Prefectul de Mureș: La „marșul secuilor” unii manifestanți au încercat să provoace forțele de ordine

Prefectul de Mureș: La marșul secuilor unii manifestanți au încercat să provoace forțele de ordine
Publicat: 11/03/2014, 12:31
Actualizat: 27/03/2019, 04:15

„Cei care au provocat forțele de ordine au fost cei de la HVIM (organizația 64 de Comitate – n.r.). Jobbik și Garda Maghiară au fost, de data aceasta, în limita unei normalități pe care noi o dorim în continuare. Cei care au fost vehemenți au fost de la HVIM. Dar nu cei din Târgu Mureș au fost cei mai vocali, nu cei din Târgu Mureș au provocat organele de ordine. Au fost de prin Harghita și Covasna. Aceștia au fost cei mai vehemenți, aceștia au venit și s-au apucat să facă dezordine în Târgu Mureș”, a declarat, marți, prefectul de Mureș, Corneliu Grosu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Prefectul a spus că este „nepermis” ca persoane din afara județului „să strice liniștea și să conturbe populația de la Târgu Mureș”, iar „seara, când vin de la serviciu”, locuitorii orașului să îi asculte pe manifestanți „când urlă ca disperații”.

Grosu a apreciat că au fost peste 2.000 de oameni din afara județului, din totalul celor aproximativ 4.000 care au luat parte la manifestări, ceea ce demonstrează un interes scăzut față de așteptările organizatorilor, care s-au pregătit pentru peste 100.000 de participanți.

„La Monumentul Secuilor Martiri, cât și pe parcursul mișcării maselor de oameni spre centrul orașului (…) au fost acțiuni și au fost manifestări antistatale, antiromânești, segregaționiste, șovine – scandându-se lozinci cu cuvinte grele adresate românilor, adresate statului român, autorităților române din București și Târgu Mureș. Totul s-a transformat într-o parodie de solicitare a unor așa-zise drepturi pe care unii și le revendică de prin 1900 toamna, care au culminat cu un fâs. Se anunța cu surle și trâmbițe, inclusiv de către organizatorul principal, Izsak Balazs (președintele CNS – n.r.), că se vor duce la Prefectură și vor depune documente de protest la Guvern și la Președinție. Nu a venit nimeni, nu a depus nimic. De dimineață am fost informat că a venit pe e-mail o hârtie cu tot felul de revendicări”, aafirmat prefectul.

Acesta a susținut că la manifestări au fost forțe de ordine „suficiente” și că, deși au fost „mulți oameni beți”, nu se poate vorbi despre incidente semnificative.

„Am fost prezent tot timpul, nu am avut incidente de niciun fel. Cineva a spus că s-a aruncat cu pietre și petarde, nu a fost adevărat, au fost câteva pocnitori folosite de sărbători. Au fost mulți oameni beți, aseară nu putea să plece un autobuz către un județ pentru că nu îl găseau pe unul care era beat prin boscheți”, a mai spus prefectul județului Mureș.

Grosu a adăugat că la manifestări au fost o serie de reprezentanți din străinătate care „au venit să dea lecții de democrație”, deși la ei acasă „nici nu sunt luați în seamă”, el subliniind că „plimbări prin oraș cu steaguri și cu solicitări din acestea de rupere a pământului românesc nu trebuie să mai aibă loc, iar autoritățile ar trebui să le interzică.

„Cred că pe viitor aceste marșuri nu trebuie să mai aibă loc și trebuie stabilite condițiile exacte de manifestare. (…) Plimbări prin oraș cu steaguri și cu solicitări din acestea de rupere a pământului românesc în Târgu Mureș nu trebuie să se mai întâmple niciodată, autoritățile, de data aceasta, pe un fundament legal care acum nu există acum și care trebuie creat, să interzică astfel de manifestări”, a mai spus prefectul.

Luni seară, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor uciși în 1854, organizată la Târgu Mureș, CNS cerând autonomia Ținutului Secuiesc, dar și începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Oamenii au ascultat discursuri timp de aproximativ trei ore și jumătate, în fața Monumentului Secuilor Martiri, după care președintele CNS i-a îndemnat pe manifestanți să se deplaseze pe trotuar spre centrul orașului. Participanții au pornit în marș strigând „Hungaria”, „Să piară Trianonul” și „Autonomia”.

În timpul manifestației, mai multe persoane îmbrăcate în tricouri cu însemnele organizației „64 de Comitate” (HVIM) s-au certat și îmbrâncit cu jandarmii, la un moment dat aruncându-se cu petarde.

„Conform legii, după ce vom identifica persoanele care au încercat să comită anumite acte neconforme legii, vom sancționa. Deocamdată n-am dat nicio sancțiune. Legea ne permite să identificăm întâi persoanele, ca să le putem sancționa. Au fost filmări, există filmări și vom analiza imaginile și vom identifica persoanele”, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Mureș, Daniel Manea.

El a precizat că la manifestație au fost mobilizați aproximativ o sută de jandarmi, care nu au fost nevoiți să intervină în forță.

Mitingul de la Târgu Mureș a fost organizat, pentru al doilea an consecutiv, de Consiliul Național Secuiesc (CNS), cu ocazia Zilei Libertății Secuiești – 10 martie, când sunt comemorați trei secui martiri executați în 1854. CNS a cerut și aprobare pentru un marș de la monument și până la Prefectură, însă acesta nu a fost autorizat de Primăria Târgu Mureș.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu