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Uniunea Europeană critică EBU pentru modul în care a organizat Eurovision 2024: un cadou pentru...
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Decizie pentru cei cu venituri SUB 2.000 DE LEI. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar...
Modificarea regulilor RCA. Șoferii ar putea primi o listă cu ateliere service agreate de asigurători
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Mesajul lui Florin Piersic Jr. care i-a revoltat pe admiratorii tatălui său, maestrul Florin Piersic
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Câți ani de viață câștigăm dacă avem obiceiuri sănătoase?
×